СЗО алармира: Дългото работно време е сериозна опасност за здравето

Експерти: То води до хиляди смъртни случаи всяка година
17 май 2021 14:30, Красимир Ангелов
88
СЗО алармира: Дългото работно време е сериозна опасност за здравето
Снимка: БГНЕС

Работата над 55 часа седмично може да представлява "сериозна опасност за здравето", установява ново проучване.

Дългото работно време води до хиляди смъртни случаи всяка година, в тенденция, която се задълбочава от икономическата несигурност поради пандемията от коронавируса, заяви Световната здравна организация (СЗО).

В първото глобално проучване за загубата на живот, свързана с по-дългото работно време, статия, публикувана в списание "Environment International" показва, че 745 000 души са починали от инсулт и сърдечни заболявания, свързани с дългото работно време през 2016 г. Изследването също така отбелязва, че броят на хората, които работят дълги часове, се увеличава и в момента възлиза на 9% от общото население на света, съобщава БГНЕС.

"Работата от 55 часа или повече на седмица е сериозна опасност за здравето", каза Мария Нейра, директор на Департамента по околна среда, изменение на климата и здравеопазване на СЗО. "Това, което искаме да направим с тази информация, е да насърчим повече действия и по-голяма защита на работниците", каза тя.

"Пандемията от COVID-19 промени значително начина, по който работят много хора", каза генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

"Работата от разстояние се превърна в норма в много индустрии, като често размива границите между дома и работата. Никоя работа не си струва риска от инсулт или сърдечно-съдови заболявания. Правителствата, работодателите и работниците трябва да работят заедно, за да постигнат съгласие относно ограниченията за защита на здравето на работниците", добави Гебрейесус.

СЗО и Международната организация на труда (МОТ) изчисляват, че 398 000 души са починали от инсулт и 347 000 от сърдечни заболявания през 2016 г. в резултат на работа поне 55 часа седмично. Между 2000 и 2016 г. броят на смъртните случаи от сърдечни заболявания, свързани с дългото работно време, се е увеличил с 42%, а от инсулт с 19%. Изследването заключава, че работата 55 или повече часа седмично е свързана с 35% повишен риск от инсулт и 17% по-висок риск от смърт от исхемична болест на сърцето, в сравнение с работа от 35 до 40 часа седмично.

"Пандемията ускорява развитие, което може да подхрани тенденцията към увеличаване на работното време", каза СЗО.

Изследователите казват, че 72% от жертвите на преумора през 2016 г. са мъже, предимно на средна възраст или повече. Изследването също така показва, че хората, живеещи в Югоизточна Азия и региона на Западен Тихи океан, са най-засегнати.

Ограничаването на часовете на работа ще бъде от полза за работодателите, тъй като е доказано, че това повишава производителността на работниците, каза техническият директор на СЗО Франк Пега.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 30Как се става капиталист??? Като се ограбват работниците.
64
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До <><>"Русия продаде на Кутай..."Емигрирай в Молдова или Грузия - те са в Руската зона на влияние. Успех.
63
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе кога ще ги подгонят тези нагли работодатели, поне тока да почнат да ни плащат, да не говорим за преустройство на апартамента за офис.
62
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Дългото работно време е сериозна опасност за здравето" - Понеже съм се загрижил за служителите на СЗО, затова им предлагам следното. Направо да закриват организацията, тогава няма да имат никакво работно време т.е. ще е възможно най-здравословно за тях... хахаха ... Иначе съм съгласен с техния извод за първи път от повече от една година насам, но все пак ако ги закрият, лично ще почерпя близки и познати... Чеверме ще направя... хахаха
61
0
 
6
 
! Отговори
Тъпанар преди 2 години
Тая мантра с "Бай Българ" и " Бай ***", колко крадял, колко го мързяло, колко скатавал и какъв тарикат бил, съвсем се изчерпа. Подклаждана умишлено от чужди правителства, за да имат основание да наемат българите само на неквалифицирана работа, със заплащане от минималната за страната "стипендия". Направили са си едно прокси, където да си изнасят производството и некачествените стоки, да вземат нискотарифни кадри, които живеят в коптори и са готови на всичко, за да не променят статуквото.
60
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много добра статия. Писна ми да работя, съвсем се преуморих, тази година трябваше да е по-лесно от миналата, но се чувствам по-уморена отвсякога. Взе да ми харесва идеята за дългото май-чинство, 3 години да е стандарта. То колкото повече работиш, толкова по-скъпо става. И годините увеличават за пенсия, която все по-малка става. И накрая си тичал, бъхтил си се и не си отделял достатъчно време за децата си. Това с 20 дни отпуска, съвсем не го разбирам. Малко са за семейни работещи.
59
7
 
1
 
! Отговори
Катя преди 2 години
Бай Българ това не го касае. Той така или иначе не се преработва. Това си и личи де...
58
0
 
10
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Аз пък скатавам във всяка секунда, в която не ме гледат. За 800 лв не смятам да ставам гърбав
57
0
 
8
 
! Отговори
един преди 2 години
Без пари се работи у нас и може би рядко някъде, другаде, но е вярно, че и в богатите страни гледат как по-малко да платят и как пък се получава тъй, че едни все по-богати, други все по-бедни. То че сме различни е ясно, но пък такава фрапантна разлика говори за манипулация.
56
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СЗО откриха топлата вода.
55
3
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Това, че никой не ви принуждава да работите без пари, е най-малкото цинично твърдение. Ако слушахме вас, то нямаше да има нито осемчасов работен ден, нито пенсии, нито нищо, което на практика е извоювано от работещите. Ама подобни на вас се възползуват от това, което другите са постигнали, сигурно е.
54
0
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Не само за ЕС, има и версия, че дори Тръмп е бил свален, защото искаше да ограничи емиграцията, разбирай евтината работна ръка, и да не е така, може и да е една от причините. Наполеон е казал страхът и интересът /парите/ движат света.
53
7
 
6
 
! Отговори
<><> преди 2 години
България е единствената държава в ЕС която е от третия свят ! Най бедни сме ама иначе купуваме за милиарди някакви си 8 корита от 72г. ..... п.с. Русия продаде на Кутай за 2.5 милиарда $ 24 Су-35 4++ и най важното .....достави им ги за малък срок !
52
0
 
4
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
До ***-ТУК СИ ПРАВ-Н0 НЕ ПРИНУЖДАВАШ НИКГ0 ДА ТИ БАЧКА.НАЛИ?-А ПВЕЧЕТ ГИ ПРИНУЖДАВАТ И ЗАПЛАШВАТ С УВЛНЕНИЕ-А ТЕ СА СЪС ЗАЕМИ.-КВ0 ПРАВИМ?
51
0
 
2
 
! Отговори
един преди 2 години
Наистина като се замисля, май май всичко се свежда до това, някой да работи без пари. Дори има една разпространена версия, че арабите са наводнили ЕС по нареждане на бизнеса на Меркел, та да работят за малко пари. Но пък нещо не им се отвори парашутът.
50
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
До откриха топлата....- това ООН отдавна го казва, по-точно алармира, без никаква полза. Продължава същия процес, уж машини работят, уж еди-кое си, уж либерализация с цел поевтиняване, а то - обратното. Според мен тази ситуация просто ще експлодира един ден и тази пандемия ще ни се стори едно нищо!
49
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Откриха топлата вода. Няма нужда някой да го казва. Според мен има целенасочена кампания за ликвидация на средната класа и оставане само на бедняци, които просто да работят без пари. Някакъв по телевизията беше казал даста високомерно че трябвало да се работи на две и повече места. На въпроса кога да гледаме деца, беше казано стига да искате, и деца ще гледате. Да, ама деца няма, освен при разни отр.епки, дето пък не работят......
48
0
 
6
 
! Отговори
Тъпанар преди 2 години
"СЗО алармира: Дългото работно време е сериозна опасност за здравето"Не е вярно! Работата за някой п.ее.ра.ст вреди на здравето. Защото ти плаща 20 пъти по-малко, отколкото си му изкарал. Ако си си сам шеф, ще работиш повече и ще ти е приятно, защото знаеш, че ще получиш точно толкова, колкото си казал на клиента. Да не говорим, че да си организираш сам времето за работа е незаменимо.
47
2
 
0
 
! Отговори
Deep Zone преди 2 години
Ти отиди в супермаркета, яж отрови, после инсулта и сърдечно-съдовите били от дългото работно време.. Да, ама не.
46
6
 
0
 
! Отговори
do 46 преди 2 години
A някой насила ли те държи на тази работа, или?! Не разбирам?!

Спонсорирани публикации