Защо Беларус рискува всичко, за да арестува Протасевич?

Александър Лукашенко е готов на всичко, за да накаже враговете си
29 май 2021 21:39, Нели Христова
134
Защо Беларус рискува всичко, за да арестува Протасевич?

Белоруският журналист Роман Протасевич прекарва години в бягство от гнева на правителството на Беларус, но един обратен полет от слънчева Гърция с приятелката му, бе онова, което промени съдбата му.

Според VICE активистът е бил проследен от неизвестни хора - вероятно беларуски или руски разузнавачи - по време на престоя си в Гърция преди полета. Това смятат разследващите от гръцките служби за вътрешна сигурност.

В неделя дългогодишният президент Александър Лукашенко изпрати изтребител, за да прихване пътнически самолет, превозващ 26-годишния Протасевич, до столицата на Литва Вилнюс, позовавайки се на предполагаема заплаха от бомба.

Протасевич и приятелката му бяха арестувани на летището, а по-късно властите пуснаха видео, в което Протасевич, стиснал ръце и изглеждащ притеснен, признава, че е организирал масови вълнения в Беларус. Семейството и приятелите му отхвърлиха признанията и заявиха, че са получени по принуда, като казаха, че той изглежда е бил гримиран, за да се прикрият натъртвания, а носът му е имал различна форма.

Видеото, публикувано в свързания с правителството канал Telegram, показва как Протасевич говори необичайно бързо и казва, че няма оплаквания от ареста или за здравето си. Екатерина Йерусалимская, бившата му приятелка и колега в опозиционния Telegram канал NEXTA, заяви пред VICE World News, че не се съмнява, че Протасевич е бил бит.

"Първото нещо, което забелязах, беше носът му", казва Йерусалимская от Вилнюс. "Познавам носа му. Винаги се смеехме, че той има кръгъл нос, като крушка, той няма ясно изразена подутина на носа си, но сега имаше и беше изкривен."

"Това не са неговите думи; това е текст, който той е запомнил, това са фрази, които той е бил принуден да каже", убедена е Йерусалимская.

Същият канал на Telegram пусна и видео, в което млада жена се представя като спътничката на Протасевич София Сапега и казва, че е управлявала опозиционен канал Telegram, който публикува лична информация за държавни служители в Беларус.

Миналия август Протасевич седи в офиса на NEXTA във Варшава и публикува съобщения от Telegram, докато беларусите заливаха улиците на Минск и други градове. Разглеждайки цифрите и решителността на протестиращите, Протасевич толкова се убеждава, че победата на опозицията е близо, че казва пред един интервюиращ, че мечтае да се завърне у дома през следващите седмици "в нов и свободен Беларус". Осем месеца по-късно Протасевич се завръща в Беларус, но мечтата се превръща в кошмар.

"Бяхме шокирани, не го очаквахме", казва основателят на NEXTA Степан Путило пред VICE World News чрез видеообаждане от Варшава след ареста на Протасевич. "Просто не можехме да повярваме."

Международното осъждане беше бързо. Западните държави обвиниха Минск в държавно пиратство, прекъснаха въздушните връзки с Беларус и обещаха допълнителни икономически санкции.

Подкрепен от съседна Русия, Лукашенко не подви крак. Неговото правителство първо обвини войнствената палестинска група Хамас за фалшивата бомба, твърдение, което тя незабавно отхвърли. По-късно Лукашенко заяви, сигналът за заплахата е дошъл от Швейцария.

"Дали зад това стои Хамас или не, няма значение днес", каза Лукашенко в огнено обръщение към депутатите и други висши служители в Минск тази седмица. "Моят дълг беше да защитавам хората, бях загрижен за безопасността на страната. Не можах да допусна самолет да падне върху главите на нашите хора", добави той.

Артьом Шрайбман, учен в Московския център Карнеги със седалище в Минск, заяви, че Лукашенко е воден от желанието да накаже враговете си въпреки цената на международната изолация и икономическите санкции за режима му.

"Това е акт на отмъщение за греховете на Протасевич пред белоруските власти, по начина, по който те го виждат", каза Шрайбман. "Те искат да покажат, че никой няма да избегне наказанието."

Протасевич учи журналистика в университета в Минск, но е изключен, тъй като отказва да се придържа към правителствената линия. "Бях открит по отношение на възгледите си, говорих против пропагандата, често спорех с професорите, имаше много въпроси и много конфликти", казва Протасевич в интервю за украинския журналист Дмитрий Гордън миналото лято, докато бушуваха протести срещу Лукашенко в Беларус.

През следващите няколко години Протасевич работи като репортер на свободна практика и фотограф за различни независими беларуски медии, като понякога е задържан и се сблъсква с постоянен натиск от службите за сигурност, докато, страхувайки се от непосредствен арест, най-накрая бяга в Полша през ноември 2019 г. Там той се присъедини към NEXTA като главен редактор. Името на канала, произнесено neh-khta, или "някой" на белоруски, има за цел да запазва анонимността на източниците, които предоставят информация.

"Вярвам, че журналистиката може да служи на обществото и да помогне на хората", казва Протасевич миналата година пред руския журналист в YouTube Юри Дуд. "Журналистиката е моята цел в живота."

Путило определи Протасевич като мил и съпричастен, но и решителен, когато става въпрос за вземане на редакционни решения в NEXTA. "Той обичаше да отстоява позицията си", каза Путило. "Ако беше сигурен в нещо, продължаваше да го прави."

Екипът е работил от малък офис в белоруското читалище в централна Варшава, пресявайки десетки хиляди съобщения, които са получавали от източници, активисти и редовни беларуси, и е публикувал такива, които е сметял за важни и точни. NEXTA не пести думи в свите статии, сравнявайки Лукашенко с плъх и наричайки белоруските служители на реда убийци.

В резултат на това служителите получавали постоянни заплахи.
Веднъж подобна заплаха, припомня си Путило, беше, че е предложена награда от 300 000 долара, за да отведе Путило до беларуската граница и да го предаде на беларуските власти, друга беше да взриви офиса на NEXTA. Още едно съобщение гласи, че се предлага награда от десет биткойни, за да "откъснат топките" на Путило.

Огромни протести избухнаха през август миналата година, след като 66-годишният Лукашенко, често наричан "последният диктатор в Европа", спечелили шестия си президентски мандат от 1994 г. насач. Гласовете бяха обявени за фалшифицирани. Опозиционният кандидат Светлана Тихановская се опита да оспори резултатите, но беше принудена да напусне страната заедно с колеги активисти. Мирните протести продължиха месеци въпреки жестоките репресии. Над 32 000 протестиращи бяха задържани, след това глобени и затворени, стотици бяха бити.

"Той е диктатор, който трябва да напусне трона след 26 години на власт", ​​казва Протасевич за Лукашенко миналата година.

През септември Протасевич напуска NEXTA, за да се премести във Вилнюс и да работи в друг белоруски опозиционен канал Telegram, "Беларус на мозъка". В момента неговият основател е в затвора и според съобщенията наскоро е направил опит за самоубийство в знак на протест срещу ареста му.

Действията на Лукашенко за изпращането на изтребител, който ад свали пътнически самолет, шокираха международната общност. Но Путило заяви пред VICE World News, че той и други журналисти в изгнание са говорили за опасностите от прелитането над Беларус и не е ясно защо Протасевич е продължил и е резервирал полета до Вилнюс.

"Тъжната ирония е, че той се интересуваше много от самолети. Той обичаше да ги снима", казва Путило. "И вижте какво се случи."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ср(п)ските б0kлyци си летят над Беларус и заобикалят Украйна, обаче се правят на дружки с ЕС и цоцат пари. ЕС пък е със широко затворени очи, както винаги.
88
1
 
5
 
! Отговори
Тодоров преди 2 години
Ясно е защо е продължил да лети над Беларус.Приятелските служби го пуснаха за примамка та да клъвне Батка или като контролна пратка за прозвънаване на канала. Ясно е защо е изплашен.Усети се ,че менторите му го дадоха курбан.И им е по_необходим в затвора и осьден а защо не и мьртъв.Отделно е участвал във войната в Донбас с надежда да вземе украинско гражданство и ще отговаря и за това.
87
1
 
5
 
! Отговори
Еврей до Еврея. преди 2 години
А после Чичко Ади ги бил по носа. И Стоманин ги бил по носа
86
3
 
4
 
! Отговори
Отдай конЯ тебЯ мать преди 2 години
Кон до коня, мила моя майно льо. Еврей до еврея...украински, белоруски, полски. И ния бугарето сме цъфнале с нашти михлюзки соросисти
85
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На тояГенди в пандиза ще му се стъжни. Там много"обичат" предателите
84
0
 
12
 
! Отговори
А преди 2 години
Няма я Нюланд да сподели броя на милиардите, влагани от САЩ в това "беларуско" политическо предприятие - подобно думите й от 2014 г. за 5-те милиарда долара, считано от 1991 г., от момента в който, Украйна става независима след разпадането на Съветския Съюз, които пари са били похарчени, според оценките на експертите, за организацията на въоръжения държавен преврат в Киев.
83
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-добре навреме, отколкото постоянно отлагане. Европа бърка определено.
82
1
 
9
 
! Отговори
антиджендар преди 2 години
До 123 АнонименМ да ааа. Ботев и Левски щяха първо да се справят с такива американски слуги като тебе. И не се друсай преди да се исхождаш тука.
81
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българските национални предатели русофили ...чемодан, вокзал и бегом при Лукашенко .Еххх...къде са Левски и Ботев те бързо щяха да се справят с тях.
80
2
 
11
 
! Отговори
Чичо преди 2 години
Лукашенко е казал:който иска запада-чемодан-вокзал-Европа.
79
3
 
8
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 2 години
лично Лукашенко му е сменил посоката на носа)))
78
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Моля за линк за журналистически статии на Протасевич. Доколкото зная стрелял е по жени и деца в Донбас. Откога това е геройство и борба за свобода?
77
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що не плачете за Навални или престанаха да ви плащат? Било му скучно...някоя кака да му разиграе сценка в Инстаграм.
76
1
 
20
 
! Отговори
Eлена преди 2 години
Случаят с Едуард Слоудан 2013 г. аналагочен. Претърсен правителствен самолет на боливийският президент и отказ да кацне от няколко европейски държави. Тогава никой в европата не рива.
75
1
 
14
 
! Отговори
гост преди 2 години
Интересни приятели с еврейски имена .***. За такива Русия трябва да съживи ГУЛАГ и да строи нови пътища в Сибир.
74
1
 
23
 
! Отговори
Активист на БСП преди 2 години
Защото е военнопрестъпник,убивал жени и деца в Донбас !
73
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глупост на търкалета, ако го бият по петите или с чували пясък не остават следи по лицето. Новини в стил една баба със склероза мисли. Били го по носа, хахаха, смехории.
72
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ОТ 110 до 104-Честито
71
2
 
25
 
! Отговори
Браво преди 2 години
Ей, за троловете няма почивен ден. А малко по креативно де! То само на президенти могат да се отвличат самолети. Кви са тея работи. Утре ще има учение в Пловдив и американски войници планират да прочистят детска градина кокиче от терористи. Много ревяли... после щели да го отчетат като грешка!
70
24
 
7
 
! Отговори
spoko! преди 2 години
Прочетох всичките коментари, мечтателите на кУманизЪма са жалки клакьори, защото забравят, че най-великата икономическа и военна държава- космическа Америка няма да допусне феодални диктатори-отре.пки през 21-ви век...

Спонсорирани публикации