Опозиционери в Беларус: Хората умират в затвора, нужна е една искра да пламне всичко

Протестите промениха живота на много хора в Беларус
2 юни 2021 22:00, Нели Христова
141
Опозиционери в Беларус: Хората умират в затвора, нужна е една искра да пламне всичко
Снимка: БГНЕС

Преди месеци народът на Беларус се опита да свали президента си. Отговорът беше брутален, като президентът Александър Лукашенко дори стигна до там да отклони и насилствено да приземи самолет в Минск, за да изпрати в затвора един от критиците си - Роман Протасевич. Запада отговори със санкции, но Русия е плътно зад гърба на Беларус.

"Мисля, че ни е нужна само една искра, за да запали всичко отново", казва Олга.

Но желанието за промяна е стигнало до задънена улица. Животът по улиците на Минск сега изглежда спокоен, подреден. Но миналото лято президентските избори започнаха политическа криза в Беларус, която все още се усеща, и която промени живота на много хора.

Левон е собственик на бар, но и активист от опозицията. По време на протестите е арестуван и не вижда сина си в продължение на 6 месеца.

"Да не виждаш сина си толкова дълго, да нямаш никакъв контакт, това е трудната част. Когато ме освободиха, заснех видео, в което се вижда, че синът ми ме разпозна, но вече не знаеше как да се държи с мен. Срамуваше се", разказва Левон.

Големите тълпи изпълниха улиците на Беларус след изборите през август, настоявайки за промяна. Лукашенко понякога подвиваше крак, но не успя да падне.

"Властите увеличават репресията все повече и повече. Те мислят, че ако се отпуснат, хората отново ще излязат на улицата", казва Левон. Неговото време със сина му е ограничено - той все още трябва да прекара една година в обществено полезен труд някъде далеч от дома. "Мразя Лукашенко. Никога няма да му простя. Ако изляза от затвора и нищо не се е променило, просто ще напусна страната. Не мога да живея повече така."

Много други вече са напуснали Беларус. Тези, които са останали, предпочитат да държат главите си сведени. Страната е виждала много протести през историята си, но не и от такова ниво. Много хора се намират зад решетките, а онези на свобода се страхуват да говорят, защото не знаят кого ще погнат властите. Сега е ред на журналистите.

Васил е нервен да говори пред BBC, но жена му, която е известен редактор на новини, наскоро е била арестувана. Той очаква да разбере дали срещу нея са повдигнати обвинения.

"Разбира се, че имам надежда, но тя е малка", казва той. Сайтът Tut.by вече е блокиран, офисите му - затворени, а Марина и половината й екип са зад решетките за финансови измами. "Марина беше готова. Това е много опасна работа в това опасно време."

Но Васил е оптивист. Според него, първата крачка е направена: "Хората са уморени. Те искат промяна и няма връщане назад. Не можем да изказваме мнението си или да излизаме на демонстрации, но никой не е променил вижданията си."

Съпругът на Олга вече е почти година зад решетките. През цялото това време единственият й контакт със съпруга е чрез писма. Те се виждат само в съда: "Не чухме присъдата, просто се гледахме един друг. Показахме си сърчица с ръцете си", разказва тя. Павел получава седем години затвор за организиране на масови протести. "Това е много дълго време. Ако излежи цялата присъда, синът ни вече ще е тръгнал на училище, когато излезе от там. Разбира се, че хората се страхуват, но е нужна една искра за да запали всичко отново. Сърцата ни са разбити, защото хората умират в затвора. Готови сме да направим всичко, което можем, но не знаем какво ще се отрази на здравето на онези зад решетките", допълва Олга.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Горкинкият не е виждал сина си 6 месеца, ако беше български гурбетчия, щеше да си го гледа по скайп с години. Ама нещо не гурбетчийстват белорусите. Не се изпразват селата и страната. Ядат родна храна първо качество, дето по цяла Европа я няма. Имат отлично здравеопазване. Не ги лашкат хаос и въоръжени размирици като Украйна. Ама някои много искат да им ги създадат. Искат "една искра да пламне всичко". Да поседят малко на топло, да си поплачат пред западните медии.
76
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами оставете хората да се оправят сами, не им предлагайте помощи за демокрация, не им мътете главите. Така и Лука ще си иде по-бързо и никой няма да кисне по затворите.
75
8
 
18
 
! Отговори
мдаааа преди 2 години
Американската машина за преврати:унищожение на демокрация от 1953 г..........Усилията на САЩ за отстраняването на чуждестранниправителства правят света по-опасен и по-малкосправедлив.Ноъм Чомски намира "за най-добра книга по темата" класическата разработка на Уилям Блум"Убийството на надеждата: интервенциите на американските военни и ЦРУ след Втората световнавойна" (Killing Hope: U.S. Military and CIA Interventions Since World War II). "Убийството нанадеждата" е историческият контекст на събитията в Украйна, които гледат
74
8
 
22
 
! Отговори
ТИ ДА ВИДИШ преди 2 години
САЩ е най-агресивната страна в човешката история....Вижте пълния списък на войните и интервенциите на САЩ....Д-р Золтан Гросман разравя архивите, за да събере най-пълния списък на американските военни операции......Западната пропаганда вече няколко столетия ни уверява, че най-агресивната страна е Русия, макар фактите да говорят за точно обратното. Достатъчно е просто да се поровим в архивите, да възстановим хронологията на събитията и да анализираме данните. Сигурен съм, че а
73
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Загледайте се хубаво в карикатурата от снимката. :))))
72
11
 
13
 
! Отговори
Ненормален преди 2 години
Онова, което съм разбрал за САЩ от дълги години живот в страната е, че САЩ винаги съчувстват и подкрепят слабите и кършат вратовете на силните. Нашите герои се опитаха на няколко пъти да разиграват финансовите институции на САЩ и естествено "Империята отвърна на удара". Въпросните лица са със запорирани влогове и банкови сметки, а "официално" регистрираните им компании имат БАН в целия свят. Шансът на триото е да напусне планетата Земя. Да им пожелаем успех в полета до Марс.
71
17
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На диктатора му е нужен един куршум между веждите и нищо друго.
70
9
 
3
 
! Отговори
спокойно още малко преди 2 години
куашенеца ще бъде много скоро заловен и предаден на международен съд, ще гние в затвора до живот
69
21
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Беларус не е Украйна, сметките няма да им излязат на западните ни партньори точно там....
68
21
 
22
 
! Отговори
спонсор на МВР преди 2 години
Путин никога няма да допусне НАТО в Беларус, колкото и искри да палят разни платени предатели.
67
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До пущиняк Гледал снимки от Крим. Абе с такива наивници като тебе, какво му има да управлява Путин. Показваш им 2-3 снимки и веднага налапват кукичката.
66
7
 
17
 
! Отговори
пущиняк преди 2 години
До анонимен 83,Хахаха, адски ме развесели, имах нужда! Украйна в момента с по висок стандарт от Русия! Наясно ли си колко са скочили цените не топлоенерия, електроенергия и т.н. в Украйна след "майдана". Донецк и Луганск, където се води война естевствено ще са зле, ама Крим- едва ли! Самите украинци днес обикалят през Русия, за да отидот в Крим! Гледах съвременни снимки от Крим- то по пътища и сгради полуострова днес доста наподобява Италия и Гърция! Ние изоставаме от Крим, че камоли Украйна!
65
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Без Майдан няма да има Беларус, а само Беларуска губерния роб на Русия.
64
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредната доза мозъчни промивки.
63
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 81Явно си запознат с положението в Украйна само от руската пропаганда. Истината е че в момента Украйна има по-висок стандарт отколкото в Русия, което адски дразни Путин, защото Крим, Донец и Луганск са на нивото на Етиопия в сравнение с Украйна.
62
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Преди месеци народът на Беларус се опита да свали президента си."Преди месеци и народът на България се опита да свали Тиквата, но тъй като плазмодият е техен покорен лакей, санкции за него нямаше.
61
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 77Мдаммм, някои белоруси поискаха една нова демокрация, без мустаците на Лукашенко, но като се сетиха, че в демократизирана, следмайданна Украйна жизненият стандарт е два пъти по-нисък от техния.....май нещо желанието се поохлади.....
60
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 76 Запознат със щатските затвори само от филмите. Не знаеш че там има и затвори без ограда и затворниците не бягат от тях за да не си навлекат по строг режим.
59
10
 
2
 
! Отговори
лесно е преди 2 години
организирате се и сваляте сатрапа лукашенковичзапада ще ви помогне със средства и каквото има нужданяма как от вън да стане
58
1
 
13
 
! Отговори
неолиберален гръч преди 2 години
Плач,рев,сополи и без оранжева революция...Това не е "демократично"...искаме си ГЕЙ парадите...

Спонсорирани публикации