Виена загуби короната: Кой е най-удобният град за живеене в света?

Дестинациите, изкачили се на предни позиции, се справят по-добре с пандемията
9 юни 2021 16:23, Нели Христова
71
Виена загуби короната: Кой е най-удобният град за живеене в света?
Снимка: БГНЕС

Въздействието на COVID-19 върху глобалната жизнеспособност е абсолютно опустошително.

Продължаващите повече от година здравни кризи, затварянето и блокирането на границите продължават да засягат милиони хора по света.

Но някои дестинации се справят много по-добре от други в управлението на вируса, което означава, че тези, които живеят там, са успели да се върнат към някакво подобие на нормалния живот разумно рано.

Нова Зеландия е сред примерите за справянето си с кризата, така че може би не е изненада, че един от градовете й е обявен за най-подходящия за живеене град за 2021 година.

Оукланд се изкачи на върха на глобалния индекс за жизнеспособност на The Economist Intelligence Unit от 140 града по света, благодарение на успеха си за бързо овладяване на пандемията, което позволява да бъдат премахнати ограниченията рано.

Годишният списък нямаше свое издание през 2020 г., но Виена бе номер едно през 2018 и през 2019 г.. Този път обаче тя напълно отпадна от първите 10, след като беше силно засегната от COVID и сега се намира на 12-то място.

Доминация на Австралия

Столицата на Нова Зеландия Уелингтън е четвърта в тазгодишния списък, изравнявайки се с Токио, а четири града в Австралия, където по време на кризата беше въведен строг граничен контрол, също в десетката.

Аделаида, Пърт и Бризбейн се класираха съответно на трето, шесто и 10-то място, докато Мелбърн се изравни с Женева под номер осем.

"Градовете, издигнали се на върха на класацията тази година, са до голяма степен тези, които са предприели строги мерки за ограничаване на пандемията", казва Упасана Дът от The Economist Intelligence Unit в изявление.
"Тежкия локдаун на  Нова Зеландия позволи на обществото им да се отвори отново и даде възможност на гражданите на градове като Окланд и Уелингтън да се радват на начин на живот, който прилича на живота преди пандемията."

Междувременно Токио не беше единственият японски град в горната част на списъка. Осака, която беше номер четири през 2019 г., се изкачи на второ място.

Въпреки че азиатско-тихоокеанските градове изглежда се справят отлично, Канада, която имаше три града - Калгари, Ванкувър и Торонто близо до върха преди две години, изпадна изцяло от първите 10. На номер 16 Ванкувър е най-високият канадски град в списъка.

Може би не е изненадващо, че общият световен резултат за средна жизненост е спаднал със седем точки в сравнение с данните преди пандемията.

Индексът отчита повече от 30 качествени и количествени фактора, обхващащи пет широки категории: стабилност (25%), здравеопазване (20%), култура и околна среда (25%), образование (10%) и инфраструктура (20%).

Въпреки че категориите не бяха изменени тази година, бяха взети предвид редица показатели, като например стрес върху здравните ресурси и ограничения върху местните спортни събития, при изчисляване на резултатите за категориите здравеопазване, култура и околна среда и образование.

Начинът, по който всеки град се справи с пандемията, колко бързо бяха пуснати ваксините и нивото на въведените гранични ограничения доведоха до големи промени в класацията.

Въздействие на здравеопазването

"Пандемията Covid-19 е оказала сериозни последици за глобалната жизненост", добавя Дут. "Градовете по света сега са много по-малко пригодни за живеене, отколкото преди началото на пандемията, а региони като Европа бяха особено засегнати."

В Европа Германия отбеляза най-голям спад в класацията, особено Хамбург, който падна с 34 места до 47-о място в списъка.

Но въпреки че в Швейцария все още съществуват някои социални ограничения, два нейни града й се придвижват нагоре - Цюрих и Женева се издигат от 11-о и 14-о на седмо и осмо място.

Общите резултати в здравеопазването също са намалели поради пандемията, като Прага,  Атина и Джакарта, където броят на случаите нараства по време на провеждането на проучването, отбелязват значително по-ниски резултати от предишните години.

За сравнение, испанските градове Барселона и Мадрид се представиха добре в категорията на здравеопазването, като спечелиха почти 25 точки, тъй като здравните им системи изпитват по-малко напрежение в сравнение с ранната вълна на COVID-19 през 2020 г.

Столицата на Хавай Хонолулу също повиши резултата си за здравеопазване, като се увеличи с 33 точки в резултат на намаляването на броя на случаите на новозаразени и добрата ваксинация.

Всъщност Хонолулу е един от най-големите печеливши в списъка за 2021 г., като се е покачил с 46 места до номер 14. Хюстън е скочил с 25 места до номер 31, което вероятно е свързано с Тексас, който е сред първите щати на САЩ, които премахнаха ограниченията върху публичните пространства.

Влошаващи се условия

Но докато има много значителни разлики на върха, много малко се е променило в дъното на списъка.

Дамаск отново застава на последното място, "тъй като последиците от гражданската война в Сирия продължават да дават своето отражение". Той е последван от Лагос, Порт Морсби от Папуа Нова Гвинея и Дака от Бангладеш, които бяха или на сходни, или на идентични места през 2019г.

Тези градове постоянно се представят зле през годините поради нестабилността, причинена от продължаващите граждански вълнения и военни конфликти, наред с други проблеми.

Според доклада условията там са се влошили още повече през последните 12 месеца, особено що се отнася до здравеопазването, поради COVID-19.

Въпреки че успешното въвеждане на ваксинации и облекчаването на ограниченията в различни страни породиха надежди, пандемията продължава да бушува, като в момента Индия е в разгара на смъртоносна вълна.

"Условията в най-бедните градове вероятно ще се влошат допълнително, в случай че градовете не получат необходимите ваксини, за да предотвратят разпространението на нови варианти на COVID-19", се казва в доклада. "Слабите здравни системи могат да бъдат подложени на по-голямо напрежение, както в Индия."

Това в крайна сметка означава, че вероятно ще видим по-значителни промени в годишния списък през 2022 г., като някои от градовете, които са паднали надолу, вероятно ще си върнат предишните позиции.

"Темпът на възстановяване на жизнеността в повечето региони ще се определя от това колко ефективно могат да бъдат контролирани рисковете за здравето на пандемията чрез комбинация от мерки за ваксинация, тестване, проследяване и карантина", продължава докладът. "Като се изключат огромни неуспехи, като появата на ваксиноустойчиви варианти, оценките за култура и околна среда трябва да се подобрят."

Най-удобните за живеене градове в света 2021
1. Окланд, Нова Зеландия
2. Осака, Япония
3. Аделаида, Австралия
4. Уелингтън, Нова Зеландия
4. Токио, Япония
6. Пърт, Австралия
7. Цюрих, Швейцария
8. Женева, Швейцария
8. Мелбърн, Австралия
10. Бризбейн, Австралия

Най-неудобните градове в света 2021
1. Дамаск, Сирия
2. Лагос, Нигерия
3. Порт Морсби, Папуа Нова Гвинея
4. Дака, Бангладеш
5. Алжир, Алжир
6. Триполи, Либия
7. Карачи, Пакистан
8. Хараре, Зимбабве
9. Дуала, Камерун
10. Каракас, Венецуела

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сред неудобните са и всички градове в щатите ,там могат да ви застрелят ей така !
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Забележете, че в класацията за 10 най-добри града в света четири са в Австралия - Аделаида, Пърт, Мелбърн и Бризбейн. Ама защо Сидни не е сред тях? За един приятел питам (той ще се познае).
33
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В демократичните държави доколко е удобен един град за живеене зависи единствено от кмета и градската управа. В недемократичните зависи единствено от диктатора, ако той създаде някакви удобства за послушните граждани добре, ако той ги подгони по каушите защото е нежелан тогава такъм град става ад за хората като Минск например.
32
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Масква и Кремъл са най-удобното място за живеене на диктатора Путин.
31
0
 
1
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 2 години
До градоначалник,В тази най-висша институция имаш ли си представа колко невинни хора са осъдили със скалъпени обвинения? Един е закона за съдии и прокурори- "За милиони няма закони, за кокошка няма прошка!"
30
5
 
3
 
! Отговори
Градоначалник преди 2 години
Най-уютния град за живеене е София - особено днес, с миризливите проституиращи ,обградили най-висшата институция с въшливите си палатки и клети бездомници ,събрали се за едните 20 лв. на калпак!
29
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Класацията не е логична. Градовете, издигнали се на върха тази година, са до голяма степен тези, които са предприели строги мерки за ограничаване на пандемията. Тежкият локдаун в Нова Зеландия издигна Окланд на първо място. А къде са белоруските и кубинските градове? Къде е Минск? Окланд, овладявайки пандемията, премахна ограниченията рано, а в Минск нямаше никакви ограничения и хората в Белорусия живеят така, както си живееха през 2018-19-20 гг.. Най-удобният град за живеене през 21 г е Минск.
28
0
 
10
 
! Отговори
Смеех преди 2 години
Много е удобно у япония ше знаете с тая гъстота на населението тесни улици и земетресения през 2 минути
27
1
 
1
 
! Отговори
до 22 преди 2 години
ти луд ли си мойто момче?
26
1
 
4
 
! Отговори
Гаро преди 2 години
Перник,Плевен,Видин и Враца са "уникални" градове!
25
1
 
10
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 2 години
Няма такъв, (удобен) град на Света! Живях в няколко големи града...в момента живея в малко китно и спокойно селце и за нищо на Света не бих отишла в който и да е прехвален град...за нищо на Света!!!
24
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Виена си е Виена! И на мен ми се живее там. :)
23
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А Перник къде е в класацията
22
0
 
11
 
! Отговори
ОЗИ преди 2 години
Има нещо гнило в НЗ и как се представят пред света, както и в тези класации. Събират пари от емигрантските програми, но реално пускат много малко хора. Пълно е с бедни хора и гладни деца, има престъпност и изчезват хора, гражданите са под наблюдение, но за това има информационно затъмнение. Барака с 2 спални се продава за 670'000$ и трябва да се радваш, че е под средната цена от 1'265'000. Не на последно място обетованата земя е на тихоокенаския огнен пръстен и често стават големи земетресения..
21
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Москалия и Петербургово са по-зле от Дамаск. Нивата на радиация са толкова високи, че населението ходи в несвяст да гласува за едно фашизоидно жуже.
20
7
 
12
 
! Отговори
Русофил преди 2 години
Аз живея в Мюнхен, но Москва е най-удобен и велик град за живеене. След Москва е Санкт Петербург. Иначе аз живея в Мюнхен.
19
3
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
ще пробвам пак:..-Вече няколко месеца във Виена има.."ВЕЧЕРЕН ЧАС"!!!!..Няма да споменавам другите ограничения..Та така..Не случайно Хитлер е австриец..
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Епидемия не Пандемия W.T.F
17
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
в София ковид мерките отдавна са свалени, интересно защо не сме в топ 10 :))))имаме страхотни площади - е го Графа, супер Метро, най-готиния кмет евър, не знам какво ни липсва просто ... :))))
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хаа, в списъка има 4 ав$тралийски градове, но Синди не е сред тяааах.

Спонсорирани публикации