"АстраЗенека" причинява и имунна тромбоцитопенична пурпура

Учените все пак са убедени, че позитивите са повече от негативите
10 юни 2021 18:00, Нели Христова
85
"АстраЗенека" причинява и имунна тромбоцитопенична пурпура
Снимка: БГНЕС

Хората, получили ваксината срещу COVID-19, произведена от "АстраЗенека", имат леко повишен риск от нарушение на кървенето и евентуално други редки проблеми с кръвта, съобщиха изследователи в сряда.

Констатациите от проучване, проведено сред 2,53 милиона възрастни в Шотландия, които са получили първите си дози или ваксината на "АстраЗенека, или тази, направена от "Пфайзер", са публикувани в списанието Nature Medicine. Около 1,7 милиона от дозите са с ваксината на "АстраЗенека".

Проучването не установи повишен риск от кръвни нарушения с ваксината на "Пфайзер", пишат от The New York Times.

Ваксината на "АстраЗенека" не е разрешена за употреба в Съединените щати, но е разрешена от Европейската агенция по лекарствата, най-добрият регулаторен орган на Европейския съюз, както и от много страни извън блока. Но съобщенията за редки нарушения на кръвосъсирването и кървенето при по-млади хора, някои с фатален изход, накараха редица страни да ограничат употребата на ваксината до възрастни хора, а някои напълно се отказаха от нея.

Новото проучване установи, че ваксината "АстраЗенека" е свързана с леко повишаване на риска от разстройство, наречено имунна тромбоцитопенична пурпура, или ITP, което в някои случаи води само до посиняване, но в други - до сериозно кървене в други. Рискът е оценен на 1,13 случая на 100 000 души, получили първата си доза, до 27 дни след ваксинацията. Тази оценка ще бъде в допълнение към типичната честота в Обединеното кралство, преди ваксината да започне да се използва, която се оценява на шест до девет случая на 100 000.

Състоянието е лечимо и нито един от случаите при получатели на ваксина не е фатален, казват изследователите. Те подчертаха, че ползите от ваксината далеч надвишават малкия риск и отбелязват, че самият COVID е много по-вероятно да причини ITP, отколкото имунизацията.

Но изследователите също така допълват, че въпреки че рисковете от ваксината на "АстраЗенека" са малки, "алтернативни ваксини за лица с нисък риск от тежко заболяване от коронавирус могат да бъдат оправдани, когато обстоятелствата позволяват".

Не е изненадващо, че ITP се развива  при няколко получатели на ваксината, казват изследователите, отбелязвайки, че малки увеличения на риска са настъпили и при ваксинацията срещу морбили, паротит и рубеола и тези срещу хепатит В и грип.

В коментар, публикуван с проучването, експерти по кръвни заболявания заявиха, че ITP може да бъде трудно за диагностициране и че възможната връзка се нуждае от допълнителен анализ. "Независимо от това, рискът от предизвикан от ваксинацията ITP при предложената скорост на имунизация изглежда далеч по-нисък от многото рискове, свързани със самия COVID-19."

Проучването в Шотландия също установява много малък повишен риск от артериални кръвни съсиреци и кървене, вероятно свързани с ваксината на "АстраЗенека". Но изследователите казват, че няма достатъчно данни, за да се заключи, че ваксината е свързана с рядък тип кръвен съсирек в мозъка, наречен мозъчна венозна синусова тромбоза. По-рано тази година съобщенията за тези съсиреци на мозъка накараха някои страни да преустановят или ограничат употребата на препарата.

Изследователите заявиха, че не могат да изключат връзка с мозъчните съсиреци, но няма достатъчно случаи за анализ.

Мозъчните съсиреци са "толкова редки, колкото кокошите зъби", казва проф. Азиз Шейх, старши автор на изследването, от Университета в Единбург.

Подобни опасения бяха повдигнати относно рядко заболяване, включващо мозъчни съсиреци и кървене, главно при по-млади жени, свързано с ваксината "Янсен" на "Джонсън и Джонсън", която е разрешена в САЩ и други страни. Шест случая в САЩ, включително един смъртен случай, накараха федералните здравни служители да паузират употребата на ваксината през април. Паузата беше отменена след 10 дни и ваксината беше възстановена с етикет, който предупреждава потребителите за риска от съсиреци и наличието на други ваксини. По-късно бяха идентифицирани още няколко случая и лекарите бяха посъветвани да избягват използването на хепарин, стандартно лечение, в тези случаи, защото може да влоши състоянието.

Рискът от съсирване накара Дания да се откаже от използването на ваксините на "АстраЗенека" или "Джонсън и Джонсън". И двете ваксини използват така наречените вирусни вектори за пренасяне на генетичен материал в клетките на реципиентите, а някои изследователи предполагат, че векторите могат да доведат до редките кръвни нарушения. Дали има връзка не е известно.

Авторите на проучването в Шотландия заявиха, че не знаят дали техните открития относно ваксината "АстраЗенека" се отнасят също и за препарата на "Джонсън и Джонсън", която те не са изследвали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
3
 
11
 
! Отговори
Ха=ха преди 2 години
Печелившо на честитите!
39
7
 
20
 
! Отговори
Стаден Имунитет преди 2 години
Няма да се ваксинирам. Ще чакам плебса да се изпоизбоде и да направи стаден имунитет. И без това не съм в рисковите групи.
38
3
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
БИЛ ГЕЙТС ХАРЕСВА ТОВА !
37
2
 
8
 
! Отговори
Разработката преди 2 години
На секторни ваксини отнема от 5 до 10 години и тези данни са показател за неефективността на тези ваксини. Вчера" Джонсън и Джонсън " излязоха с изявление, че тяхната ваксина ще трябва да се прилага всяка година. Преди дни германското здравно министерство отложи пускането на РНК ваксината на CureVac, до окончателните резултати на учените от института " Роберт Кох " за изграждане на имунитет и дали наистина е с продължителност от3 до 5 години.
36
1
 
16
 
! Отговори
Сократис преди 2 години
Искрено се надявам, съвсем скоро да се криминализира изнасянето на общодостъпна информация, която стресира и раздвоява обществото, под каквато и да е форма и на каквато и да е тема. До преди няколко месеца широко рекламираш нещо (във случая ваксина) и сега с лицемерна "загриженост" съобщаваш някакви сложни диагнози и оставяш хората да се чудят в реката ли да се удавят или да скочат от висок етаж на блока... Нищо подобно няма да им се случи! Но с тези теми трябва незабавно да се престане!
35
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И има страшно много bluetooth адреси разхождащи без да принадлежат на нито един телефон като си включиш блутута на телефона а при тестване с EMF детектор се забелязва повижено излъчване от вакснатите!
34
6
 
10
 
! Отговори
Ковид идиот преди 2 години
Ваксина не слагам, маска не нося, със спирт не се поливам! Само обикалям по кръчми и корона-партита. Да видим до кога ще оцелея? Това е моят научен опит. Науката изисква жертви...
33
1
 
11
 
! Отговори
Браво преди 2 години
Браво, че са го установили, сега само трябва да върнем времето назад и да не ваксинираме никого с тази отрова.
32
2
 
5
 
! Отговори
Ауу,, вЕЕЕрно ли?!?! преди 2 години
Абе пишете го Ковид, кво се занимавате с глупости.
31
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Усещам как след като изпонадупчат 70-80% от бялата раса ще последва едно Извинявайте, ама го направихме за да ви спасим. Съжаляваме за по голямата беля, ако знаехме, нямаше да ви боцкаме. Ама нали и вие доброволно....
30
2
 
5
 
! Отговори
Леша преди 2 години
До Омерзен - Чакам с нетърпение. Проблема ти е, че нямаше никакви вълни, няма и да има.
29
2
 
4
 
! Отговори
До Истукан преди 2 години
То и живота е временно явление, а човечеството само задълбочава нещата, но нека не го вземаме толково насериозно...
28
7
 
2
 
! Отговори
Омерзен преди 2 години
До ЛешаПрав си ще си ЛЕШ на следващата вълна СПОКО !
27
3
 
8
 
! Отговори
Омерзен преди 2 години
Това журналистическата гилдия сте скарани с математиката , ще кажете ЗАЩО? Отговора е много *** . Ако 100 000 човека са ваксинирани с АСТРА ЗЕНЕКА и изследвани за ITP , това означава че броят изследвани е 100% , а броят разболели се от тези 100 000 е 1,13 човека това са 0,00113 % ! Престанете да правите копи-пейст от чужди медии и да плашите хората!
26
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
2 милиарда са ваксинираните вече , има достатъчно информация за всички странични действия, отчитат се съвестно и редките и опасните реакции. Така трябва! Няма нужда под вола теле да търсите.
25
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съм ли съм, или пък хич не съм?От питане съм станал бръм...
24
2
 
9
 
! Отговори
Муахаха преди 2 години
Медиината Пропаганда срещу Астра-Зенека е Очевадна, искат да се боцкате с Мутагените! Гарантирано от Юдею-Семитите!!
23
4
 
8
 
! Отговори
Ха-ха! преди 2 години
Най-много оцелели има сред тези, които не са си слагали ваксина. И ние с моето семейство сме от тях.
22
8
 
21
 
! Отговори
Истукан преди 2 години
Рекламата е, за да се купуват ваксините и фирмите дето ги произвеждат да печелят от тях. Всъщност ваксините нищо не пазят, а само заразяват хората и ги разболяват от грип, а някои дори умират след ваксиниране. Антителата са временни. Не разбраха, че няма спасение от този вирус. Ваксините само задълбочават нещата.
21
2
 
6
 
! Отговори
До Демократ преди 2 години
Май си почнал вече се ракията или просто се сблъсквам със старческа синилност. Първо, няма нужда да ходя до САЩ за да си бия американска ваксина. Второ, Русия също прилага визов режим. Трето, българите не могат да пътуват за САЩ без визи, общо взето, заради такива като теб.

Спонсорирани публикации