Си Дзипин иска да накара света да вижда Китай със силен глас и статут

За целта той ще използва пропагандната си машина
6 юни 2021 22:25, Нели Христова
205
Си Дзипин иска да накара света да вижда Китай със силен глас и статут
Снимка: БГНЕС

Китай трябва да се утвърди по-ефективно на световната сцена, за да засили своя глас и статут, заяви вчера президентът Си Дзипин на лидерите на страната.

Забележките, направени от Си по време на сесията на 25-членното политбюро на управляващата партия, идват в момент, в който глобалният имидж на Китай е разбит заради противоречия в областта на правата на човека в страната, репресиите в Хонконг и реакцията му срещу пандемията от коронавирус.

Въпреки че пропагандната машина стана по-силна през последните години, Си каза, че Пекин трябва да изгради по-усъвършенствана "стратегическа комуникативна система с отчетливи китайски характеристики", за да води световното обществено мнение.

С подходящите комуникационни инструменти Китай ще има повече приятели и ще бъде разглеждан по целия свят като "достоверен, симпатичен и уважаван", твърди Си. Светът трябва да научи, че "Комунистическата партия наистина се стреми към благосъстоянието на китайския народ и да разбере защо марксизмът работи и защо социализмът с китайски характеристики е добър", каза той.

Китайският лидер предложи няколко начина за постигане на целите на Пекин. "Трябва да играем по-добре ролята на експерти на високо ниво, да използваме важни международни конвенции и форуми и да накараме гласовете ни да бъдат чути от чуждестранните масови медии", заяви президентът.

Комунистическата партия на Китай отдавна възприема пропагандата като решаваща за нейното управление и всяка година харчи милиарди лири за огромна мрежа от чуждоезични канали. През последните години китайските дипломати бяха насърчавани да създават акаунти в западните социални медии, недостъпни в Китай, за популяризиране на разказа на Пекин, независимо дали става въпрос за условията в мюсюлманския регион Синдзян, превземането на Хонконг или произхода на COVID-19.

По време на протестите в Хонконг през 2019-20 г. и по-късно и относно пандемията китайските пропагандни агенции бяха критикувани за разпространение на дезинформация, често с фалшиви акаунти.

Китай активно доставя новини от своите държавни медии на развиващите се страни и дори западните страни, за да се опита да промени повествованието в световен мащаб.

Той също така засили кампанията си срещу западните медии заради "пристрастните" им репортажи, отчасти като затрудни живота на чуждестранните журналисти, особено на работещите в Китай от Австралия, Великобритания и САЩ. Тъй като авторитарната идеология на партията все по-често противоречи на либералните западни ценности, Пекин разглежда световното мнение като бойно поле, където трябва да поеме командването, както направи у дома, където всички медии са контролирани от държавата.

На вчерашното партийно събрание Си похвали миналите постижения на страната в задграничната пропаганда. "Ние направлявахме ефективно глобалното мнение и водехме борба в световното мнение", каза той. "Забележимо сме повишили гласа си и сме засилили влиянието си."

В бъдеще Пекин трябва да персонализира своя подход към различни региони, нации и публика, каза Си. "Трябва да обърнем внимание, за да имаме правилния тон. Ние сме не само отворени, уверени, но и смирени и скромни. Стремим се да изградим китайски имидж, който да бъде достоверен, обичан и уважаван."

По-усъвършенстван подход вече може да се забележи в зоната на кризисния PR, която е провинция Синцзян, където западните правителства обвиниха Китай в геноцид срещу мюсюлманското население в региона.

Вчера правителството на провинцията организира Zoom сесия, включваща многобройни свидетелства от мюсюлмани в Синцзян за икономическия напредък, който са постигнали благодарение на доброто управление на комунистическата партия. Правителството също така провежда редовни пресконференции в Пекин и организира поредица от строго контролирани посещения в Синдзян, за да разкаже историята си. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
0
 
7
 
! Отговори
Да бе! преди 2 години
И на приватизаторката Нинова и се ще комунистите да изглеждат достоверни, симпатични и уважавани, но ние българите /комунистите не са българи, а руски шпиони/ добре познаваме червените крадци, защото многократно преживяхме нищетата и мизерията, причинени ни от тяхното управление. А този жълтур Си може да заблуди само неговите, китайци , които имат дажба по една шепа ориз на ден.
110
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 133 - Светът е overrated така или иначе ...
109
5
 
0
 
! Отговори
До 129 преди 2 години
Не. Просто Китай инвестира в тези с талант, защото е безмислено да се хабят ресурси за останалите ... противоположно на САЩ и на чувствителан Европа.
108
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Китай е военен и икономически агресор. От Китай тръгна коронавируса.Китай е враг за света.
107
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Става ама си у кауша като те сгащат
106
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 125 - Ем и те са хора.
105
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
китай колко много деца имали и кат ги запиташ с кви пари ги издържат и как им дават образование и това е в пълен контраст с хвалебствията им за образованието.Всичко е една пропаганда бас държа че в чайна има повече неграмотни отколкото в цяла европа взети заедно
104
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 124 - Разбира се, че можеш да си купиш! Не слушай неолибералните глупости. За пари всичко става. България продава оръжие на исламски фундаменталисти и на групи, които са врагове на НАТО. Според теб, турндо ли е? Не. Не е.
103
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ей, българите станаха много неграмотни!и ромите и албеците, всички на балканите ги изпреварват по култура вече.
102
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Китай ще стане Руски.Русия ще граничи съвсем скоро с Виетнам Лаос Индия и тн.
101
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 122 - не е "НЯКЪДЕ" и не - не се преследва. Явно си слушал само пропагандата им и нямаш и капка представа какво се случва на територията на новите нацисти...
100
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и с кво се купува оръжиеТи като имаш пари можеш ли да си купиш оръжие я Българиа а и на повечето места в Европа даже май навсякъде
99
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 117 - изобщо не са дисциплинирани. Знаеш ли кой е най-честия израз, който щеше да чуваш, ако си живял там? Guorizi - превежда се буквално като "да мине денят" и е израз на апатия и липса на всякаква амбиция. Попитай някой китаец да те упъти - guorizi, попитай колко е часът - guorizi. Един вид "нищо не мога да направя". Ама излъсканият от пропагандата имидж го знаете наизуст - дисциплинирани били. БРЕХ! ДООБРЕ!
98
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 115Китай е огромен и е възможно някъде да има такива издевателства на децата от женски пол.Сигурен съм ,че тези практики в Китай се преследват от закона,за разлика от Индия където това е масова практика в по-голямата част от държавата!
97
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 109А с какво се купув оръжие? Обаче има и друг.вариант..Никой няма.да.то открадне.златото, ако няма живи хора, които не.са под твой контол. Хеехе хеее. То и затава е всичко. ще има елит от десетона.хиляди и 50-100 милиона.роби. Както е било до скоро
96
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
дисциплина е синоним на подчинение а подчиненият мозък нищо не е открил
95
0
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
СВЕТА ОЩЕ КЪРВИ ОТ КОВИД И СПОМЕНАВАНЕТО НА КИТАЙ НЕ НАВЯВА ДОБРИ ЧУВСТВА! И ТОВА НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНИ ПРЕЗ ТАЗИ ГОДИНА!
94
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
китайците са доста дисциплинирани. като дисциплина, българите са по-зле и от ромите
93
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Виновни са европейците че ги пускатАко ги оставят затворени в азия целият континент ще изчезне от само себе си едни до други многолюдни народи мразещи се един друг като индия китай виетнам япония корея и тн.Вместо да ги оставят да се избият еврооейци и американци ги пускат то така заразиха и света деТпите еврооейци са в основата на проблема
92
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Китай има много повече мъже, отколкото жени - майките насилствено абортират, ако забременеят с момиче. Да не говорим за какви извращения става дума с вече родени бебета и деца. Дъщерите ги продават за ***, за да могат да плащат за образованието на синовете си. Тотална деградация. За издевателствата над не-китайците да не споменавам. За пропагандата в медиите и социалните мрежи от фейк инфлуенсъри - също. Кула от карти. И лидерът на такава нация иска да бъде виждана като силна... СМЕХ!

Спонсорирани публикации