Насред Германия: Експлоатация, недадени заплати и нощувки в гората

Тъжната история на 13 поляци, завършила с щастлив край
31 май 2021 21:17, Александър Попов
169
Насред Германия: Експлоатация, недадени заплати и нощувки в гората
Снимка: Grzegorz Szymanowski/DW

История с хепиенд: след 4 дни в гората и след като в Полша се вдигна шум, некоректен работодател от Източна Германия обеща да се издължи на бившите си работници. Това е тъжната история на 13 полски разносвачи на пакети.

След четири нощи в гората, мокри, уморени и гладни те отиват до "Каритас", за да потърсят помощ и да се изкъпят.

"Самият аз раздавах храна на нуждаещи се в Полша преди Коледа", казва Войчех Шумлак пред "Дойче Веле". Сега той се оказва от другата страна. "Не вярвах, че в Германия може да ми се случи нещо подобно".

Отговорна за положението, в което Шумлак и други 12 мъже изпадат, е компанията Lohof Transport от провинция Тюрингия. От април мъжете разнасят пратки за нея. След като не получават заплатите си, в началото на май те напускат и са принудени да се изнесат от жилището, което им е осигурено от работодателя. Единственото, което им остава, са ключовете от служебните автомобили, които задържат като лична застраховка и средство за натиск.

"Знаехме, че няма да видим парите, ако тръгнем към Полша", казва един от мъжете. Групата прекарва четири дни в гората. Многократно дават обяснения на полицията, след като работодателят ги обвинява в кражба на автомобилите. Техните семейства в Полша им изпращат пари за храна.

Фирмата-подизпълнител имала финансови затруднения

На 26 май полският вестник "Газета Виборча" съобщава за случая. Историята за разносвачите на пратки, които живеят в гората, достига спедиторския гигант GLS, за когото Lohof Transport изпълнявала поръчки. От GLS настаняват служителите в хотел. На 28 май е постигнато споразумение между фирмата-подизпълнител и полските шофьори. "Ще чакаме докато парите ни бъдат преведени, казва Войчех Шумлак. - Дотогава нищо няма да е приключило".

От Lohof Transport отказваха интервю на ДВ. Според GLS, компанията-подизпълнител е изпаднала във финансови затруднения. Защо хората не са получили парите си, от GLS не знаят. Но говорител на компанията заяви, че тя вече няма да работи с тази транспортна фирма.

Три пъти от Lohof Transport са звънели в полицията, за да обявяват автомобилите за откраднати. И всеки път служителите са показвали своите договори за работа и са обяснявали какъв всъщност е казусът. Според тях, при една от срещите с полицията техният работодател дори си признал, че не внасял за работниците си социални и здравни осигуровки.

Безогледна експлоатация

Понякога работният ден продължавал 15 часа. "Накрая очите ни сами се затваряха", разказва един от шофьорите. Друг пък работил сумарно 340 часа през април, което прави по 85 часа на седмица. "Вечер дори не се прибираше вкъщи, вместо това спеше в колата на една бензиностанция“, разказва негов колега.

Михаел Лем от Съюза на германските синдикати не е изненадан. При куриерските фирми неспазването на работното време е по-скоро правило, отколкото изключение. Това е възможно, тъй като водачите на автомобили с тегло под 2,8 тона не трябва да документират времето на шофиране и почивка, обяснява той.

"Организирана безотговорност"

Освен това повече служители са наети от подизпълнители, какъвто е случаят и с полските шофьори. От профсъюзите определят това като “организирана безотговорност“. Така големите фирми се оказват с чисти ръце, казва Лем.

Синдикатите са информирали съответните органи в Тюрингия за нарушенията на трудовото право. Самите поляци също са подали сигнали. Фирмата-подизпълнител е поела задължението да изплати всички дължими суми на мъжете, както и на техните колеги, които вече са се прибрали. От GLS предлагат да наемат шофьорите. "Някои от нас проявяваме интерес, признава Войчех Шумлак. - Но първо нека си починем от цялата тази история."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още по темата: германияексплоатация
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
7
 
17
 
! Отговори
До Гошо преди 2 години
Най-вероятно е поляк, по долни от поляците няма в Европа. Казвам го от опит.
80
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
вече е много трудно румънец.българин индиец или забрадена фамилия да си наеме квартира- пред хазяите се кандидатства с папка документи с банкова сметка.работна заплата.препоръки .не искат подобни наематели германците.
79
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тъй де требе да се увеличат на маржовете на печалби. За всичко са виновни фирмите наемащи подизпъли. Така си измиват ръчичките с дългите трудодни и уволнения при стачки. Требе да се съдят точно фирмите титуляри за такива действия, а подизпълнителят е тяхно подставено лице. Начин за заобикаляне на федералните закони за заетост и трудодоговори.
78
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При толкова афро арабски мигранти,а все източно европейски роби им трябват.
77
2
 
9
 
! Отговори
Teo преди 2 години
В Германия се работи със субунтернемери - т.е. подиспълнители. Тарифите са ясни. Започнеш ли бизнес винаги ще си на плюс. Освен ако не си бай *** и като видиш първите 15 хиляди в контото не решиш да си вземеш порше на лизинг и останалите пари в фкк. А за работниците - за тях няма. А ако е малко по-умен след 10 месеца ще има и за мерцедес с класа и за къща. Само да се научи. Но не би!
76
5
 
6
 
! Отговори
факт преди 2 години
Там прости не им трябват!
75
3
 
17
 
! Отговори
Как се прави преди 2 години
Емиграция на запад има смисъл само за доктори, мед. сестри и нискоквалифицирани кадри - шофьори, чистачки, продавачки, готвачи, сервитьори. Офис служители с дипломи по икономика, маркетинг и подобни си имат.Но човек може и без местния език да си намери офис длъжност в голяма западна аутсорсинг фирма в Гърция, Португалия, Чехия, Словакия, Унгария, Румъния.
74
19
 
15
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 2 години
Който не му харесва да си стои в къщи - в Полша, Румъния, България,Турция и другите бардаци.
73
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Неквалифицираните винаги са роби. Аз пък си намерих офис работа в чужбина, само с български. В аутсорсинг фирма в Словакия. Ваучери за храна и мултиспорт карта.
72
3
 
31
 
! Отговори
Мислещ преди 2 години
.Нещата определено не вървят на добре нито в България, нито в чужбина. Едни са алчни и богати други са бедни и мислят за оцеляване. Капитализъм.
71
2
 
31
 
! Отговори
Гаро преди 2 години
Измамите в Германия са доста често срещан проблем....говоря от опит! За 30год. фирми 5 пъти ме "ужилиха" яко. Но така е в капитализма,големия изяжда малкия....Не се чудете че и в БГ е често явление.
70
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 88. Германия не е само Източната и част.И това , което е в Тюбинген , не е като в Бавария, Хесен и на Запад..Тези са някаква фирма от източна държава наела пак от изтока хора и се приготвила за бърза печалба и да бяга.
69
0
 
31
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Това, за което пише един, надали ще стане, защото безкрайните права на всякаква *** ще пречи. По-долу във форума подробно бе описано в какво се превръща Германия, и за съжаление наистина ще я изтърбушат накрая.
68
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До един 91 Да, навсякъде по света се обявява изманикът, само не и България. Тук законите защитават измамниците и най-лошите бизнес практики. Редовно у нас се появяват новини за некачествени храни, установени в лаборатория, за измами от телекоми и банки и пр. Да сте видели някъде да е обявено името/фирмата на измамниците? Не! Законът не позволявал да се обявяват, лично ми го казаха от КЗП (спокойно могат да я прекръстят на комисия за защита на престъпниците). У нас законите пазят престъпниците!
67
0
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Съгласен с един, защото оправдаха делото по Сапард, дето откраднаха милиони от еврофондове с абсурдния мотив, че е изтекла 13 годишна давност по делото. Да не говорим за къщите за гости, за заменките, после защо младите не се хващали сериозно с работа, а бягали навън. Не красотата ще спаси света, това са художествени измислици, а поне донякъде ако има справедливост.
66
1
 
13
 
! Отговори
един преди 2 години
До име - добре, но изразявайте се по-ясно. И още нещо - виновен е измамникът, и не следва никакво но, ако се докаже със сигурност това, защото точно по този начин с адвокатски лакърдии се отървават какви ли не. Чел съм за какви ли не абсурдни случаи, дето отвратиха нормалните хора и най-вече демотивираха младите да работят и да учат, гледайки какво става с европейски фондове и поръчки.
65
3
 
21
 
! Отговори
Име преди 2 години
До Н1 Полша има обща граница с Германия, няма даже нужда да емигрират, почти всяка седмица може да се прибират у дома с кола (особено ако са в източната част, пътуването е само няколко часа). А Полша наистина са доста напред в сравнение с Бг, просто им трябва още време да настигнат Германия по заплати. Влезте напрмер в Гугъл мапс и разгледайте със streetview някое полско село или градче, ще ви падне шапката, някои са почти на западно ниво.
64
3
 
15
 
! Отговори
Н1 преди 2 години
Абе нали в Полша всичко е ОК, да се чудиш, че някои поляци са се дигнали да емигрират и то къде-в ГДР. Но фактите са си факти. През 1620 г. корабчето "Мейфлаур" прекосява Атлантика със стотина пилигрими емигранти, които основават Плимут. 500г. по-късно потомците им си живуркат благо на новото място. Мисля, че по-добре е да се реализираш на родното си място, отколкото да чакаш половин век развитие. Рецептата е проста-почваш от образованието.
63
5
 
11
 
! Отговори
Име преди 2 години
до Един: да аз не съм казал обратното. Този който *** е виновен, но такива измами стават само, ако работника не говори езика и е няма друг изход и попада на измамници - най-често чужди елементи. Тука във форума са го обърнали на антинемска и антиевропейска пропаганда и съответно проруска. Тука държавата не може да помогне ида ви спре да попаднете на такава нелегална фирма. Както споменах, немец или човек с език веднага ще си тръгне или ще ги обади в полицията.
62
0
 
9
 
! Отговори
Vlado преди 2 години
Да мислиш, че всички хора са едни и същи е меко казано изключително наивно и глупаво. Има различни хора, някои търсят по-добри финансови възможностти, други търсят промяна на заобикалящата ги среда просто защото са авантюристично настроени и имат желание да опознаят света.

Спонсорирани публикации