Апокалиптични кадри от Мадагаскар - стотици хиляди едва оцеляват

Това, което се случва на островната държава е невъобразимо
15 май 2021 21:40, Петя Славова
124
Апокалиптични кадри от Мадагаскар - стотици хиляди едва оцеляват
Снимка: БГНЕС

Почти апокалиптични кадри от опустошените от сушата райони на Мадагаскар - това, което се случва в южната част на островната държава, е просто невъобразимо, съобщава "Дойче Веле".

"Работил съм и друг път в тежки ситуации - в Централноафриканската република, в Дарфур, в Конго, но толкова недохранени деца не съм виждал. Много от тях са само кожа и кости", казва Ардуино Мангони от Програмата по прехраната на ООН.

Става дума буквално за оцеляването на стотици хиляди хора, предупреждават помощните организации. Кенет Боуън ръководи бюрото на германската организация "Welthungerhilfe". Неговите сътрудници покриват голяма част от региона - те обикалят и в най-отдалечените южни части, но просто не могат да бъдат навсякъде.

По принцип сега е времето за прибиране на реколтата. "Но тъй като не вали, много ниви са целите в прах, има и пясъчни бури", казва Боуън. Той се опасява, че хората ще имат много по-малко добив, отколкото през последните години. А може и никаква реколта да нямат.

Регионите в най-южната част на островната държава не са изпаднали във внезапна криза - те и така са сред най-бедните в света. При това още в началото на годината беше пределно ясно какво предстои. Тохарано, жена от южното мадагаскарско село Анкиломаровахатра, е погребала децата си още през януари.

"Децата ми не бяха яли дни наред нищо и накрая починаха. Починаха, защото просто не успявах да ги нахраня. Сигурна съм, че умряха от глад. Не е друго, не е Ковид-19 - гладът ги уби", казва Тохарано.

А друга жена разказва, че за да оцелеят, хората масово са започнали да ядат бяла глина.

"Ако имахме нещо за ядене, никога не бихме яли глина. Първоначално изобщо не знаехме, че тя може да се яде. Но опитахме и проработи."

Хората търсят храна и в горите, които още не са изсечени: листа или горски плодове. А когато преди около шест седмици завалял дъжд, за кратко време хората можели да се изхранват и със скакалци, разказва Розе де Лима Рамананкавана, която ръководи помощна организация в един от крайбрежните градове.

"Ако след дъжда поникнат растения, се излюпват и скакалци. Хората ги събират и ги ядат - варят ги като ориз."

Сега обаче и скакалци няма, казва Ардуино Мангони от Програмата по прехраната на ООН. Той е виждал хора да ядат хлебарки или да смесват пясък с плодовете на тамаринда.

Хиляди вече са се насочили към градовете на север, но тъй като Мадагаскар не е пощаден и от пандемията, пътуванията из страната са затруднени.

"Трябва да се намеси не само централното правителство - помощните организации също трябва да проявят активност", призовава Кенет Боуън от организацията "Welthungerhilfe". "Това е една забравена криза в една почти забравена страна", добавя той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
3
 
18
 
! Отговори
стар пожарникар преди 2 години
Децата и умрели от глад, а тя жива?
49
15
 
23
 
! Отговори
До 60 преди 2 години
Абе мързеливи кратунистанецо, галеник на съдбата в държава която от 80 години е на хранилка от други държави. Какви ръкави ще запретнеш ти, бе оскотял българино! Ако ти се случи такава катастрофа, единственото, което ще направиш е да виеш и цвилиш до небето, както си свикнал, че да ти помагат. Факт колко пропаднало племе си, че макар и живеещ в една от най-плодородните земи, без катаклизъм си на дъното на цивилизацията, и дори и най-окаяният бежанец не желае да остане в КочинЯта ти.
48
8
 
15
 
! Отговори
Толераст преди 2 години
Суецкия канал вече функционира напълно.... Кога да очакваме първите кораби с бежанци по италианското крайбрежие ... то се е видяло че е неизбежно . Нищо чудно вече да са тръгнали от разните там Неправителствени организации....А сега сериозно. Бедствия се случват. Навсякъде и постоянно. Ами да запретнат ръкави . Стотици хиляди са . Да се организират. Да разчистят земя, да си помогнат един на друг с изчистване и възстановяване на жилищата си . ДА НАПРАВЯТ НЕЩО.... или то е по лесно да изчакат.
47
1
 
23
 
! Отговори
до Welthungerhilfe преди 2 години
Тъй като германците са се заели да спасяват цялото човечество и Меркел се чувства отговорна, ами отворете границите и за мадагаскарците. Утре няма да се бият в Берлин само араби, но и все повече африканци за разпределение на пазара на дрога. Ще правят и много деца, а немската младеж ще се *** по гей-паради.
46
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прави също впечатление, че дори маймуните намират храна и оцеляват, а черните не могат! Как е възможно това? По-нисши от маймуните ли са?
45
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 42Добре, бе, човек, аз съм съгласен с това. Ама ти си представи, ако всички тези постоянно размножаващи се като *** имаха повече ресурси, ако всеки имаш кола, и прочие... Ами то тази земя нямаше да оцелее повече от 10 години, това ще е. После, къде им е моралът на тези, които създават деца, като знаят, че ще гладуват? Пак ли колониалистите са виновни, че всяка година раждат по едно и се еб: като маймуниВиждал ли си как се еб* маймуни? Полежат, поядат, поеб, и пак така.Докога?
44
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом е от Дойче веле значи е менте. Да пуснат сега една статия за детските домове у нас и тогава ми разсъждавайте
43
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 40Мдааа... А забавен факт е, че всички еколози, които познавам, искат да имат много деца! Даже Гретка Тунберг искала деца, не дете, а деца!
42
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
докато "развитите" страни харчат стотици милиарди за "отбрана" хора умират от глад безмълвно и невидимо за всички нас
41
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Европа ако не ядят всяка вечер в ресторант се чустват бедни...
40
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Мадагаскат има пазарна икономика и либертарианска икономика, народът избира своята олигархия да управлява.В САЩ и Западна Европа има комунизъм, буржоазията субсидира храната на работническата класа, за да е евтина и да няма гладни.САЩ и Западна Европа налагат санкции на свободната конкуренция.
39
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мадагаскар са хубаво гладни, но какво ще правим с неприятно богатия Китай и неприятно силната Русия?Китай много лошо пратил кораб и марсоход до Марс, а Русия много лошо праща каквото си иска в Космоса.Ако така върви Светът, САЩ и Западна Европа ще са новите Гладни.
38
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А пък на другия край на света ,умират от затлъстяване
37
12
 
24
 
! Отговори
адолф преди 2 години
A ония ден некъв ненормалник платил сто и кусур милиона долара за картината на некъв си Пикасо.А с тия пари можеше да бъдат нахранени и облечени тия деца.
36
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като уб,ият в ТЪМНОТО, ДЯВОЛ- ***.йм.уна- не.гъ.р, хем РАЗЧИСТВАТ всякакви ВИРУСИ, хем ВЗИМАТ пари, хем СПАСЯВАТ България и цяла Европа..
35
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен"Ами ако при тях,нямаше войни и глад и имаха условия за нормално съществуване нямаше да има и миграция"Леви тинтири минтири. 1945-та година Европа беше в тотална разруха, повечето мъже в най-активна възраст бяха мъртви, осакатени или в трудови лагери в Сибир. Немските фабрики бяха разглобени на части и отнесени в СССР (там и до днес има фабрики работещи с немски машини от 30-те). Някои си го могат - други не.
34
3
 
25
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Не ви ли е срам да пишете такива тъжни новини. Напишете веднага как Илън Мъск или Безос са забогатели с още няколко милиарда с борсови манипулации.
33
2
 
2
 
! Отговори
Ддд преди 2 години
Ако беше добре в бг щяхмр сме пълни с ***. Слава нана управляващите
32
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен"Той каза - на мен не ми пука за света, когато стана дума за екология. Такива са всички и там."Това е основният проблем на опитите за опазване на околната среда. САЩ и ЕС може да имат най-висока консумация на глава от населението, но САЩ и ЕС вече са под 15% от населението на Земята, а останалите 85% от година на година стават все по-богати и консумират все повече ресурси, така че всякаква икономия в САЩ и ЕС вече не може да компенсира ръста в замърсяването от останалите 85%
31
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 17И сред тези милиардери има много черни, пиленце! Всеки ден, докато аз чакам на автобусната спирка, край мен минава някой черен в кола, която аз няма да мога да си позволя и след 200 години живот, нищо че съм бял. Не защото те са по-кадърни, а защото така правят пари - от манипулация на бели, които нито са имали роби, нито са участвали в завладяването на африка, нито имат някакви конкретни ползи от това. Критикуват колонизатори, често участват в престъпни схеми. Никак не са чисти.

Спонсорирани публикации