Опозицията за интервюто на Протасевич: След психологическа принуда е

Видеоклипът е резултат от "злоупотреба, изтезания и заплахи"
4 юни 2021 19:30, Нели Христова
91
Опозицията за интервюто на Протасевич: След психологическа принуда е

Задържаният в Беларус журналист Роман Протасевич се появи в четвъртък по белоруската държавна телевизия и през сълзи призна ролята си в антиправителствените протести в интервю, което според опозицията е направено по принуда.

В третата си поява, след като самолетът на Ryanair, на чиито борд бе Протасевич, беше принуден да кацне в Беларус от властите на 23 май, той призна, че е заговорничил за свалянето на президента Александър Лукашенко чрез организиране на "бунтове" и се отказа от по-ранни критики към последния диктатор на Европа.

По отношение на Лукашенко Протасевич казва, че "в много моменти се е държал като човек със стоманени топки, въпреки целия натиск".

"Имаше моменти, в които мисля, че решенията ми бяха грешни", продължава Протасевич, преди да каже, че "със сигурност" уважава Лукашенко.

Протасевич се облегна на черния стол и каза: "Сътруднича си абсолютно пълно и открито ... и живея обикновен, спокоен живот, имам семейство, деца, опитвам се да спра да бягам от нещо."

В края на 1,5-часовото интервю, излъчено от държавния канал Беларус ONT в четвъртък вечерта, Протасевич започна да плаче и покри лицето си с ръце.

Бащата на 26-годишния журналист, Дмитрий Протасевич, каза, че видеоклипът е резултат от "злоупотреба, изтезания и заплахи".

"Познавам сина си много добре и вярвам, че той никога не би казал такива неща", заяви той пред Франс прес. "Счупиха го и го принудиха да каже каквото е необходимо", каза той и добави, че му е мъчно да гледа интервюто.

Франак Виакорка, съветник на белоруския опозиционен лидер Светлана Тихановская, каза, че е болезнено да се гледат тези "признания" и нарече Протасевич "заложник на режима".

"Трябва да направим всичко възможно да освободим него и останалите 460 политически затворници", написа той в Twitter.

Преди излъчването независимата правозащитна група "Вясна" заяви, че Протасевич трябва да е бил принуден да говори от беларуските служби за сигурност, защото е изправен пред "несправедливи, но много сериозни обвинения".

"Всичко, което Протасевич ще каже, е казано по принуда - най-малкото по психологическа принуда", каза шефът на "Вясна" Алес Бяляцки пред АФП в четвъртък. "Каквото и да казва сега, това е чиста пропаганда, при която няма истинско основание."

Протасевич и приятелката му София Сапега, бяха арестувани в Минск на 23 май, след като Беларус се изпрати военен самолет, за да отклони самолета на Ryanair от Атина към Вилнюс, с който пътуваха.

Опозицията заяви, че видеопризнанието, направено миналия месец от Сапега, също е принудително. Службата на Лукашенко не отговори веднага на искането на Ройтерс за коментар по обвиненията.

Преди това властите заявиха, че Протасевич е екстремист, който е съдействал за подбуждането насилие. Те поддържат излъчени телевизионни признания от членове на опозицията, направени доброволно.

Протасевич каза, че дава интервюто по собствено желание.

Западните страни и международните правозащитни организации осъдиха Лукашенко заради принудителното кацане на самолета, а също така наложиха санкции срещу белоруските власти заради репресиите срещу протестите след оспорвани избори миналата година.

Тихановская заяви в понеделник, че вярва, че Протасевич е бил бит и измъчван в затвора. Адвокат, който посети Протасевич, каза, че е добре.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе тоя има късмет че Цецко, Боре и Плювналналиев не са му министър председател, вътрешен министър и Президевт. До са 20 пати да е ишел Алото на Ването да види да ли Мишето чепуе Бирето
46
0
 
3
 
! Отговори
1234 преди 2 години
Както казваше баба ми - **** революционер*
45
2
 
11
 
! Отговори
Бой и сръбска музика преди 2 години
Завъртяли са му два шамара на малкия революционер и той напълнил гащите .... Да беше агитирал срещу САЩ ... те там щяха да го цалуват по меките устнички за това ... в Гуантанамо Бей...... Или да беше писал срещу Саудитска Арабия . Вече да е в кашоните до Кашоги. Разфасован старателно. Дори тук в БГ нямаше да оцелее. Щяха случки да му се случват. Да го събират по някое кръстовище ,като Милен или да го търсят в храстите в парка... Абе, някакви новини за Северин ? Добре ли си прекарва в Германия?
44
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Европейците нападнаха Белорусия и Русия, в Белорусия европейците извършиха най-чудовищните кланета и зверсва. Европейците избихва в Белорусия цели села, страци, жени, деца - наред. Младите жени изнасилваха преди да ги убият. И после запалваха цялото село. И тези същите фашисти сега ще учат Белорусия на смешната им западна "демокрация".
43
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Простакевич е млад гей с лабилна психика. Няма никакви шансове срещу железния колхозник Лукашенко. Големият проблем на Запада е, че винаги залага на подобни *** момченца вместо на истински мъже.
42
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А защо им спират полетите, какво са виновни гражданите на Белорусия? Защо ЕС наказва обикновените хора в Белорусия?
41
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега ще го настигне народната либоф, като им спряха полетите.
40
2
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
АКО НЯКОЙ ТУК ПИШЕ, ЧЕ МЕРКЕЛ ИМА НЕЩО ОБЩО С ИСРАЕЛ ТОЙ ИЗОБЩО НЕ СЛЕДИ МЕЖДУНАРОДНАТА ПОЛИТИКА! МЕКРЕЛ ИСЛЯМИЗИРА ЕС И ТОВА НАДАЛИ СЕ ХАРЕСВА НА ИСРАЕЛ! МЕРКЕЛ СПОНСОРИРА ВСЯКА ГОДИНА ПАЛЕСТИНА И ТОВА НАДАЛИ СЕ ХАРЕСВА НА ИСРАЕЛ. / ДА СТЕ ЧУЛИ МЕРКЕЛ ДА Е ПОИСКАЛА ОСВОБОЖДАВАНЕ НА ПОТРЕСАВИЧ ! НЯМА И ДА ЧУЕТЕ, ЩОТО Е ОРТАК СЪС ЗЛОТО!
39
6
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
До българин/ АЛА БАЛА ПОРТОКАЛА!!! МЕРКЕЛ Е НЕДОСЕГАЕМА!!! МЕРКЕЛ СЕ ОПЪЛЧИ НА ФАЩ И ИМ КАЗА, ЧЕ ЙЕРОСАЛИМ НЯМА ДА Е СТОЛИЦА НА ИСРАЕЛ!! МЕРКЕЛ СИ ПРАВИ КАКВОТО СИ ИСКА И КОГАТО СИ ИСКА!/ ПОСЛЕПИС: НЕ Е ЗАРАДИ ФАЩ! МЕРКЕЛ ВИНАГИ ВЗИМА СТРАНАТА НА АРАБИТЕ И НА ТОЗИ ВЪПРОС НЕЗНАМ ОТГОВОРА!
38
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До българин Всичко свършва при няколко "израелски семейства", който чете история знае.
37
4
 
9
 
! Отговори
българин преди 2 години
До 35 АнонимеН! Ти май си Амаааа,много далеч от истината а?! Меркел я държи Америка от години! Само тя си знае защо и как! Тази ПРО ЕВРОПЕЙСКА " политика" която води срещу самата Европа,защо мислиш че е? Ние сме силен континент икономически! И Европейска армия можехме да имаме отдавна и икономически колос можехме да бъдем! А защо НЕ СМЕ?? Помисли! Ако можеш изобщо да мислиш!!-:(
36
18
 
11
 
! Отговори
Мунчо преди 2 години
Така става в държава, която е путинска губерния. Тъжно.
35
3
 
7
 
! Отговори
?!? преди 2 години
Не знам защо Русия иска да има общо с това?!?
34
13
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ВЪВ МОМЕНТА ЦЯЛАТА ФИНАНСОВА ВЛАСТ Е В РЪЦЕТЕ НА МЕРКЕЛ!! КАКВОТО ПОИСКА ФИНАНСОВО НА СВЕТА ЩЕ ГО ПОЛУЧИ!!! АКО ПОИСКА ДА УНИЩОЖИ РЕЖИМА В КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ ТОЙ СИ ЗАМИНАВА ДО 1 ГОДИНА! ТОЛКОВА Е МОГЪЩА НО УВИ Е КОМБИНА СЪС ЗЛОТО! / ХУБАВАТА НОВИНА Е , ЧЕ МЕРКЕЛ СИ ЗАМИНАВА ДО НЯКОЛКО МЕСЕЦА А НАСЛЕДНИКА И Е СМЕШЕН ЗА ДА БЪДЕ ПРИПОЗНАТ КАТО СВЕТОВЕН ЛИДЕР! ЩЕ ПОСЛЕДВА ПРЕРАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА ВЛАСТТА И ЗА КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ РЕЖИМИ ПОЛОЖЕНИЕТО ЩЕ СТАНЕ МНОГО ТЕЖКО!
33
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ейнцу, цвайнцу и стана фен на Лукашенко...
32
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега е ред да се хване и на Лукашенко сина. Да мине от другата страна на бариерата в проъестиращите. За да стане баланса
31
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Човека е най-долното животно. Дано да падне едно малко камъче с диаметър 50км и да ни види сметката. Какво се дели, какво се мери.... Думата човек трябва да бъде променена, защото няма нищо общо с човечност
30
7
 
12
 
! Отговори
Сплескан натовец преди 2 години
всяка западна марионетка и агент да си знае гроба !
29
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 23. Това което пишеш, чел ли е Лукашенко и апаратчиците му. Така , че ни подвеждаш. Те си живот живеят от горе надолу. А масите правят нещо като опит да вземат вуздух и вода. Гледат как са в Полша и сравняват. Младия журналист са го смлели. Това е. Трябват хиляди дабвъзтанат.
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 24 Това са " демократични подходи" Неприсъщи за социализма! -:) Ама ти от къде да го знаеш а? 20 г демократични имаш ли? Не ми отговаряй!-:)

Спонсорирани публикации