Протасевич "откачил", когато разбрал, че самолетът му каца в Беларус

Той заявил, че там го очаква смъртно наказание
24 май 2021 10:12, Нели Христова
305
Протасевич "откачил", когато разбрал, че самолетът му каца в Беларус
Снимка: БГНЕС

Виден опонент на беларуския президент беше арестуван вчера, след като пътническият самолет, с който пътувал от Атина за Вилнюс, бе отклонен към Минск след съобщение за бомбена заплаха - инцидент, окачествен от опозицията и западни представители като операция за отвличане, организирана от беларуското правителство, предаде Асошиейтед прес.

Още по темата

Роман Протасевич, с повдигнати обвинения от властта в Беларус, които могат да му донесат 15 години затвор, е бил на борда на самолета на Ryanair от Атина за литовската столица, когато бил сменен курсът към Минск, предава БТА.

"Видях този беларуски младеж и приятелката му, които седаха зад нас. Той направо откачи, когато пилотът съобщи, че самолетът се отклонява към Минск. Каза, че там го очаква смъртно наказание", разказва пасажерът Мариус Руткаускас, след като самолетът пристига във Вилнюс след няколко часа престой на международното летище в беларуската столица.

"Седяхме един час след кацането. После започнаха да пускат пътниците и отведоха тези двамата. Повече не ги видяхме", продължава Руткаускас.

Сайтове за проследяване на полети показаха, че самолетът е бил на около 10 км от литовската граница, когато е бил отклонен. Информацията за случилото се е противоречива, отбелязва АП. Присслужбата на президента Лукашенко съобщи, че самият той е наредил изтребител МиГ-29 да ескортира авиолайнера, след като бил информиран за бомбената заплаха. Заместник-командващият ВВС ген.-майор Андрей Гурцевич твърди, че екипажът на самолета взел решението да кацне в Минск. Но авиокомпанията заяви в официална декларация, че беларуският въздушен контрол дал инструкцията да се отклони към Минск.

Протасевич е съосновател на канала "Нехта" (Nexta) в Telegram, обявен миналата година от властите в Беларус за екстремистки, след бе използван за организирането на масовите протести срещу Лукашенко. Те затихнаха през зимните месеци, но властите продължават да преследват и арестуват опозиционни активисти и представители на независимите медии. Миналата седмица 11 служители от новинарския сайт TUT.by бяха задържани от полицията, отбелязва АП.

Според беларуската президентска канцелария бомбената заплаха е получена, когато самолетът бил над територията на Беларус. По-късно авиационни служители заявиха, че на борда не са намерени взривни вещества.

Пътниците бяха свалени от самолета в Минск. След пристигането във Вилнюс министърът на отбраната Арвидас Анусаускас съобщи, че приятелката на Протасевич и още четири човека не са се качили обратно.

"Ние ще открием кои са другите четирима, които не са пристигнали с останалите. Литва започна разследване, за да установи какво точно се е случило на този самолет", написа той във Facebook.

Опозиционният лидер в изгнание Светлана Тихановска призова Международната организация за гражданска авиация да започне разследване. "Категорично очевидно е, че това е операция на специалните служби за отвличане на самолет с цел да бъде задържан активистът и блогър Роман Протасевич. Нито един човек, който лети над Беларус, не може да бъде сигурен в своята безопасност", заяви тя.

ИКАО заяви по-късно, че е "силно разтревожена от явно принудителното кацане".

Според беларуските власти на борда имало 123-ма пасажери. Но снпоред литовския външен министър Ландсбергис са били 171.

"Независимите медии са важна опора на върховенството на закона и жизненоважен компонент на демократичното общество. САЩ отново осъждат продължаващия тормоз от страна на режима на Лукашенко и призволното задържане на журналисти", напомни в изявление държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


305
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
184
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Понеже много бързо осъдиха Беларус,имам въпрос! А ако наистина е имало заплаха за бомба или е имало? Помним какво стана на българско летище по повод глупава шега на поляк за наличието на бомба под седалката!
183
18
 
35
 
! Отговори
полковник Колев преди 2 години
На такива като Простакевич им викат,продажник и предател на собствения си народ и Родина!!!
182
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 207 Ясно е, че не можеш да отговориш, защото всички факти са срещу грапавините, които си " измислил"! Ето конкретно:До 89 г световната резервна валута е същата, която е и в момента!!! Тука в Нрб то върху " официалния" Бнб курс можеше всеки да се изпика, защото никой, никъде нямаше да ти даде 1$ за по малко от 3, 50 лв! Запада " дестабилизира" русия и чайна, за да крепял ДОЛАРА ХАХАХАХА сидеров ти ли си бе наркоманче дърто? Ако " мирно съществували" долара пропадал ХАХАХА
181
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 202А защо не го спомена тогава. А защо не заведеш дело срещу САЩ?А защо го споменаваш ТУК?
180
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До .Не се занимавай. Най-често са глупави селянета, дето пишат каквото им пратят по мейла. Един път бих едно такова .. файда никва.
179
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 211Вярваш или не, все пак е правова държава. Ако го искаха на всяка цена, щяха да изтезават родителите му, а ао това не помага, щяхя да обявят нкаква безумно висока цена за главата му, бз значение кой го докара.
178
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
хаха, мислел, че отива да си прибере хонорарите, а то...
177
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако американците можеха да приземят на тяхно летище самолета, с който Сноудън излетя от Хонконг, дали нямаше да го направят и да го арестуват?
176
2
 
2
 
! Отговори
До 206 преди 2 години
Зададох ги въпрос на който не можеш да ми отговориш. Мислиш, че само 3 държави съществуват в света? Мога доста да те разочаровам. Или ти говориш на база ядрено оръжие, което никой не би използвал? Това, че за някои държави не се говори, не означава, че нямат бум на икономическото развитие с 3 пъти по-големи темпове от това на Китай ? Знаеш ли, че има една държава, която до 50 години ще надмине населението на Китай и това не е Индия и изобщо не се намира в Азия дори.
175
3
 
7
 
! Отговори
айде бе преди 2 години
До АнонименИ сега колко е външният дълг и още по-интересното е колко пари имаме да взимаме от други държави дебит-кредит? Сега дълга ни е двоен, но вместо да строим продаваме това, което бе взето преди 30 години. С 8 млрз дълж има построена АЕЦ ,стотици вец и тец, магистрали пиляди заводи и ел. преносна мрежа. Сега хем продадохме това, хем ттрупаме нови дългове? Сметкана те излиза май,а? Едно е да вземеш за да строиш, друго е да вземеш и да продаваш и пак да нямаш!
174
3
 
0
 
! Отговори
205 преди 2 години
защо си мислиш, че някой е длъжен да ти отговаря на глyпавите въпроси
173
10
 
21
 
! Отговори
антилибералист преди 2 години
С какви пари се издържат така наречените "блогъри" искам да знам. Когато САЩ официално си признават, че разстрелват и взривяват хора на чужда територия (а понякога и официални лица) тогава е "Демокрация", но когато "джендърастиевропенделилиберасти" са арестувани, тогава цяла Джендърия скача да пищи?! Айди стига с този двоен стандарт и евроджендърскителъжи! Те на Тръмп му спретнаха имхийчмънт за подбуждане на "революция" а този прави същото. С какви пари лети на горе на долу из европа?
172
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А защо сега като 1 долар е 1.3 лева, българите са първи по смъртност в света и най-бързо изчезваща нация?
171
2
 
0
 
! Отговори
До До 194 преди 2 години
А ти чувал ли си понятието поливалентна дифузия?
170
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
194 А защо " зелените хартийки" бяха още по ценни през " Студената война"? На тоя въпрос как ще отговориш, тук 1 $ беше 3.50 лв на черния пазар, аз самия съм купувал долари в уличките зад Кореком на тази цена!!! Да не говорим е, че целия външен дълг на Нрб то беше в щатски долари- НАД 8 милиарда $? Толково ли сте глупави русофилите, или народа мислите за глупав? Само че балъците вече ги нема брато!
169
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А защо САЩ убиха Саддам Хюсеин? И не само него, но и 1 милион цивилни, няколко стотин хиляди деца в Ирак? Какво стана с оръжията за масово унищожение на Саддам? Дори в Сената на САЩ размахваха доказателства за съществуването на тези оръжия за масово унищожение, а после всичко се оказа лъжа!
168
9
 
6
 
! Отговори
До 194 преди 2 години
Ама ти си мислиш, че само 3 държави ли съществуват в света? Русия, САЩ и Китай? И как ще рухне финансовата система без това да има отражение на всички пазари? Ни знаеш ли, че най-големия инвеститор в Китай е САЩ? Ти чувал ли си за понятието скачени съдове? Защо смяташ, че изобщо Китай по някакъв начин зависи от Русия? Китай е 10 пъти по развит от Русия и с 15 пъти по-голямо население. Та икономиката на Италия, която е в криза от 10 години е 7 пъти по-силна от руската.
167
8
 
3
 
! Отговори
фен на Луфтханза преди 2 години
Ето защо не летя с Рейнеър.
166
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разчлени ли се Руската федерация всякакви пандемии и ковиди изчезват, западът си осигурява ресурси, благоденствие и контрол над целия свят поне за 150 години. Западът има и планове и възможности за унищожението на Русия. Може да е в криза, но още е силен и ако западният свят се обедини Русия може да бъде унищожена. Това е единсвеният прозорец от възможности на Запада за да се развива, иначе пандемията никога няма да свърши. Трябва ни пълно ядрено превъзходство и за профилактика ядрен удар над някой град няколко милиона както преди в Япония, и Русия ще падне.
165
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лукашенко ще свърши като Садам Хюсеин скоро !

Спонсорирани публикации