Съпругата на Ел Чапо - от кралица на наркокартелите до затвора

Ема Коронел Айспуро е в затвора без право на гаранция
2 юни 2021 19:20, Нели Христова
45
Съпругата на Ел Чапо - от кралица на наркокартелите до затвора
Снимка: БГНЕС

Ема Коронел Айспуро имаше бляскав живот в Ню Йорк, наслаждавайки се на предимствата на брака си с боса Хоакин Гусман Лоера, известен още като Ел Чапо. Но изведнъж тя беше арестувана и хвърлена в затвора във Вирджиния. Какво се случи с кралицата в света на наркокартелите?

Прозорците на затвора, Център за задържане на възрастни Уилям Трусдейл в Александрия, са правоъгълни летви, нарязяни по дължина в червени тухли. Там Ема Коронел Айспуро е държана в изолация в малка килия.

Вътре, казва адвокатът й Мариел Колон Миро, тя чете романи, най-вече романтични, за да преминава времето по-бързо.

Условията на затвора бележат рязък контраст с живота, който някога е имала.

Преди няколко месеца тя имаше планове да пусне линия за дрехи El Chapo Guzman. (Двойката има статут на икони на стил в Мексико, а дъщеря му също е навлязла в модата, използвайки неговото име). Тя носи скъпи часовници и бижута.

Но по-рано тази година 31-годишната Коронел беше арестувана на международното летище Дълес във Вирджиния и обвинена в това, че е помогнала на съпруга си да управлява прословутия картел Синалоа. 64-годишният Гусман излежава доживотна присъда в строгоохраняем затвор в Колорадо.

Служители на ФБР съобщиха, че Коронел е в заговора за разпространение на кокаин и е помогнала за планирането на бягството на съпруга си от мексиканския затвор през 2015 г.

Нейната лична история не е толкова розова - тя има изнервен съпруг, който ухажва и любовница, и ръководи престъпно предприятие. И все пак тя хвърля светлина върху потайния свят на наркокартелите и жените, които ги обитават. Не е определена дата за съдебен процес. Ако бъде призната за виновна, тя може да бъде изпратена в затвора за цял живот.

Оставяйки настрана въпроса за вина или невинност, анализатори, които изучават света на наркотрафика, казват, че Коронел си е създала необичайна роля. Тя беше публична личност, предприемач и мениджър, помагайки да се контролира кой има достъп до съпруга й, докато той управлява картела.

Традиционно жените на наркотрафикантите се възприемат като "много сексуални" и "без цел", казва Сесилия Фарфан-Мендес, учен от Калифорнийския университет в Сан Диего пред BBC. Но Коронел е различна: "Тя показа, че жените могат да заемат властни позиции".

Притежаването на власт в картел е рисковано начинание.

Дерек Малц, бивш специален агент, отговарящ за американската администрация за борба с наркотиците, казва: "Когато се занимавате с този бизнес или ще ви хванат, или ще ви убият."

Коронел бе смела в плановете си за модна компания, но федералните следователи я спряха. Както казва Малц: "Светът се срутваше около нея."

Отвличания и убийства

Коронел се хранеше със зелена салата айсберг във Федералния окръжен съд в Бруклин по време на процеса на съпруга си. Тя седеше с приятели в кафенето, шегуваше се.

"Тя е ярка личност", казва Миро, нейният адвокат. "Ема, която познавам - тя е пълна с енергия, винаги усмихната."

Коронел, гражданка както на Мексико, така и на САЩ, се среща с Гусман, когато е едва на 17 и бързо се омъжва за него. Те имат две деца, Мария Хоакина и Емали. По време на процеса на съпруга си Коронел седеше в съдебната зала почти всеки ден.

По време на почивките тя тракаше с токчетата си по мраморни коридори.

"Синалоа дива", казва Ромен Льо Кур Гранмезон, парижки анализатор по сигурността, прекарал време в Мексико, изучавайки картелите. С червено червило и в диаманти и тесни дънки тя въплъти популярния образ на "бухона" - любовеният интерес на наркобоса.

Университетът "Джордж Мейсън" от Гуадалупе Корея-Кабрера е направил изследвания в Синалоа, Мексико, където работи картелът на Ел Чапо. Те определят термина "бухона" по следния начин: "Жените носят много скъпи дрехи, портмонета на Louis Vuitton. Всичко е преувеличено и тя е перфектно въплъщение на този образ. Всичко е свързано с външния вид, пластичната хирургия."

Една от най-поразителните й черти, отбеляза Кореа-Кабрера, е нейната "задна част", ​​която тя определи като "изключително извита".

Бляскавият й образ беше в контраст с мрачната реалност на операциите на картела на Ел Чапо.

Гусман използва насилие, за да запази контрола върху незаконния пазар на наркотици и пожъна плодовете му, давайки богатства на съпругата и семейството си. Повече от 300 000 души са били убити в Мексико от 2006 г., годината, в която правителството започна войната си срещу картелите.

Сред жертвите бяха враговете на Гусман, както и хора, които бяха близо до него. Тялото на една от любовниците му е намерено в багажника на кола - убийство, извършено от съперничеща банда.

Цената на лоялността

Лучеро Гуадалупе Санчес Лопес, дългогодишната любовница на Гусман, свидетелства срещу него по време на процеса. Тя беше арестувана през юни 2017 г. по обвинение за трафик наркотици близо до границата между САЩ и Мексико.

Тя се призна за виновна и й беше казано, че е изправена пред десет години затвор. Санчес, майка на две деца, си сътрудничи с прокурорите като част от споразумение за признаване на вината.

Облечена в син комбинезон от затвора, тя описа срещите им и работата му като лидер на картела в съдебната зала. Тя имаше нервен тик и често мигаше. Гузман, седнал недалеч, изглеждаше нетърпелив и продължаваше да гледа часовника на стената.

Коронел седеше на втория ред, облечена в кадифено яке от същия вид, който носеше съпругът й.

"Съответстващите якета показаха силата на брака им", казва Уилям Пурпура, който е служил като адвокат на Гусман. Коронел иска да изпрати съобщение до Санчес, като облече подобен тоалет, като този на съпруга си в деня, в който бившата любовница даде показания.

"Това беше намек и за любовницата", обяснява Пурпура. "Тя казваше: "Той е мой".

След показанията в съда, Санчес се върна в килията си. Коронел отиде вечеря в Ню Йорк.

Не след дълго масите се бяха обърнали и за двете жени. Санчес беше освободен от затвора и вече е при децата си. Коронел е зад решетките и е държана без право на гаранция.

Мнозина бяха ужасени от начина, по който Коронел парадираше с начина си на живот по време на процеса, и разочаровани от начина, по който тя остана лоялна на съпруга си. На нея се гледа като на глупачка. Не и от страна на Санчес обаче.

Когато адвокатът й Хедър Шанер й казва, че Коронел е в затвора, Санчес не е показал признаци на радост.

Вместо това си спомня адвоката си: "Тя се почувства тъжна, защото каза: "Това е просто друга майка, която трябва да е далеч от децата си."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
4
 
! Отговори
БГ преди 2 години
Авторката на статията, т.е. нашата "интелигентна" журналистка, да беше се постарала сама да преведе намерената статия в интернет, а не да ползва преводача на чичко гугъл. Поредната калинка, работеща в медиите.
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И сега ние да плачем ли?
18
1
 
16
 
! Отговори
неандерталец преди 2 години
Мястото й е в затвора до края на живота й. Много хора са умрели, за да може тая да тъне в лукс и разкош.
17
3
 
13
 
! Отговори
ера преди 2 години
"Авторката" е по неграмотна от дъщеря ми, а тя във втори клас.
16
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изключително объркано и неграмотно написана статия. Не е изненада кой е авторът. Веднъж Санчес е жена, веднъж е мъж. И това е само един малък пример от целият бълвоч, наречен "статия".
15
2
 
2
 
! Отговори
Последно проучване преди 2 години
Зеленооките са враг номер едно на северно уелската магистрална туйнпийк система , само синеоки поляци могат да живеят там , другите са за зелен хайвер....
14
3
 
6
 
! Отговори
Ива Николова ПИК преди 2 години
КАК не ви е срам да снимате жената без нейно желание! Вие сте престъ.... Опа! Помислих я за мис бикини и започнах да кудкудякам по инерция. Извинете - изтрийте ми коментара. Булю
13
4
 
2
 
! Отговори
Православен славянин преди 2 години
Унищожение за северна америка унищожение за тия бацили !
12
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нещастна жена, а коментарите са ромски, до един.
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Една от най-поразителните й черти, отбеляза Кореа-Кабрера, е нейната "задна част", ​​която тя определи като "изключително извита".Все едно става дума за кола. Е, горе-долу...
10
6
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
До ЕдноокияЗЕЛЕНИЯ ЦВЯТ НА ОЧИТЕ НЕ СЕ ПОЛУЧАВА ПО ЕСТЕСТВЕН НАЧИН А Е СЛЕДСТВИЕ НА ЛИПСА НА МЕЛАНИН И ПОКАЗВА НЕДОРАЗВИТОСТ НА МОЗЪКА В ОПРЕДЕЛЕНА СТЕПЕН! ЗЕЛЕНООКИ УВРЕДЕНИ РОДИТЕЛИ СЪЩО МОГАТ ДА ПРЪКНАТ ЗЕЛЕНООКО МОЗЪЧНО НЕДОРАЗВИТО УВРЕДЕНО ДЕТЕ!
9
4
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
Е,"Се ла ви"!...Както се изрази Джоуи ..:-"Един ден си звезда в телевизионен сериал,а на другия си ядеш кетчупа направо от бутилката"..Ако немаш СОБСТВЕНИ спирачки,просто ти ги нахлузват други..Сега да видим с нашата "Тиква ди тути тикви" как ще се процедира...ТОВА е важно за нацията!
8
3
 
4
 
! Отговори
Мисирката на Ескобар преди 2 години
Президента на омерта и баш министъра от Шменти капели , другарката Шехерезада и 40 назначени мутри.....
7
3
 
1
 
! Отговори
Едноокия преди 2 години
До АнонимеН -- и как видя, че е зеленоока, като е с очила. И между другото.. какво значение има това?! duh
6
2
 
6
 
! Отговори
Заглавие в НОВА NEWS преди 2 години
Former bulgarian PM Borisov is the equivalent of El Chapo for the EU.
5
3
 
15
 
! Отговори
Тази статия преди 2 години
беше побликувана от същия този аматьорски сайт през март плю със същата снимка. Мега смях. ***
4
4
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ЗЕЛЕНООКА Е!
3
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ми се чете , бих бил доволен да ми предоставите нейни еротични снимки
2
5
 
8
 
! Отговори
Между другото преди 2 години
Борисов е отишъл при Американската посланичка да се оплаква че гонят приятеля му Гешев!Снимали са го с цял кортеж от мутри!
1
1
 
11
 
! Отговори
Netflix преди 2 години
Стига сте я сравнявали с Мис Бикини!

Спонсорирани публикации