Делене под саркофага на Чернобил: Може ли да избухне отново?

Учените ще трябва да достигнат до сектор, който е почти недостъпен
12 май 2021 20:30, Нели Христова
77
Делене под саркофага на Чернобил: Може ли да избухне отново?
Снимка: БГНЕС

Учени, наблюдаващи изоставената атомна електроцентрала "Чернобил" в Украйна, откриха реакции на делене, изригващи в недостъпна камера в руините на комплекса, пораждайки опасения, че може да има по-нататъшен взрив на мястото.

Анатолий Дорошенко от Института по проблемите на безопасността на атомните електроцентрали (ISPNPP) в Киев съобщава за 40% увеличение на неутронните емисии от камерата от 2016 г. насам по време на дискусии миналата седмица за възможността за демонтиране на стария реактор, според списание Science.

Сега той и колегите му изучават тлеещите уранови горивни маси, заровени в подреакторна стая 305/2, за да преценят дали е вероятно те да се стабилизират сами или ще се наложи опасна намеса, за да се обезвреди ситуацията.

Това може да включва пробиване в камерата, нещо, което не е било виждано от човешките очи, откакто се е случила най-тежката ядрена катастрофа в света преди 35 години, и напръскване с гадолиниев нитрат, за да попие неутроните и да задуши реакциите.

Максим Савелиев, също от ISPNPP, заяви, че е трудно да се оцени тежестта на ситуацията, без да има неутронни сензори, признавайки: "Имаме само предположения."

"Има много несигурности", допълва той. "Но не можем да изключим възможността за инцидент."

Савелиев се е застъпил за изпращане на роботи, способни да издържат на лъчението и влажността, за да инсталират неутронни и температурни сензори в камерата и да вземат проби, за да дадат на учените по-ясна картина на това, което се случва.

Роботите също могат да бъдат използвани за инсталиране на борни цилиндри в гробницата, за да служат като контролни пръти и да натрупват неутрони.

Когато реактор № 4 в "Чернобил" започна да се топи на 26 април 1986 г., силната топлина предизвика урановиге горивни пръти, тяхната циркониева облицовка, графитните контролни пръти и пясъкът, изхвърлен върху сърцевината на реактора, за да загаси пожара, да се стопят заедно и да се превърнат в силно радиоактивна лаваподобно вещество, което прониква в долните етажи на съоръжението и прави цели стаи и коридори недостъпни.

Впоследствие това вещество се втвърдява под отломките в образувания, наречени горивосъдържащи материали (FCM), които са натоварени с около 170 тона облъчен уран, около 95% от първоначалното гориво.

Не е ясно защо започват да се случват новите реакции, но една от възможностите е, че скъпият нов саркофаг, поставен над залата преди пет години, може да е виновен.

Оригиналната бетонна и стоманена конструкция - издигната набързо в първите дни на бедствието, което Съветският съюз напразно се опитваше да прикрие - беше недостатъчно здрава, а през пукнатините й е преминавала дъждовната вода, която всъщност може и да е помогала за охлаждането на камерата и потискането реакциите на делене.

Без достатъчно вода в камерата може да няма нищо, което да забави рикошетиращите неутрони, които се излъчват от разлагащото се ураново или плутониево гориво, което означава, че реакциите на делене могат да се засилят.

Ситуацията е оприличена от Нийл Хаят от университета в Шефилд, експерт по обезвреждане на ядрени отпадъци, с "жарава в барбекю".

"Това ни напомня, че проблемът не е решен, а е стабилизиран", казва той, и призовава сериозността на проблема да не се омаловажава, но предупреждава и срещу всякаква ескалация на притеснение. "Говорим за много ниски нива на делене, така че не е като гасещ ядрен реактор", казва той.

"Нашата оценка на делящия се материал в тази стая означава, че можем да бъдем доста уверени, че няма да получите толкова бързо освобождаване на ядрена енергия, че да имате експлозия. Но не знаем със сигурност. Виждали сме подобно държание при други отпадъци от гориво. Базовата скорост на неутроните отново се увеличава, стабилизира и намаля. Очевидно това се надяваме да се случи. "

Понастоящем Украйна работи с Европейската банка за възстановяване и развитие по план за унищожаване на своите FCM, а ситуацията в Чернобил ще има отношение към плановете на Япония за атомната електроцентрала във Фукушима, която също аварира през 2011 г.

Преди прословутото съветско бедствие, близкият град Припят е бил процъфтяващ, в който живеят почти 50 000 души.

По това време той е бил бързо евакуиран и оттогава се е превърнал в град-призрак, изцяло рекултивиран от природата, изоставените му куловидни блокове се издигат над гъсти дървета, докато диви елени и лисици бродят сред олющената боя на празни коридори, апартаменти, офиси и обрасли дворове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
1
 
1
 
! Отговори
Мръсен комуняга преди 2 години
Какъв е извода другари.С 2-3ракети у АЕЦ-у и всичко свършва.От създаването на първата атомна бомба и първия атомен реактор всички пари издоени от хората са отишли залудо.Дълбоко сме убедени,че трябва всяка държава да подържа армия и всяка година да се въоръжава с по-нови оръжия.Война голяма няма да има всеки ще загуби,но едрите капиталисти стоящи зад производствата на военна техника не трябва да изчезват...Като религията е .....
53
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Нашата оценка на делящия се материал в тази стая означава, че можем да бъдем доста уверени, че няма да получите толкова бързо освобождаване на ядрена енергия, че да имате експлозия."Знаех си, че започвайки да чета статията, ще видя само експлозия от журналистически глупости. Добре, че поне един нормален се е намерил да балансира нещата.
52
0
 
0
 
! Отговори
Смотан преди 2 години
Ай да ни честито дупка в земята айдеее. ***
51
1
 
7
 
! Отговори
Dragon преди 2 години
Стария по-добър, че охлажда - умника на мама - а че пропуска на воля радиация
50
2
 
5
 
! Отговори
Опасно е преди 2 години
До Анонимен 40Опасно е да се извежда урана в космоса (не че е невъзможно, няколко десетки полета на ракетите на Мъск), но какво ще стане при авария при излитането на ракетата и тя се взриви в атмосферата, ще имаме огромно радиоактивно замърсяване!!!
49
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Риска от рак от Чернобил е много по-малък от рак от ГМО или от космическата радиация. Дори и при нова експлозия, това е далече от ядрена бомба. Замърсяване е локално и ще го следят докато не засипят няколко километра наоколо с пръст и край. И сега живеят хора наоколо и са добре. Не са затворили Украйна.
48
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До физикАбе, физика, я обясни как взрив на пара разтапя ядрено гориво и го изхвърля в атмосферата (урановият окис се топи при 4200 градуса)?Да, официалната версия е, че е било взрив на пара и водород, ама това не обяснява защо при Чернобил имаше тонове радиация със въздуха, а при Фукушима, където също гърмя водород - имаше на едни 30 километра и нищо повече.На, образовай се - има книга "Адом дымит Чернобыль", издадена е през 1990-те.Разказва доста повече неща от филма на HBO.
47
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ЧебурашкаДемократичната радиация от Фукушима най-демократично я изливат в океана. Имаше новина по тоя повод мисля миналия месец.Жалко, че Чернобил е далече от океан, иначе можеше да излеят и малко тоталитарна радиация там.
46
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В мозъците на журналистите може не просто да избухне, ами и да разцепи Земята на 13 равни части (що 13 - ми що пък не?).Нищо няма да избухне след 30 години. Иска ви се, ама няма материал за сензации. Просто украинците се опитват да изкрънкат още финансиране.Повишила се била неутронната емисия. И какво? Период на полуразпадане говори ли ви нещо, щото май на тоя, дето е обявил "новината" май нищо не му говори. Ще поизлъчва малко и ще спре. Ядрена физика.
45
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега установих че в сайта пишат доктори по ядрена физика и химия.
44
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До физикИзнесоха данни за радиация
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ицкова, пияна ли сте, оправете си малко неграмотния текст...
42
4
 
1
 
! Отговори
физик преди 2 години
Взривила се прегрята пара, а радиоктивноста се пренася от пожар
41
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До физикНапълно възможно е да е ракета или бомба на НАТО.
40
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украинските некадърници искат втори път да го думнат, за да продължават да получават пари от Запада.Не пипайте нищо. Украйна замърси цяла Европа с радиобоклукка си.
39
3
 
20
 
! Отговори
физик преди 2 години
.1- В Чернобил никога не е имало ядрен взрив2- Такъв е физически невъзможно да се случиУмишлено се заблуждаван хората в обратното, дали от некомпетентност или...
38
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 42Сериозно? Доста помниш... Ти там ли беше? А какво е това вещество? Да не би да го продават в Уолмарт? Клоун.
37
0
 
5
 
! Отговори
Лапайо 2021 преди 2 години
Ясно. Искат да прилапат някой лев от акция по проверка на "потенциална опасност".Това са рекетьори - вкарвайте ги при бай Ставри директно, без да ги съдите.
36
0
 
19
 
! Отговори
Чебурашка преди 2 години
Абе какво стана с деммократичната радиация от Фукушима
35
0
 
8
 
! Отговори
Муахаха преди 2 години
само така, стресирайте Офциъте като Овчарско Куче, така се управляват лесно!!

Спонсорирани публикации