Байдън след срещата на върха на Г-7: Америка се завръща да води света

Участниците поискаха по-справедлива световна данъчна система
13 юни 2021 19:21, Анисия Иванова
180
Байдън след срещата на върха на Г-7: Америка се завръща да води света
Снимка: БГНЕС

Президентът на САЩ нарече приключилата днес среща на върха на Г-7 във Великобритания "изключително изпълнена със сътрудничество и продуктивна". Той повтори, че "Америка се завръща", както вече бе заявявал по време на сегашната си първа обиколка в чужбина като държавен глава, предаде Франс прес. Америка се върна към ангажимента си да води света заедно с другите нации, които споделят нашите най-съкровени ценности.

Мисля, че постигнахме напредък във въстановяването на американския авторитет сред нашите най-близки приятели, заяви президентът, цитиран от Асошиейтед прес. "Всички около масата осъзнаваха и осъзнават предизвикателствата, срещу които сме изправени, и отговорността, която носят нашите демокрации", добави Байдън на летището в Нюкий, Югозападна Англия, преди да отпътува за среща с кралица Елизабет Втора в замъка Уиндзор.

 Байдън заяви още, че на срещата си с руския лидер Владимир Путин на 16 юни в Женева смята ясно да маркира условията за подобряване на отношенията между Москва и Вашингтон, предаде ТАСС. "Това не е състезание кой по-добре ще се представи на пресконференцията, кой кого ще може да постави в неудобно положение. Става дума за това, че смятам ясно да заявя какви са условията за подобряване на отношенията", каза Байдън на пресконференция след приключилата днес среща на върха на Г-7 във Великобритания.

По думите му има области, в които Вашингтон и Москва могат да работят съвместно - "може би в сферата на някои стратегически доктрини" или "по въпросите на климата", каза той.

Байдън добави, че откровената дискусия на четири очи ще е най-добрият начин двамата с руския президент да обсъдят противоречията и възможните сфери на взаимодействие.

"Зная, вие не се съмнявате, че ще бъда много откровен с него, що се отнася до нашите загрижености. Ще разкажа как е минала срещата от моя гледна точка, той ще разкаже за нея от своята. Но не ми се ще вниманието да се пренасочи към това дали сме си подали ръце и как сме застанали", посочи стопанинът на Белия дом.

Той допълни, че президентът на Русия Владимир Путин е прав, казвайки, че отношенията между двете страни са в най-ниската си точка от години, но подчерта, че всичко зависи от това дали руският президент действа в съответствие с международните норми, което според него не винаги е така.

Същевременно Байдън, който ще се срещне с Путин в Женева тази седмица, подчерта, че не търси конфликт, но увери, ще бъде много откровен с него относно американските опасения.

Президентът на Франция Еманюел Макрон увери, че Г-7 "не е клуб, враждебен на Китай", при все че в заключителната декларация от срещата си на върха приканва Пекин да зачита човешките права в Синцзян и Хонконг, предаде Франс прес.

Макрон заяви на пресконференция след форума на Г-7 в Корнуол, че Г-7 е "сдружение на демокрации", което се стреми "да работи с Китай по всички световни теми" независимо от разногласията.

Лидерите от Г-7 подкрепиха днес разработен от финансовите им министри реформен проект за въвеждане на глобален минимален данък с цел борба срещу данъчната конкуренция между страните. В заключителна декларация след тридневна среща на върха във Великобритания те се произнасят за "по-справедлива световна данъчна система", предадоха световните агенции.

Участниците във форума се ангажират да ускорят борбата с климатичните промени, поставяйки си като цел до 2030 г. да бъдат съкратени с 50 на сто емисиите на карбонов диоксид от страните им и да бъде увеличено финансирането на развиващите се страни.

Държавните ръководители от обединението приканват Русия "да спре дестабилизиращите си действия", включително намесите, да зачита човешките права и "да потърси сметка" от виновниците за кибератаки от нейна територия.

"Призоваваме Русия спешно да разследва, да обясни убедително и да представи убедителни разяснения за използването на химически оръжия на нейна територия, да сложи край на системното потискане на гражданското общество и независимите медии, а също така да установи и да потърси сметка от онези, които, намирайки се в границите й, водят атаки чрез програми, изискващи откуп", заявяват в декларацията си държавните и правителствени глави на Франция, Италия, Великобритания, Канада, САЩ, Германия и Япония.

Г-7 приканва Китай "да зачита човешките права" на уйгурското мюсюлманско малцинство в Синцзян и на хората в Хонконг, изразявайки същевременно желание да сътрудничи с Пекин по въпроси "от взаимен интерес". Великите сили от Г-7 подкрепят в документа провеждането на Олимпийските игри в Токио от 23 юли до 8 август, отложени с една година поради пандемията. Пожеланието им е проявата да се осъществи "по сигурен начин като символ на световното единство в усилията срещу КОВИД-19".

Обединението на индустриалните държави настоява Световната здравна организация да разследва по-подробно произхода на COVID-19 в Китай. Разследването трябва да е "прозрачно" и "водено от експерти", изтъкват лидерите от Г-7 в разпространеното заключително комюнике от срещата на върха - първата, осъществена присъствено, от близо две години насам. (БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
3
 
26
 
! Отговори
Stalinista преди 2 години
Не може да изкачи стълбите до самолета,щял да води света...Китай ще сгази целия свят до 10 години
48
1
 
13
 
! Отговори
Сънища, сънища преди 2 години
или, по-простичко, бълнувания.
47
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един възрастен човек със "старчески проблеми" налива "масло в огъня". Другия вече старец, отстеща, в Русия ще го опонира. Кому е неоходимо това? След намесата на САШ и Русия идва само разруха и страдание за народите. Жалко, че нашите от ЕС им"лягат" за всичко......
46
2
 
21
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 2 години
Тежко и горко на свита, щом един 80 годишен старец се наема да го ръководи. Позицията спрямо Китай е погрешна. Още 10 години и жялтата раса ще завладее света!
45
3
 
16
 
! Отговори
Станчо преди 2 години
Тоя старец и на елеватор да го качат - пак ще се спъва. Да ходи в старчески дом, не да се готви света да управлява...Добре че ние не сме част от тоя свят, нас деменцията от САЩ, нема ни управлява.
44
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жалко за хората в САЩ .Всички знаят,че не с избирали това ***,а глобалистката мафия на Шорош го постави!
43
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Япония форевър!
42
3
 
6
 
! Отговори
Киро брейка-оригинал преди 2 години
Елате в патреона ми да ми снасяте по 6 евра и да философствам ,защото говоренето с мен струва по 12лв. на месец!
41
2
 
14
 
! Отговори
До СССР преди 2 години
Да, западняците още ги е страх от СССР.................но защо след като се разпадна Варшавския договор, НАТО продължи да съществува??Да се притиска и тормози Русия...........то е ясно!Но Путин се оказа велик политик и не се огъна през Западните държави........Англия, Франция и САЩ!!!
40
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Байдън след срещата на върха на Г-7: Америка се завръща да води света"Кой свят ще водиш пък ти бе, я си намери някакво хоби комплексар такъв!
39
2
 
10
 
! Отговори
До 333 преди 2 години
Русия остава велика сила...........дори след разпадането на СССР..............гадният и *** колхозник Мишата Горбачов продаде и предаде СССР и социализма, един третокласен артист от Холивуд ........Роналд Рейгън се възползва от това и разпадна СССР..........но Рейгън пукна от Алцхаймер и се пече в ада, сега чакаме *** и колхозника-предател Горбачов!!
38
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САМО ЗА МАЙ МЕСЕЦ В САЩ СА НАХЛУЛИ БЕЗПРЕПЯТСТВЕНО 300 000 ГЛАДНИ ОТ ТРЕТИЯ СВЯТ .НА ПРАКТИКА НЯМА СУХОПЪТНА ГРАНИЦА И Е ПЪЛЕН ХАОС
37
9
 
1
 
! Отговори
333 преди 2 години
До NZBРусия още не знае,че не е супер сила!Много им се ще да бъдат "великия СССР",НО ВРЕМЕТО ВЕЧЕ Е ДРУГО!И те като турците ще си останат само с имперските мераци!
36
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чакай Байдън. Това звучи като диктатура .Кой ще води света трябва да се реши по демократичен начин. Проведете едни избори да видим в световен мащаб хората какво ще кажат ... Кой искат да води света
35
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Байдън се е впуснал в мечти или са му сервирали от хубавите гъби?
34
2
 
14
 
! Отговори
NB преди 2 години
Светът никога вече няма да бъде еднополюсен...............освен САЩ има още две суперсили..............Русия и Китай !!!Това го каза Путин на западняците още преди много години!!Старият Джо с деменцията се изхвърля.............но скоро ще му светне лампичката , че нещата не са така, както си го мисли!
33
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това пак се е търкаляло по някои стълби,ама този път е било с главата надолу !
32
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Супер инфлация,цената на горивата в небесата,черни погроми в градовете,масови стрелби,безбожни такси.За капак премахна санкциите срещу Русия и Китай! И деменцията си фъфли за климата!Байдън е Грета Тумберг в мъжки вариант и на стари години.
31
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Утре няма да помни за какво иде реч, дано са му записали на дементния...
30
3
 
26
 
! Отговори
za USA преди 2 години
Кенеди и Тръмп бяха най-великите президенти на САЩ..............но не бяха удобни на елита и двамата..............затова първият беше ликвидиран физически, а вторият бе отстранен от властта с изборни манипулации!

Спонсорирани публикации