Бащата на Протасевич: Синът ми може да е бит и измъчван

Появи се видео с активиста, който бе арестуван в Беларус
25 май 2021 21:15, Нели Христова
155
Бащата на Протасевич: Синът ми може да е бит и измъчван

ЕС реши да забрани на белоруските авиокомпании да летят в европейско небе, след като полет на Ryanair бе отклонен в Минск в неделя, а журналист дисидент беше арестуван. 27-те държави-членки също призоваха авиокомпаниите от ЕС да не летят над Беларус и обещаха допълнителни икономически санкции.

26-годишният Роман Протасевич беше в полет от Гърция до Литва, който беше пренасочен заради предполагаема заплаха от бомба.

Западните страни обвиниха Беларус в "отвличане" на самолета Ryanair.

Появи се видео на Протасевич, което изглежда е записано по принуда след задържането му на летището в Минск. В клипа, който беше пуснат късно в понеделник, журналистът заяви, че е в добро здравословно състояние и привидно признава за престъпления, за които е бил обвинен от белоруската държава.

Но активисти, включително основният опозиционен лидер в страната, разкритикуваха видеото и предположиха, че  Протасевич е бил под натиск да признае за престъпленията.

Президентът на САЩ Джо Байдън определи действията на белоруските власти като "възмутителни", като заяви, че това са "срамни нападения както срещу политическото несъгласие, така и срещу свободата на славото".

Бащата на Протасевич заяви пред BBC, че се опасява, че синът му може би е измъчван.

Дмитрий Протасевич заяви в понеделник, че "наистина се страхува" от това как ще се отнасят към сина му властите в родната му страна.

"Надяваме се, че ще се справи. Страхуваме се дори да помислим за това, но е възможно той да бъде бит и измъчван. Наистина се страхуваме от това", каза той във видеообаждане.

"Наистина сме шокирани и разстроени", каза той. "Подобни неща не бива да се случват през 21-ви век в сърцето на Европа. Надяваме се, че цялата международна общност, включително Европейският съюз, ще окаже безпрецедентен натиск върху властите. Надяваме се, че натискът ще работи и властите ще осъзнаят, че са допуснали наистина голяма грешка."

Как се развиха събитията в неделя?

Беларус изпрати изтребител, който да принуди полета на Ryanair FR4978 - излетял от гръцката столица Атина и пътуващ за Вилнюс в Литва - да кацне, твърдейки, че има заплаха от бомба. Той пристигна в столицата Минск в 13:16 местно време (10:16 GMT) в неделя.

След това полицията отведе Протасевич, а останалите 126 пътници така и не слизат от самолета. Активистът, който според свидетели е "супер уплашен", е арестуван заедно с приятелката си София Сапега.

Майката на Сапега каза пред BBC, че 23-годишният й син е откаран в затвор в Минск, като добави, че последната дума, която е успял да напише в акаунта си за съобщения в WhatsApp, е "мамо". Обвиненията срещу нея са неясни.

Беларус е единствената европейска държава, която все още екзекутира затворници, а свидетели казват, че  Протасевич е казал на пътниците, че се страхува, че ще бъде изправен пред смъртно наказание.

Трима други пътници не са достигнали крайната дестинация на самолета във Вилнюс. Главният изпълнителен директор на Ryanair Майкъл О'Лиъри заяви, че вярва, че някои белоруски агенти на КГБ също са били на борда на самолета в Минск, но това не е проверено.

Беларус заяви, че полетът е отклонен поради заплаха от бомба от палестинската групировка Хамас. Висш служител от министерството на транспорта прочете писмо до репортери, за което твърди, че е от групировката.

"Ако не изпълните нашите изисквания, бомбата ще избухне над Вилнюс", се казва в нея.

Но Хамас отрече каквото и да било участие. Групата няма история или известна способност да извършва операции извън Израел и палестинските територии. Германският лидер канцлерът Ангела Меркел заяви, че искането на Беларус е "напълно неправдоподобно".

Инцидентът предизвика остро осъждане от цял ​​свят, като страните настояват за незабавното освобождаване на Протасевич и пълното разследване.

Десетки беларуски служители, включително президентът Александър Лукашенко, вече са под санкции на ЕС, включително забрани за пътуване и замразяване на активи, наложени в отговор на репресиите срещу опонентите.

Държавните медии в Беларус заявиха, че Лукашенко, който управлява страната от 1994 г., лично е дал заповед самолетът да бъде отклонен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации