Си Дзипин иска да накара света да вижда Китай със силен глас и статут

За целта той ще използва пропагандната си машина
6 юни 2021 22:25, Нели Христова
205
Си Дзипин иска да накара света да вижда Китай със силен глас и статут
Снимка: БГНЕС

Китай трябва да се утвърди по-ефективно на световната сцена, за да засили своя глас и статут, заяви вчера президентът Си Дзипин на лидерите на страната.

Забележките, направени от Си по време на сесията на 25-членното политбюро на управляващата партия, идват в момент, в който глобалният имидж на Китай е разбит заради противоречия в областта на правата на човека в страната, репресиите в Хонконг и реакцията му срещу пандемията от коронавирус.

Въпреки че пропагандната машина стана по-силна през последните години, Си каза, че Пекин трябва да изгради по-усъвършенствана "стратегическа комуникативна система с отчетливи китайски характеристики", за да води световното обществено мнение.

С подходящите комуникационни инструменти Китай ще има повече приятели и ще бъде разглеждан по целия свят като "достоверен, симпатичен и уважаван", твърди Си. Светът трябва да научи, че "Комунистическата партия наистина се стреми към благосъстоянието на китайския народ и да разбере защо марксизмът работи и защо социализмът с китайски характеристики е добър", каза той.

Китайският лидер предложи няколко начина за постигане на целите на Пекин. "Трябва да играем по-добре ролята на експерти на високо ниво, да използваме важни международни конвенции и форуми и да накараме гласовете ни да бъдат чути от чуждестранните масови медии", заяви президентът.

Комунистическата партия на Китай отдавна възприема пропагандата като решаваща за нейното управление и всяка година харчи милиарди лири за огромна мрежа от чуждоезични канали. През последните години китайските дипломати бяха насърчавани да създават акаунти в западните социални медии, недостъпни в Китай, за популяризиране на разказа на Пекин, независимо дали става въпрос за условията в мюсюлманския регион Синдзян, превземането на Хонконг или произхода на COVID-19.

По време на протестите в Хонконг през 2019-20 г. и по-късно и относно пандемията китайските пропагандни агенции бяха критикувани за разпространение на дезинформация, често с фалшиви акаунти.

Китай активно доставя новини от своите държавни медии на развиващите се страни и дори западните страни, за да се опита да промени повествованието в световен мащаб.

Той също така засили кампанията си срещу западните медии заради "пристрастните" им репортажи, отчасти като затрудни живота на чуждестранните журналисти, особено на работещите в Китай от Австралия, Великобритания и САЩ. Тъй като авторитарната идеология на партията все по-често противоречи на либералните западни ценности, Пекин разглежда световното мнение като бойно поле, където трябва да поеме командването, както направи у дома, където всички медии са контролирани от държавата.

На вчерашното партийно събрание Си похвали миналите постижения на страната в задграничната пропаганда. "Ние направлявахме ефективно глобалното мнение и водехме борба в световното мнение", каза той. "Забележимо сме повишили гласа си и сме засилили влиянието си."

В бъдеще Пекин трябва да персонализира своя подход към различни региони, нации и публика, каза Си. "Трябва да обърнем внимание, за да имаме правилния тон. Ние сме не само отворени, уверени, но и смирени и скромни. Стремим се да изградим китайски имидж, който да бъде достоверен, обичан и уважаван."

По-усъвършенстван подход вече може да се забележи в зоната на кризисния PR, която е провинция Синцзян, където западните правителства обвиниха Китай в геноцид срещу мюсюлманското население в региона.

Вчера правителството на провинцията организира Zoom сесия, включваща многобройни свидетелства от мюсюлмани в Синцзян за икономическия напредък, който са постигнали благодарение на доброто управление на комунистическата партия. Правителството също така провежда редовни пресконференции в Пекин и организира поредица от строго контролирани посещения в Синдзян, за да разкаже историята си. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
1
 
1
 
! Отговори
До другарят Си преди 2 години
Отворено писмо: Другарю Си, като си толкоз настафирчен що не запази на твоя територия предателят Сноудън, не му даде гражданство или перманентно присъствие и от какво те беше страх, та го хариза с вси чепици и багажлъци на товаришча Путина ? Май страхът от САЩ хлопа под крачката ти и отзад.
150
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя *** да не се прави на ударен, ами да признае за издънката в сигурността на лабораторията в Ухан и Института по вирусология ,който се намира в същият град.А СЗО да спрат да се държат като ВЦЕПЕНЕНИ , когато се иска раз8следване на инцидента в Ухан.Щели да разследват в Италия.. Де гиди мазмантии...Значи в Италия може , пък в Китай не може ... А?
149
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да пуснат още два-три вируса и светът ще е в краката им.
148
2
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Си малкото име ли му е или фамилията? Наистина не ми е ясно, а в статията го наричат "Си", все едно да говорят, че "Джо" (Байдън) иска нещо си.
147
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Китай е номер едно в света.
146
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До180 Веган КитайНе са виновни те а ТЕЗИ дето пуснаха вируса при тях. Светът знае КОЙ го пусна но мълчи и се прави на ударен , а знае и кой е създал и патентовал преди десетина години корона вируса.
145
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Китайците, че са ок е ясно от преди 10 години, когато в почти всички големи градове, като видиш скъпа кола и вътре азиатец. Жалко за българите, че животът им мина в празни надежди и гласувания, кой да усвоява.
144
2
 
4
 
! Отговори
Веган Китай преди 2 години
Като спрат да ядат всичко де що мърда, тогава да искат нещо. Промениха цялата живота на цялата планета само щот някой обича да муца гризачи. И "големите" сили си траят. Няма санкции за Китай. Китай оставят ракета да падне, където ида е било. Неконтролируемо. Светът му е все тая. Излизат доказателства за извънземните, на светът му е все тая. Ким Кардашиян си купила нова рокля, света полудява... *** ти долното племе сме
143
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пропаганда или не, Китай става първа икономическа сила в света. Затова краварите се опитват да ги смажат със санкции, но няма да стане.
142
4
 
10
 
! Отговори
Пешев преди 2 години
Няма как да стане...никой не уважава комунисти и диктатори...
141
4
 
16
 
! Отговори
харашой преди 2 години
Президентът Си Дзи Пинда като лидер на страната Китай трябва да плати на света не по-малко от 10 трильона долара за Ковид пандемията
140
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СоциализЪма и комунизЪма ще победят..................другаря Си си знае работата!!!
139
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голяма симпатяга е другаря Си...............да е жив и здрав и да командва Китай още поне 100 години!!!
138
9
 
4
 
! Отговори
До Короната 171 преди 2 години
Китайците не са виновни............корона-вирусът е направен в западна лаборатория......Англия или Франция...........даже американските учени го казаха!!Виновни са гадните ингелизи и надутите франсета!!
137
3
 
10
 
! Отговори
Короната преди 2 години
е втори Чернобил! Червени изрр одди! Не дават достъп до лаболаториите в Ухан, пречат на разследването, а в началото лъгаха, че не се предава от човек на човек докато се разпространяваше в целия свят ... тука в БГ е пълно със слабоумници които още гласуват за БСП, даже сега съм сигурен, че Жан Виденов ще се намърда в парламента ...
136
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да живеят всички БСП та по всички Земни кълбета!(начело с Мая)
135
7
 
17
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Китай е един мравуняк, който работи много и съответно произвежда много. Но всичко е с цената на човешки животи. Там се бачка по 14 часа на ден за 5$, като се използва в много случаи и детски труд. Но това което много хора не могат да разберат, както и повечето дращещи комунисти тук е, че за да си водещ в света се изискват иновативни технологии. Не само да произвеждаш, а да измисляш. А това засега само САЩ го могат. Китай дори им открадна чертежите за изтребител 5-то поколение :)))
134
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Китай е едната от трите суперсили...............това е ясно, заедно с Русия и САЩ!!!
133
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да е жив и здрав другаря Си и да поведе целия свят, не само Китай...............към победата на социализма и комунизма!!!!
132
9
 
17
 
! Отговори
Striker преди 2 години
А света иска да вижда тая жълта клоака Китай изпъстрена с ядрени гъби над Ухан, Лай-нян и подобните дупки! 18000 българи загинаха заради жълтата чума и една стотинка не платиха компенсация! Само ядрени гъби за тия!

Спонсорирани публикации