Ракети, сринати сгради, убити... Задава ли се пълномащабна война в ивицата Газа?

Повече от 1000 ракети са изстреляни от палестинските бойци
Обновена: 12 май 2021 15:21 | 12 май 2021 14:26, Нели Христова
118

Смъртоносната размяна на огън между палестинските бойци в ивицата Газа и израелските военни ескалира значително, като ООН се опасява от "мащабна война".

Повече от 1000 ракети са изстреляни от палестински бойци в продължение на 38 часа, твърди Израел, най-много в Тел Авив. В отговор, Израел нанесе смъртоносни въздушни удари, сваляйки два високи блока в Газа във вторник.

Израелските араби също организираха бурни протести в редица израелски градове.

Град Лод, близо до Тел Авив, е поставен в извънредно положение.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че е "сериозно загрижен" от продължаващото насилие.

Шестима израелци са починали, а в Газа поне 43 палестинци, включително 13 деца, са били убити от понеделник, съобщи министерството на здравеопазването.

Последният смъртен случай е израелски гражданин, който е убит, след като противотанкова управляема ракета, изстреляна от Ивицата Газа, удари джип на границата. Други двама души са ранени.

Сблъсъкът дойде след седмици на нарастващо напрежение, породено от насилствени конфронтации между израелската полиция и палестинските протестиращи на място в Йерусалим, което е свято както за мюсюлманите, така и за евреите.

От 1050 ракети и минохвъргачни снаряди, които сега са изстреляни от Газа, 850 са се приземили в Израел или са били прихванати от неговата система за противовъздушна отбрана Iron Iron, а 200 не са успели да преминат границата и са се приземили обратно в Газа, съобщи израелската армия.

Кадри от града показват ракети, пронизващи се през нощното небе, някои експлодират, след като са ударени от израелски ракети-прехващачи.

Силни тътени и сирени за въздушна атака се чуват в целевите градове, включително Тел Авив, Ашкелон, Модиин и южния град Беершеба, докато палестинските бойци се опитват да затрупат противоракетната отбрана.

Ана Ахронхайм, кореспондент по отбраната и сигурността на "Джерузалем пост", заявява пред BBC: "Да чуваме стотици прихващания и дори как ракети падат близо до нас е ужасяващо."

Ракетният обмен ескалира, след като двата жилищни блока бяха свалени в Газа. Израел заяви, че снарядът е бил насочен към площадки за изстрелване на ракети, високи сгради, домове и офиси, използвани от Хамас, войнствената група, която управлява Газа.

Хамас заяви, че е разярен от "насочването на врага към жилищни блокове".

Жителите бяха предупредени да евакуират сградите, преди бойните самолети да нападнат, но здравните служители заявиха, че все още има смъртни случаи на цивилни.

Фади Ханона, журналист в град Газа, публикува в Twitter видео, което според него показва взрив след експлозия в Газа в сряда сутринта. "Това, което се случва, е невероятно", пише той. "Това, което преживяхме тази сутрин, беше повече война, отколкото това, което преживяхме през последните три войни.“

Международната общност призова двете страни да прекратят ескалацията, на фона на опасенията, че може да излезе извън контрол. Посланикът на ООН за мир в Близкия изток Тор Уенсланд заяви, че страните "ескалират към пълномащабна война".

Говорителят на американския държавен департамент Нед Прайс каза, че Израел има право да се защитава, но палестинският народ също има право на безопасност и сигурност.

Израелският министър на отбраната Бени Ганц заяви, че израелските удари са "само началото".

"Терористичните организации са силно ударени и ще продължат да бъдат засегнати заради решението им да ударят Израел", заяви той. "Ще си върнем спокойствието за дълго време."

Лидерът на Хамас Исмаил Хание каза в телевизионно обръщение: "Ако Израел иска да ескалира напрежението, ние сме готови за това и ако иска да спре, ние също сме готови."

Протестите на израелски араби в Лод ескалираха до мащабни бунтове, като протестиращите хвърляха камъни по полицията, която реагираше със зашеметяващи гранати.

Съобщава се, че 52-годишен баща и 16-годишната му дъщеря са загинали, когато ракета е ударила колата им, а редица други хора са ранени при сблъсъци, съобщи израелският вестник Haaretz.

Насилието накара израелския премиер Бенямин Нетаняху да обяви извънредно положение в Лод във вторник вечерта. Това е първият път, когато правителството използва извънредни правомощия над арабска общност от 1966 г. насам, пише The Times of Israel.

Нетаняху, който отиде в града, за да призове за спокойствие, каза, че ще наложи вечерен час, ако е необходимо.

Израелските медии съобщиха, че са били опожарени синагоги и няколко предприятия.

"Целият Израел трябва да знае, това е пълна загуба на контрол", каза кметът на Лод Яир Ревиво, цитиран от Times of Israel. "В Лод избухна гражданска война".

Летище Бен Гурион, основният международен център на Израел и един от най-натоварените в страната, спря за кратко полетите във вторник и беше ударен енергиен тръбопровод между градовете Ейлат и Ашкелон.
Размирици има и в други градове с много израелско арабско население, както и в Източен Йерусалим и Западния бряг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Господ ги наказа с Холокоста за днешните им престъпления.
40
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Забавно е как примитивните араби се перчат на Израел... От 1200 ракети една ударила Тел Авив. Железният купол е непробиваем. Безгрешен. А стелт самолетите на Израел могат да пометат целия арабски свят за 2-3 дни, барабар с Иран.
39
3
 
5
 
! Отговори
Андреас Папандреу преди 2 години
ХИЗБУЛЛАХ СА ЛИВАНСКА ШИИТСКА, ПРО-ИРАНСКА ОРГАНИЗАЦИЯ, СЪЗДАДЕНА 1981 ГОДИНА .ХАМАС СА КОРЕННО ДРУГИ--АРАБИ = ПСЕВДО-ПАЛЕСТИНЦИ (ВАННАБИ) ,СУННИТИ, ПРО-СЪВЕТСКИ НАВРЕМЕТО .ОРИГИНАЛНИТЕ КОРЕННИ И ИСТИНСКИ ПАЛЕСТИНЦИ---СА ГРЪЦКО ПЛЕМЕ ОТ ПРЕДИ 3600 ГОДИНИ...ДНЕШНИТЕ СА ВАННАБИ ПСЕВДОС , ОКРАЛИ ИМЕТО И ТОПОСА ''ПАЛЕОС АТИНА'' , КОЕТО ИМЕ : ПАЛЕСТИНА = Е ГРЪЦКО , ПО ЕТИМОЛОГИЯ И ПРОЙЗХОД .
38
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека се бият, но палестинците са слаби и нищо не правят. Само ядат бой.
37
3
 
1
 
! Отговори
селянин преди 2 години
абре 21 век сме кви войни кво чудо еле комунизмо победи у цел свет и ке настъпи блаженство и хиляди девици ке ни ухажват
36
1
 
5
 
! Отговори
wtf преди 2 години
Не споменавате, защо са протестите на палестинците и арабското население. До колкото разбрах, израелците искат да влязат във владение на територия, която купили от османците (през 40те ако не греша). Били предупредили населението там да напусне, но те отказали, кой би напуснал дома си?! После израелците влизат в района и започват да изкарват хората от домовете им. От там започват протестите. После израелците започват да бомбардират. А системата се нарича Iron Dome. И конфликта не е религиозен!
35
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не съм привърженик на палестинците, но и евреите са една пас--мина, че нямам думи.Да се избиват - и едните и другите не са стока.Не ми пука.
34
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не съм привърженик на палестинците, но и евреите са една пас--мина, че нямам думи.Да се избиват - и едните и другите не са стока.Не ми пука.
33
18
 
7
 
! Отговори
vdf преди 2 години
Успех на евреите. За жалост те са единствените, които се бият с ислямския фанатизъм и терористите.
32
7
 
21
 
! Отговори
сокол преди 2 години
Какво прави религията с хора..Едно чергарско племе са-араби и евреи,една генетика,една кръв и кухнята им една-имат забрана за ядене на свинско,имат кашерни храни..И Външно си приличат.Но религията ги прави врагове.То евреи дали имат приятели?Само интереси..
31
5
 
21
 
! Отговори
LBN преди 2 години
А защо не казвате, че причината за протестите на палестинците е насилственото изселване на араби от домовете им в Източен Йерусалим!?
30
14
 
4
 
! Отговори
Angelos Basinas преди 2 години
ИДВА ВРЕМЕТ ЗА ГОЛЯМА ОБЕДИНЕНА ГЪРЦИЯ..И ГОЛЯМ РАЗШИРЕН ИЗРАЕЛ !ОТ ЮЖНА ИТАЛИЯ И СИЦИЛИЯ -- ДО КАВКАЗ И КРИМ...ОТ ТРИЕСТ ДО ЛИВАН И КУРДЕСТАН РЕКА ЕФРАТИС + ГРЪЦКИ СИНАЙ И ПОЛОВИН ЛИБИЯ (КИРЕНАЙКА) == ГЪРЦИЯ ЩЕ СЕ ОБЕДИНИ В СВОЙТЕ ИЗКОННИ , КРЪВНИ И КУЛТУРНИ ЗЕМИ .БРАВО НА ИЗРАЕЛ ЧЕ ПОЧНА ДА СИ ВРЪЩА ЙЕРОСАЛОМ И ДА ГОНИ НАВЛЕЦИТЕ ......КОНСТАНТИНОПОЛ И МАЛА АЗИЯ СА СЛЕДВАЩАТА ЦЕЛ !
29
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 36Ако се обединят всипки приятели на а Израел арабския свят няма да е обитаем дълги векове. Аре бягай да си играеш пред блока.
28
16
 
2
 
! Отговори
Макенист преди 2 години
България е Македонска - вън!
27
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако се обединят всички арабски държави които са около евреите ще ги смажат за часове.
26
9
 
11
 
! Отговори
Весо Весо преди 2 години
до 2050 - 60та година Израел няма да съществува като държава - по една или друга причина
25
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой каза ,че са земи на Палестина? Там държава Палестина никога не е имало.Македония твърди,че всипии вземи са нейни :) Значи и трябяа да се ометеш от България?
24
5
 
5
 
! Отговори
Бог да преди 2 години
Пази БогоИзбраната раса и Територията й!
23
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Израел да се омита земите са на Палестина Свобода за Палестина!
22
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде дано и да се свърши с тея арабухи джипсита . Които неспират да сттелят по цивилно население на суверенна 6държава.

Спонсорирани публикации