Протасевич "откачил", когато разбрал, че самолетът му каца в Беларус

Той заявил, че там го очаква смъртно наказание
24 май 2021 10:12, Нели Христова
305
Протасевич "откачил", когато разбрал, че самолетът му каца в Беларус
Снимка: БГНЕС

Виден опонент на беларуския президент беше арестуван вчера, след като пътническият самолет, с който пътувал от Атина за Вилнюс, бе отклонен към Минск след съобщение за бомбена заплаха - инцидент, окачествен от опозицията и западни представители като операция за отвличане, организирана от беларуското правителство, предаде Асошиейтед прес.

Още по темата

Роман Протасевич, с повдигнати обвинения от властта в Беларус, които могат да му донесат 15 години затвор, е бил на борда на самолета на Ryanair от Атина за литовската столица, когато бил сменен курсът към Минск, предава БТА.

"Видях този беларуски младеж и приятелката му, които седаха зад нас. Той направо откачи, когато пилотът съобщи, че самолетът се отклонява към Минск. Каза, че там го очаква смъртно наказание", разказва пасажерът Мариус Руткаускас, след като самолетът пристига във Вилнюс след няколко часа престой на международното летище в беларуската столица.

"Седяхме един час след кацането. После започнаха да пускат пътниците и отведоха тези двамата. Повече не ги видяхме", продължава Руткаускас.

Сайтове за проследяване на полети показаха, че самолетът е бил на около 10 км от литовската граница, когато е бил отклонен. Информацията за случилото се е противоречива, отбелязва АП. Присслужбата на президента Лукашенко съобщи, че самият той е наредил изтребител МиГ-29 да ескортира авиолайнера, след като бил информиран за бомбената заплаха. Заместник-командващият ВВС ген.-майор Андрей Гурцевич твърди, че екипажът на самолета взел решението да кацне в Минск. Но авиокомпанията заяви в официална декларация, че беларуският въздушен контрол дал инструкцията да се отклони към Минск.

Протасевич е съосновател на канала "Нехта" (Nexta) в Telegram, обявен миналата година от властите в Беларус за екстремистки, след бе използван за организирането на масовите протести срещу Лукашенко. Те затихнаха през зимните месеци, но властите продължават да преследват и арестуват опозиционни активисти и представители на независимите медии. Миналата седмица 11 служители от новинарския сайт TUT.by бяха задържани от полицията, отбелязва АП.

Според беларуската президентска канцелария бомбената заплаха е получена, когато самолетът бил над територията на Беларус. По-късно авиационни служители заявиха, че на борда не са намерени взривни вещества.

Пътниците бяха свалени от самолета в Минск. След пристигането във Вилнюс министърът на отбраната Арвидас Анусаускас съобщи, че приятелката на Протасевич и още четири човека не са се качили обратно.

"Ние ще открием кои са другите четирима, които не са пристигнали с останалите. Литва започна разследване, за да установи какво точно се е случило на този самолет", написа той във Facebook.

Опозиционният лидер в изгнание Светлана Тихановска призова Международната организация за гражданска авиация да започне разследване. "Категорично очевидно е, че това е операция на специалните служби за отвличане на самолет с цел да бъде задържан активистът и блогър Роман Протасевич. Нито един човек, който лети над Беларус, не може да бъде сигурен в своята безопасност", заяви тя.

ИКАО заяви по-късно, че е "силно разтревожена от явно принудителното кацане".

Според беларуските власти на борда имало 123-ма пасажери. Но снпоред литовския външен министър Ландсбергис са били 171.

"Независимите медии са важна опора на върховенството на закона и жизненоважен компонент на демократичното общество. САЩ отново осъждат продължаващия тормоз от страна на режима на Лукашенко и призволното задържане на журналисти", напомни в изявление държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


305
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Белорусите са руснаци, един народ, две държави. Така е била и България в ранното средновековие.
163
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия е различна, Русия е уникална цивилизация и никога няма да приеме евpo-гeйсктитe ценности.
162
1
 
4
 
! Отговори
Анимации преди 2 години
Няколко минути анимационни филмчета промениха света.
161
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Западът винаги е имал световна хегемония и е господствал над целия свят. Проблемът на западът е, че винаги е налагал господството си с военна сила. Но ето че сега, ситуацията така се разви, че западът вече няма военно превъзходство. Русия никога не е била толкова напред във военните технологии както днес. Дори СССР изоставаше в много отношения военно от запада, докато днес Русия е абсолютен военен хегемон превъзхождащ технолочно дори гиганта САЩ.
160
2
 
2
 
! Отговори
Стамат преди 2 години
Защото беше по нареждане на запада.
159
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако западът се договори с Русия и Китай за зони на влияние и мирно съвместно съществуване, ще рухне цялата западна финансова система която е основана на военно господство, на лидерство и преимущество. Ако западът е слаб и е принуден да се договаря с Русия и Китай, то тогава никой няма цени зелените хартийки които Федералния резерв печати. Следователно всичко на запад рухва, рухване означава рязко понижение на стандарта на живот и всичко което е свързано с това. Затова ЕС и САЩ се опитват безнадеждно като удавници хванали се за сламка да дестабилизират Русия и Китай.
158
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво ще стане, ако западът успее да дестабилизира Русия - страна разполагаща с най-напредналите военни технологии и оръжия. Да речем, че свали по някакъв начин президента както в успя в Украйна. На какво разчита запада - че Навални ще стане президент? Уви - не, няма да дойде Навални на власт. Още повече, че обществото в Русия е настроено към запада много по радикално отколкото властта, и ще дойде много по радикална власт - какво ще получи запада?
157
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украйна 2016г. отвлече белоруски самолет (Бел Авиа) и го приземи за да арестува руски гражданин политолог - Армен Мартиросян. Защо тогава нямаше такава реакция от Запада?
156
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заради пандемията Германия е загубила 300 млрд. евро. Ще отнеме години преди икономиката да се възстанови.
155
5
 
0
 
! Отговори
Стамат преди 2 години
Троловете на Паунов днес са особенно активни?!Лебедовата ви песен е музика за моите уши :)
154
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Баси терористичната диктатура е в русия и беларус, това нормален човек не може да го приеме, цял пътнически самолет отвличат, арестуват човека и ни вест, ни кост от него! И като си помисля, че бг русофилите искат същото да е и тук с радевата диктатура, няма начин да остана в тая държава
153
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лукаш явно се чувства несигурен щом си играе на ну погоди с младежи и хлапета :)
152
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А бре Петко, нали за това Беларус, С Корея, Иран и някои други останали държави са дамгосани от световния елит и са като трън в петата. Щото банките им още са национални, а не притежание на оная фамилия.
151
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
беларусофобите пикаят газ. и тая тихановска защо да е лидер на опозицията нали я обявиха за президент, последно каква е?
150
7
 
5
 
! Отговори
Петко преди 2 години
Нас българите много ни интересува какво се случва в някаква държава кръстена на руса коса. Какво ни занимавате изобщо. Като искат, да им налагат санкции, но те имат от малък до никакъв ефект. Единствената санкция, която ще има ефект и да бъде изключена от суифт системата и банките им да не могат да оперират. Само че така ще пострадат и обикновените граждани, защото парите им ще се превърнат в тоалетна хартия.
149
9
 
3
 
! Отговори
Сат Н преди 2 години
в Северна Корея", и така за 40 години от 10 милиона увеличиха населението си на 26 милиона--------------- И? Това да не е ферма за телета? Това ли е критерий за развитие? При тия затворени граници за две поколения популацията се увеличава два пъти и половина. В следващото поколение ще се ебьт братя и сестри ли, как мислиш, дали няма да го ударят на кръвосмешение?
148
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега в Русия и Беларус ще откачат от санкции и глад.
147
7
 
15
 
! Отговори
Дядо Шор..... преди 2 години
Дочувам многооооого "демократичен" вооойййй......
146
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че той е още млад, ще излезе запазен от затвора.Обаче сега Навални ще страда, щото фокуса за известно време ще бъде изместен към колегата му. Но добре, че има достъп до интернет в ужасната диктатура наречена Русия и може да се активизира с някоя акция.
145
11
 
11
 
! Отговори
Путин преди 2 години
Този е слуга на Бай Дънчето от ХВАЩ.

Спонсорирани публикации