Опозицията за интервюто на Протасевич: След психологическа принуда е

Видеоклипът е резултат от "злоупотреба, изтезания и заплахи"
4 юни 2021 19:30, Нели Христова
91
Опозицията за интервюто на Протасевич: След психологическа принуда е

Задържаният в Беларус журналист Роман Протасевич се появи в четвъртък по белоруската държавна телевизия и през сълзи призна ролята си в антиправителствените протести в интервю, което според опозицията е направено по принуда.

В третата си поява, след като самолетът на Ryanair, на чиито борд бе Протасевич, беше принуден да кацне в Беларус от властите на 23 май, той призна, че е заговорничил за свалянето на президента Александър Лукашенко чрез организиране на "бунтове" и се отказа от по-ранни критики към последния диктатор на Европа.

По отношение на Лукашенко Протасевич казва, че "в много моменти се е държал като човек със стоманени топки, въпреки целия натиск".

"Имаше моменти, в които мисля, че решенията ми бяха грешни", продължава Протасевич, преди да каже, че "със сигурност" уважава Лукашенко.

Протасевич се облегна на черния стол и каза: "Сътруднича си абсолютно пълно и открито ... и живея обикновен, спокоен живот, имам семейство, деца, опитвам се да спра да бягам от нещо."

В края на 1,5-часовото интервю, излъчено от държавния канал Беларус ONT в четвъртък вечерта, Протасевич започна да плаче и покри лицето си с ръце.

Бащата на 26-годишния журналист, Дмитрий Протасевич, каза, че видеоклипът е резултат от "злоупотреба, изтезания и заплахи".

"Познавам сина си много добре и вярвам, че той никога не би казал такива неща", заяви той пред Франс прес. "Счупиха го и го принудиха да каже каквото е необходимо", каза той и добави, че му е мъчно да гледа интервюто.

Франак Виакорка, съветник на белоруския опозиционен лидер Светлана Тихановская, каза, че е болезнено да се гледат тези "признания" и нарече Протасевич "заложник на режима".

"Трябва да направим всичко възможно да освободим него и останалите 460 политически затворници", написа той в Twitter.

Преди излъчването независимата правозащитна група "Вясна" заяви, че Протасевич трябва да е бил принуден да говори от беларуските служби за сигурност, защото е изправен пред "несправедливи, но много сериозни обвинения".

"Всичко, което Протасевич ще каже, е казано по принуда - най-малкото по психологическа принуда", каза шефът на "Вясна" Алес Бяляцки пред АФП в четвъртък. "Каквото и да казва сега, това е чиста пропаганда, при която няма истинско основание."

Протасевич и приятелката му София Сапега, бяха арестувани в Минск на 23 май, след като Беларус се изпрати военен самолет, за да отклони самолета на Ryanair от Атина към Вилнюс, с който пътуваха.

Опозицията заяви, че видеопризнанието, направено миналия месец от Сапега, също е принудително. Службата на Лукашенко не отговори веднага на искането на Ройтерс за коментар по обвиненията.

Преди това властите заявиха, че Протасевич е екстремист, който е съдействал за подбуждането насилие. Те поддържат излъчени телевизионни признания от членове на опозицията, направени доброволно.

Протасевич каза, че дава интервюто по собствено желание.

Западните страни и международните правозащитни организации осъдиха Лукашенко заради принудителното кацане на самолета, а също така наложиха санкции срещу белоруските власти заради репресиите срещу протестите след оспорвани избори миналата година.

Тихановская заяви в понеделник, че вярва, че Протасевич е бил бит и измъчван в затвора. Адвокат, който посети Протасевич, каза, че е добре.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Сплескан натовец 22 На теб акъла отдаавна ти е сплескан,комунистически цирей..
26
6
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ПОТРЕСАВИЧ ВИДЯ КАК САТРАПА ЛУКАШЕНКО ПРИЗЕМЯВА САМОЛЕТ И НИКОЙ НИЩО НЕ МУ ПРАВИ АМИ ЩЕ КАЖЕ КАКВОТО МУ НАРЕДЯТ ИНАЧЕ ВЛИЗА В КАРЦЕРА ЗА НЕОПРЕДЕЛЕНО ВРЕМЕ!
25
8
 
10
 
! Отговори
Барселона преди 2 години
Освен Лукашенко и Путин и другите ***,някой вярва ли на тези...откровения на Протасевич.Думи изтръгнати с насилие и психясване...И техният ред ще дойде един ден..Господ гледа..
24
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонимеН Какво да им кажеш. Искам нещо различно.....и какво следва
23
11
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
И ВАС ДА ВИ ЗАТВОРИ РЕЖИМА В КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ И ВИЕ КАЖЕТЕ АМА ВСИЧКО!!! МЪЧЕНИЯТА С ВОДА СА МНОГО ЕФЕКТИВНИ ПОВЕЧЕ И ОТ ПОБОЯ!
22
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Със сигурност гангстера луканшенко го е заплашил че ще изнасили приятелката му ако не каже каквото иска.
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви затворници, какви политически движения. Всички сте роби на шепа хора. Един иска това, друг иска онова. После идва религията създадена пак от хора и казва ние не искаме това.. Всички сме хора, това е. Това с моето е по-истина от твоето, умира с преносителите си. Всичко в този живот е преходно. Основите са не кради, не убивай, не лъжи, не насилвай. Всичко друго е лъжа
20
5
 
8
 
! Отговори
Сплескан натовец преди 2 години
Лукашенко да го върне на родителите му в насипно състояние тва нацистче!
19
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали бащата на тоя беше казал преди 2 дена, че са му счупили носа? Вярваме всичко каквото ни кажат.
18
5
 
6
 
! Отговори
Трансджендър преди 2 години
Ауу, колко са жестоки тези от белоруското КГБ - казал, че иска да има семейство и деца! Това не е нормално! Кой нормален човек сега иска да има семейство и деца? Лукашенко е диктатор, нека да се включим в бъдещия гей-парад!
17
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Просълзих се и аз от историята на този див неолиберал и борец за хомоправа..
16
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лукашенко организира избори после защо има опозиция която оспорва изборите да забрани изборите и да се знае че е едноличен президент така хората ще са освободени от разделението и няма да има опозиция и ще могат да летят до Европа като туристи
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 14 А мислиш ли.че " протеста" на ГЕРБ днес беше реален?-:) Хайде като си много отворен а? Къде бяхаГЕРБ и " симпатизантите" им платени от ГЕРБ както днес?Протеста Не е техният начин на изказване на " недоволство" а? И какъв точно е той,че нещо не схващам е? Покорство към мутрата Борисов? Това е нали?Нагъл човек,което Те не могат да бъдат? А винаги им се е искало да бъдат?-:(( Леле леле.Приемете поражението на мутрата! То е негово И ваше на 100%!-:) Стойте си по домовете и приемете Следващият!
14
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И вие с льотчика Радев натам сте се запътили. Накрая ще признаете, че всички сте белогвардейци и организирате контрареволюция.
13
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Борел се бил "срещу незнайно какво" ААААА, знайно е, ама не е лицеприятно за казване.Щото те там и без това си живеят у рая пък нахални отгоре на сичко, седнали да недоволстват незнайно защо.
12
3
 
6
 
! Отговори
бай хой преди 2 години
да де ама техното 250 е като 2хил в нашия надупчен бантустан
11
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Факт е че Простасевич се възхищава на великодушието на Лукашенко.
10
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Признал си е ,че искал да убие Путин. *** не го намерил. Ситняка се бил покрил в Бункера. С токчета и джуркал полоний с Новичок...
9
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нарочно ли ни го показва в този вид? Поне малко фон дьо тен да му бяха сложили да не плашат децата. Или за назидание - друг да не посмее да организира протести?
8
3
 
5
 
! Отговори
заплатниковишенко преди 2 години
Авер, а газта колко е? Хляб, зърно, нафта? Да ти спестя търсенето, че и без едвам боравиш с електрониката. Такива цени тука не помним. Няма и да има.

Спонсорирани публикации