Опозиционери в Беларус: Хората умират в затвора, нужна е една искра да пламне всичко

Протестите промениха живота на много хора в Беларус
2 юни 2021 22:00, Нели Христова
141
Опозиционери в Беларус: Хората умират в затвора, нужна е една искра да пламне всичко
Снимка: БГНЕС

Преди месеци народът на Беларус се опита да свали президента си. Отговорът беше брутален, като президентът Александър Лукашенко дори стигна до там да отклони и насилствено да приземи самолет в Минск, за да изпрати в затвора един от критиците си - Роман Протасевич. Запада отговори със санкции, но Русия е плътно зад гърба на Беларус.

"Мисля, че ни е нужна само една искра, за да запали всичко отново", казва Олга.

Но желанието за промяна е стигнало до задънена улица. Животът по улиците на Минск сега изглежда спокоен, подреден. Но миналото лято президентските избори започнаха политическа криза в Беларус, която все още се усеща, и която промени живота на много хора.

Левон е собственик на бар, но и активист от опозицията. По време на протестите е арестуван и не вижда сина си в продължение на 6 месеца.

"Да не виждаш сина си толкова дълго, да нямаш никакъв контакт, това е трудната част. Когато ме освободиха, заснех видео, в което се вижда, че синът ми ме разпозна, но вече не знаеше как да се държи с мен. Срамуваше се", разказва Левон.

Големите тълпи изпълниха улиците на Беларус след изборите през август, настоявайки за промяна. Лукашенко понякога подвиваше крак, но не успя да падне.

"Властите увеличават репресията все повече и повече. Те мислят, че ако се отпуснат, хората отново ще излязат на улицата", казва Левон. Неговото време със сина му е ограничено - той все още трябва да прекара една година в обществено полезен труд някъде далеч от дома. "Мразя Лукашенко. Никога няма да му простя. Ако изляза от затвора и нищо не се е променило, просто ще напусна страната. Не мога да живея повече така."

Много други вече са напуснали Беларус. Тези, които са останали, предпочитат да държат главите си сведени. Страната е виждала много протести през историята си, но не и от такова ниво. Много хора се намират зад решетките, а онези на свобода се страхуват да говорят, защото не знаят кого ще погнат властите. Сега е ред на журналистите.

Васил е нервен да говори пред BBC, но жена му, която е известен редактор на новини, наскоро е била арестувана. Той очаква да разбере дали срещу нея са повдигнати обвинения.

"Разбира се, че имам надежда, но тя е малка", казва той. Сайтът Tut.by вече е блокиран, офисите му - затворени, а Марина и половината й екип са зад решетките за финансови измами. "Марина беше готова. Това е много опасна работа в това опасно време."

Но Васил е оптивист. Според него, първата крачка е направена: "Хората са уморени. Те искат промяна и няма връщане назад. Не можем да изказваме мнението си или да излизаме на демонстрации, но никой не е променил вижданията си."

Съпругът на Олга вече е почти година зад решетките. През цялото това време единственият й контакт със съпруга е чрез писма. Те се виждат само в съда: "Не чухме присъдата, просто се гледахме един друг. Показахме си сърчица с ръцете си", разказва тя. Павел получава седем години затвор за организиране на масови протести. "Това е много дълго време. Ако излежи цялата присъда, синът ни вече ще е тръгнал на училище, когато излезе от там. Разбира се, че хората се страхуват, но е нужна една искра за да запали всичко отново. Сърцата ни са разбити, защото хората умират в затвора. Готови сме да направим всичко, което можем, но не знаем какво ще се отрази на здравето на онези зад решетките", допълва Олга.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
14
 
1
 
! Отговори
Демократ преди 2 години
В България при демокрацията и американското партньорство при ЕС и САЩ умните и кадърните живят богато и добре, само простите и некадърните русофили соцаджии които още не могат да сменят дограмата на панелката от времето на Тодор Живков живят бедно и мизерстват.
36
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 30. Добре бе колко са тези дето живеят добре в мутролнадия. Има ли 10 процента. Ела да ти дам мойта пенсия по болест която е 300 лв и с нея си плати лекарствата тока водата парното и яж един месец. Дали ще издържиш или ще откачиш и ще се метнаш от 10 етаж. Ако ти си добре останалите са зле. Не може да съдиш само по себе си. Щом ти си добре значи всички са добре. Огледай се и виж живота от другата страна. Или ти немаш време от дрога и пиячка да гледаш трезво.
35
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лукашенко е политически труп - факт. Милиони в Белорус излизат в Минск и в цялата страма да протестират срещу диктатора Лукашенко. Със сигурност може да се твърди, че времето на диктатора Лукашенко изтече. Белорусите искат да живеят свободно както в ЕС и Америка, белорусите мразят Путин и Белорус, и всеки белорусин мечтае да живее като американец или западно-европеец.
34
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отчаяните руски *** с опорките ... :)))
33
1
 
11
 
! Отговори
а защо? преди 2 години
90% от пpocтитуките в Германия са българки. 2 милиона българи мият улиците и вършат черната работа на западняците. А защо на запад няма белоруски пpocтитутки и миячи на улици от Белорус?
32
5
 
7
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 2 години
В Белорусия цари мизерия, бездомници, пенсионери ровещи в кофите, просяци, безработица, самоубийства, престъпност, чалгаризация, наркомания и прocтитуция, корупция, кражби, умиращи защото нямат пари да си платят лечението и операцията, изнасилени и отвлечени деца, родители които колят децата си от бедност и безизходица, набези над стари хора по селата, демографска криза, висока смъртност, обезлюдяване, съсипана икономика, но белоруското Работническо дело не пише за това.
31
2
 
8
 
! Отговори
а как? преди 2 години
И как Лукашенко скри мизерията в Белорус, бездомници, пенсионери ровещи в кофите, просяци, безработица, самоубийства, престъпност, чалгаризация, наркомания и прocтитуция, корупция, кражби, умиращи защото нямат пари да си платят лечението и операцията, изнасилени и отвлечени деца, родители които колят децата си от бедност и безизходица, набези над стари хора по селата, демографска криза, висока смъртност, обезлюдяване, съсипана икономика, а не може да скрие мизерията в затворите.
30
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аууууу, русофилчетата се засягат и цъкат ли цъкат. Цъкайте другаре, но на спонсора ви нещо му взеха цъкалото ..... :))))
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Единствено Валтер Калашников е подобен на Лукашенко от нашите лидери.
28
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До а защо? "Що така?" Ако беше живял по комунизма в България щеше да знаеш "що така": щото всичко неприятно се криеше, да не разваля имиджа на "образцовия строй". А то си беше една коччччина!
27
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 14:/27 Неграмотен си, затова си смел в "обясненията". По кои села ви намират такива *** -вци?
26
0
 
21
 
! Отговори
а защо? преди 2 години
Защо при толкова много новини за Белорусия нямат нито един ред нещо за мизерия в Белорус, за бездомници, за пенсионери ровещи в кофите, за просяци, за безработица, за самоубийства, за престъпност, чалгаризация, за наркомания и прocтитуция, за корупция, за кражби, за хора в Белорус които умират защото нямат пари да си платят лечението и операцията, за изнасилени и отвлечени деца, за родители които колят децата си от бедност и безизходица, за набези над стари хора по селата, за демографска криза, за висока смъртност, за обезлюдяване, съсипана икономика. Нито дума! Що така?
25
0
 
18
 
! Отговори
Пак ви се привижда преди 2 години
Цял народ бил излязъл миналата година по улиците, а? Разчитате, че читателите ви помнят колкото златни рибки - на протести излизаха 2-3% от населението на Беларус. И нищо от никаква искра няма да пламне там, колкото ще лъжи да раздувате. Не е моя работа да преценявам дали е за добро или за лошо, но огромното мнозинство от беларусите нямат никакво намерение да се борят срещу режима на Лукашенко. Но вие си отработвайте хонорарите с тези преводи, човещинка си е, трябва да се яде.
24
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 22 "Вътре ви е, но само на неграмотните и некадърни русофилчета". Нормалните хора живеят даже много добре.
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България - нация от пенсионери! Работещите българи се свиват до 34%
22
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чакайте вие 150 евро пенсия! От къде? След 20 години няма да има пенсии.
21
1
 
18
 
! Отговори
До 14: преди 2 години
За индианчетата в Канада аз ще ти обясня далаверата. Нашите емигранти опъват каиша там да бачкат или живеят в нищета на социалка (дори по-зле от български пенсионери). Индианчетата са избити за да може англосакските пришълци да вземат земята на индианците. Така има милиардери и милионери, които си живуркат като продават земя на балъците дошли в последните 30 години, сега една талашитена къща в Канада гони 2 милиона.
20
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Без бомби явно няма да стане. НАТО трябва да действа и да спре агресивната експанзията на Русия заради която страдат милиони по целия свят.
19
1
 
3
 
! Отговори
Защо? преди 2 години
Защо Западът няма възможности за влияние върху Лукашенко?
18
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искам да им задам няколко въпроса на опозиционерите. Знаете ли как живуркаме вече 30 години под евро атлантическа окупация. По интересувайте се и тогава си разбивайте държавата. Искати ли да живуркате с 150 евро пенсия и с 400 евро заплати при цени на храната надвишаващи Германските. Тока го плащаме с пренос превоз. Парното го изчисляват на окомер. Абе изобщо ни е вътре от секъде. Ако искате така да ви еат продължавайте в същият дух.

Спонсорирани публикации