Деца на Острова се чудят какво е това море, бъркат кравата с кон

Няколко организации са създали схема за по-зелени и близки до природата училища
25 май 2021 21:45, Ния Христова
105
Деца на Острова се чудят какво е това море, бъркат кравата с кон
Снимка: БГНЕС
Учителката Ким Лийтли завела класа си на екскурзия до местния аквариум и останала изненадана от един необичаен въпрос: ”Госпожице? Какво е това?", попитало деветгодишно момче, сочейки към вълните, докато вървят по крайбрежната алея на Блекпул, съобщи Би Би Си.
 
Оказало се, че момчено никога досега не е виждало морето.
 
Изненадата била още по-голяма, тъй като училището е в средата на Блекпул и само на няколко улици от брега.
 
Други учители също са имали подобен опит през годините при училищни пътувания извън града, обяснява Ким Лийтли. Веднъж 10-годишно дете попитало какво е патица, докато ученик - забелязвайки крави в полето - казал: "Вижте тези коне".
 
"Като училище се намираме в много застроен район в Блекпул", обяснява Ким. "Имали сме много екстремни примери за нашите деца с природата."
 
Уестминстърската начална академия се намира в район с малко зелени площи, където дивата природа и природата като цяло са дефицитни.
 
Много деца живеят само на минути от плажа, част от тях така и успяват да прекарат време там. И докато Блекпул е заобиколен от невероятна природа като Гората на Боуланд, Ким казва, че много родители нямат автомобили или не могат да си позволят обществен транспорт.
 
"Те просто не получават възможностите, които биха получили много други деца", добавя тя. "И така, помислихме си,„ ами, нека им донесем природата".
 
Ким в момента ръководи образованието на открито в началното училище, което се превърна в природосъобразно училище преди две години. Схемата, която има за цел да направи училищата по-зелени и по-близо до дивата природа, е партньорство между The Wildlife Trusts, благотворителната организация за психично здраве YoungMinds и няколко други природни организации.
 
Проектът обучава учители да могат да провеждат уроци на открито, като вдъхновяват своите ученици да научат повече за предизвикателствата на околната среда и природния свят, както и да насърчават работата в екип, социалните умения, увереността и креативността.
 
Природосъобразните училища вече работят с 90 училища в райони с високи нива на социални лишения, давайки възможност на хиляди ученици да учат и да играят сред природата.
 
Ръководителите се надяват да разширят програмата тази година, за да помогнат на децата да намерят утеха сред природата след трудностите с оставането по домовете.
 
Главният изпълнителен директор на Wildlife Trusts Крейг Бенет казва, че прекарването на време навън, ангажирането и изучаването на природата е първостепенно за образованието на децата.
 
"За съжаление толкова много деца ходят на училище в райони, където има много малък достъп до зелени площи", казва той.
 
"В The Wildlife Trusts искаме да премахнем бариерите, които пречат на децата да прекарват време сред природата - включително по време на учебния ден."
 
Уестминстърската академия вече има класна стая на открито, както и езерце, повече дървета и диви цветя и фитнес на открито.
 
Учителите включват, колкото могат, природата в учебната програма, казва Ким. "Това, което се опитваме да направим като училище, е да накараме децата си да харесват, да уважават и да се възхищават на природата, така че - като пораснат - да разберат значението и важността на опазването на нашата планета."
 
В уроци навън децата научават за заплахите за пчелите, включително изменението на климата, загубата на местообитания и пестицидите.
 
Заниманията край езерце отдавна е любимо не само за идентифициране на водни същества, но и за изучаване на физическите сили чрез изучаване на плаващи обекти.
 
"Децата абсолютно го обичат", казва тя. "Много от тях казват, че не го чувстват като учене, въпреки че знаем, че се учим и това го прави толкова добро за тях."
 
Когато Ким помолила учениците да кажат какво им харесва в обучението на открито, отговорите били топлещи сърцето.
 
Едно момиче каза: "Просто обичам да откривам нови същества". Друг обясни: "Когато съм навън, не ми се учи, защото е толкова забавно и просто знам, че мозъкът ми става по-голям". 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изобщо не се тревожете за англичаните - те обикалят целия свят, кеф им в Европа, кеф им в Щатите или в Нова Зеландия и т.н Не се тревожете за образованието им, наред е, гледайте нашата кочинка да я пооправимПодобни статии ми напомнят репортажи и статии по комунистическо например в Паралели - колко зле било положението в САЩ или друга западна страна - бездомни, безработни,стачки, а при нас само някакви гръмки успехи и преизпълнени петилетки се отчитаха
53
3
 
5
 
! Отговори
D преди 2 години
Колкото и да се опитват да ги изкарат про*сти, за да изпъкнем ние, това няма как да стане. Който н е ебил там само той не знае как учат в училищата там. Айде спрете да хвърляте прах в очите на хората.
52
0
 
15
 
! Отговори
Shark преди 2 години
Абе вие за тях не берете грижа. Гледайте си нашите, че са масово неграмотни. И после ги уреждат по министерствата да раздават грамоти!!!!
51
0
 
9
 
! Отговори
ca преди 2 години
Преди 30-на години почти всеки имаше живи баби и дядовци, които живееха на село и са ходили там за някой уикенд или лятото и така са видели какво е коза, овца, кон, крава, кокошка. Сегашните деца вече имат баби и дядовци, които живеят предимно в града, така че е нормално, но и тъжно, че техният досег с природата е силно ограничен. Написаното се случва и тук в България.
50
7
 
7
 
! Отговори
аз преди 2 години
Жалкото е че българчетата, дори и да знаят какво е кон и крава пак ще живеят по-зле от връстниците си в Англия
49
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 47"Масово завършват 12ти клас". Що се пънеш да тролиш като нямаш представа за английската образователна система? Неква *** специалистка по всичко. Няма проблем да се кефиш на измишльотини, помага ти да понасяш мизерното си и и безполезно живуркане.
48
1
 
11
 
! Отговори
Православен славянин преди 2 години
Ехехеехехххе милите трансдрендърчета
47
5
 
13
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Абе не ми се вярва статията да е истина !!!Нито вярвам, че дете не е виждало морето, ако живее в морски град, нито вярвам да нямат пари за кола или градски транспорт !!!Колкото да не познават животните на девет години - това може да го приема, но с големи резерви !!!Ако е статията е истина - е, не , не искам такъв живот за мен и децатга !!!
46
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може да не знаят какво е патица, но знаят какво е Путин!
45
1
 
6
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Това вярно ли е :"Ким казва, че много родители нямат автомобили или не могат да си позволят обществен транспорт." ?!
44
2
 
7
 
! Отговори
Ученик преди 2 години
Вероятно тези неграмотни деца учат в Оксфорд.
43
1
 
19
 
! Отговори
панелен човек преди 2 години
В БГто нема как да няма допир с природата. Половината улици са си кални, кучета бол, коне тук таме. Бе добра природа си имаме в градските среди.
42
0
 
7
 
! Отговори
Гроби Таласомо преди 2 години
Мойто чаавъ, понеже немаше баби *** гледат и досега го мъкна с мен из планините и из селата там, дето все още гледат секви животни. Та там е видело неща, дето, неговите кифльорни връстници нема да видат нивгаш;))) Еуропската цивилизация убива!
41
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че то тук в Англия само фалшива стока и ооолигофрени ... Даже се чудя учителката как общува с родителите ....
40
3
 
9
 
! Отговори
Сифилисчо преди 2 години
Добре че тук има някаква природа и паркове останали от комунизма, че щеше всичко да е в хотели, подпорни стени и жилищни кооперации, и в предвид и БГ образованието, щеше да е доста критично.
39
1
 
14
 
! Отговори
Хм преди 2 години
Ясно, ама на острова от бая време бъркат мъжко и женско, та, да им измислят там некой проект за разликите крава-бик и кон-кобила. Щото първо промиват мозъка на дечурлигата, че нямало Мравчо и Мравка, а само Мравин, после олеле.
38
1
 
11
 
! Отговори
Православен славянин преди 2 години
Умни като краварчетата ,една крачка да направи от входната врата и не знае как да се прибере :))))))
37
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На ЮК не ни интересува! Ние искаме нашите деца да са будни и начетени!
36
2
 
16
 
! Отговори
е, случва се преди 2 години
И аз във втори клас виках в захлас "мамо, виж тази козичка" на крайпътно магаре.Вярно е, че днешните са още по-отдалечени от природата, но я се опитай да им вземеш таблета за час-два...
35
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това да им беше дупката в знанието, да кажеш : "Странници". Масово завършват 12ти клас хора които немогат да четат.Nine million adults in the UK are functionally illiterate, and one in four British five-year-olds struggles with basic vocabulary.За Щатите да не говорим. Но не се безпокойте. Ние ще ги настигнем бързо.

Спонсорирани публикации