Протасевич "откачил", когато разбрал, че самолетът му каца в Беларус

Той заявил, че там го очаква смъртно наказание
24 май 2021 10:12, Нели Христова
305
Протасевич "откачил", когато разбрал, че самолетът му каца в Беларус
Снимка: БГНЕС

Виден опонент на беларуския президент беше арестуван вчера, след като пътническият самолет, с който пътувал от Атина за Вилнюс, бе отклонен към Минск след съобщение за бомбена заплаха - инцидент, окачествен от опозицията и западни представители като операция за отвличане, организирана от беларуското правителство, предаде Асошиейтед прес.

Още по темата

Роман Протасевич, с повдигнати обвинения от властта в Беларус, които могат да му донесат 15 години затвор, е бил на борда на самолета на Ryanair от Атина за литовската столица, когато бил сменен курсът към Минск, предава БТА.

"Видях този беларуски младеж и приятелката му, които седаха зад нас. Той направо откачи, когато пилотът съобщи, че самолетът се отклонява към Минск. Каза, че там го очаква смъртно наказание", разказва пасажерът Мариус Руткаускас, след като самолетът пристига във Вилнюс след няколко часа престой на международното летище в беларуската столица.

"Седяхме един час след кацането. После започнаха да пускат пътниците и отведоха тези двамата. Повече не ги видяхме", продължава Руткаускас.

Сайтове за проследяване на полети показаха, че самолетът е бил на около 10 км от литовската граница, когато е бил отклонен. Информацията за случилото се е противоречива, отбелязва АП. Присслужбата на президента Лукашенко съобщи, че самият той е наредил изтребител МиГ-29 да ескортира авиолайнера, след като бил информиран за бомбената заплаха. Заместник-командващият ВВС ген.-майор Андрей Гурцевич твърди, че екипажът на самолета взел решението да кацне в Минск. Но авиокомпанията заяви в официална декларация, че беларуският въздушен контрол дал инструкцията да се отклони към Минск.

Протасевич е съосновател на канала "Нехта" (Nexta) в Telegram, обявен миналата година от властите в Беларус за екстремистки, след бе използван за организирането на масовите протести срещу Лукашенко. Те затихнаха през зимните месеци, но властите продължават да преследват и арестуват опозиционни активисти и представители на независимите медии. Миналата седмица 11 служители от новинарския сайт TUT.by бяха задържани от полицията, отбелязва АП.

Според беларуската президентска канцелария бомбената заплаха е получена, когато самолетът бил над територията на Беларус. По-късно авиационни служители заявиха, че на борда не са намерени взривни вещества.

Пътниците бяха свалени от самолета в Минск. След пристигането във Вилнюс министърът на отбраната Арвидас Анусаускас съобщи, че приятелката на Протасевич и още четири човека не са се качили обратно.

"Ние ще открием кои са другите четирима, които не са пристигнали с останалите. Литва започна разследване, за да установи какво точно се е случило на този самолет", написа той във Facebook.

Опозиционният лидер в изгнание Светлана Тихановска призова Международната организация за гражданска авиация да започне разследване. "Категорично очевидно е, че това е операция на специалните служби за отвличане на самолет с цел да бъде задържан активистът и блогър Роман Протасевич. Нито един човек, който лети над Беларус, не може да бъде сигурен в своята безопасност", заяви тя.

ИКАО заяви по-късно, че е "силно разтревожена от явно принудителното кацане".

Според беларуските власти на борда имало 123-ма пасажери. Но снпоред литовския външен министър Ландсбергис са били 171.

"Независимите медии са важна опора на върховенството на закона и жизненоважен компонент на демократичното общество. САЩ отново осъждат продължаващия тормоз от страна на режима на Лукашенко и призволното задържане на журналисти", напомни в изявление държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


305
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
9
 
4
 
! Отговори
панчо преди 2 години
До Анонимен 174друга песен щеше да пееш ако ти беше на негово място
143
4
 
1
 
! Отговори
хъша преди 2 години
До спонсор на МВРти наистина ли си толкова непросветено наивно сляп?коментара ти издава пълно непознание какво може и какво не може да се случва
142
15
 
15
 
! Отговори
Отговор преди 2 години
Отговорът може да е болезнен...санкции и избягване на белоруска територия за самолети от целия свят....щетите ще са за милиарди.
141
16
 
19
 
! Отговори
Шах и Мат преди 2 години
Сега Джулиян Асанж и тоя хубавац от Беларус могат да си пишат писма и да сравняват как е демокрацията по света.А журналиста Хашоги ще ги гледа отгоре и ще им ръкопляска.
140
17
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И Сащ хубаво ги редят демократичните слова, щото зачитат равата на Асандж, Сноудън и хиляди знайни и незнайни като тях. Ах защо не съм се родил в тази най свободна страна на света. Сега щях да съм на дълга почивка в... Гуантанамо.
139
17
 
16
 
! Отговори
бай ганю преди 2 години
типични руски похвати на безпомощни диктатори
138
10
 
14
 
! Отговори
someone преди 2 години
До ТЪРПЕНИЕ!това го четем от 2014та как Русия се сривала и края на Путин, вместо това точно обратното става на вашето тролене.
137
14
 
21
 
! Отговори
Бай 100ян преди 2 години
Много хитро са го измислили . Действат по същия начин както действа и западната пропаганда срещу тях .
136
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименАми "няма година в която по малко от милион умират от глад в Северна Корея", и така за 40 години от 10 милиона увеличиха населението си на 26 милиона, а в България за 30 години западно партньорство 2 милиона, 1/4 от населението измряха от глад, болести и мизерия.
135
10
 
0
 
! Отговори
ВАГИНИР преди 2 години
*** Е НАШЕТО СЛЪНЦЕ.ПУТИН Е НАШИЯТ ЦАР.БЪЛГАРСКО НЯМАМЕ ЗРЪНЦЕ.*** Е НАШ ГОСПАДАР...
134
20
 
18
 
! Отговори
спонсор на МВР преди 2 години
Беларуският Навални е арестуван на беларуска територия. За какво отвличане става дума?
133
14
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лукашенко еПодлец от класа.... Нашият фигурант може само да се учи от него.
132
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Северен поток 2 е най-диктаторския поток, но Меркел и германците са прости и не могат да го разберат това нещо.
131
5
 
12
 
! Отговори
Предложение преди 2 години
Предлагам Фолксваген, БМВ, БОШ, AEG, Siemens да си сложат соларни панели и вятърни перки на покривите вместо да спонсорират убиеца Путин чрез Северен поток 2.
130
16
 
13
 
! Отговори
ТЪРПЕНИЕ! преди 2 години
На селският диктатор Лукашенко, а също и на кремълските джуджета им остават броени месеци във власт, до изчезването им от политическата сцена. Следва ГААГА.
129
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Плотесташкиин или Простащкин му е иметоВо тоз Плостнавалний
128
10
 
7
 
! Отговори
Miroslav Hahn преди 2 години
Повечето германци са на мнение, че на тях Путин нищо не им правел и за това поддържат довършването на СП2. Докато се усетят Путин ще си оплете кошницата.
127
8
 
13
 
! Отговори
Крети преди 2 години
Спомнете си демократичното отношение и съсипва е на Асанч, от фодлогите и урви на Фащ и тогава говорете
126
8
 
4
 
! Отговори
Стамат преди 2 години
Предлагам предателите на Паунов,след изборите да бъдат публично оповестени и изкарани на слънце.Нека всички видят пъпчивите им физиономий,борците срещу Русия и България.Тия защитници на САЩ и "демократичната" западна пропаганда,нека бъдат показани на обществото и бъдат посмешище за българите! Аз казах!
125
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Ако не бяха жестоките санкции Северн Корея щеше да е на светлинни години пред южната си съседка. Те и със санкции се оправят, и пак са световна икономическа и военна сила с която дори и САЩ се справят."Дам справят се, има години в които по малко от милион омират от глад....в други са над милион и може да се каже, че не са се справили тогава....

Спонсорирани публикации