Къде литър бензин струва 1,6 цента, добре ли е да зареждате в Гърция, Сърбия?

Къде е най-скъп и къде най-евтин бензинът?
21 юни 2021 07:08, Елка Василева
72
Къде литър бензин струва 1,6 цента, добре ли е да зареждате в Гърция, Сърбия?
Снимка: архив, БГНЕС

Лятото, макар да не личи кой знае колко, дойде, постепенно отпадат забраните и усложенията заради COVID-19, и най-после отново можем да пътуваме. А има ли по-голямо удоволствие от пътуването с автомобил, когато имаш свободата във всеки момент да промениш плановете си и да свърнеш към някое интересно, непредвидено място? Трябва само да имаш достатъчно гориво, разбира се. И да си осведомен какви са цените в различните държави, защото разминаванията дори в рамките на две съседни страни могат да са много сериозни, и да ви изненадат неприятно.

България - най-евтино в ЕС...
Със средна цена от 1.04 евро за литър А95 (17 юни), България има най-евтиния бензин в Европейския съюз, като изпреварва Румъния с разлика от 10 цента за литър. За отбелязване е обаче, че в повечето европейски страни има доста конкурентно ценообразуване между отделните търговци и дори между отделните бензиностанции на една и съща търговска верига. У нас цените на големите вериги са заковани и в удивителен синхрон една с друга.

Вижте галерията на Automedia
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още по темата: ценибензиневтинскъп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
10
 
! Отговори
V-Power преди 2 години
От край време в България спекулативно се сравняват, по-евтините уж EKO горива които са масово по колонките на бензиностанциите ни(на запад тях ги оцветяват в червено и са само за селскостопанска техника на отделни колонки и са значително по-евтини от нашите), с нормалните масови горива на запад по техните колонки (които на нашите бензиностанции са значително по-скъпи и към техните марки са добавени гръмките рекламни - V-Power, Avio, Екто, МaxMotion...). Всеки точил извън БГ знае за качествата
42
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 47 Границите са отворени, имаш свободата да отидеш да живееш където ти душа сака.
41
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каквото и да напишат тук се живее мизерно спрямо останалия евросъюз.
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До r16. Вероятно има грешка в заглавието! Спят и пишат! Цените са за минимална заплата от 800 евро!?
39
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"България има най-евтиния бензин"Да не забравяме, че тук са и най-ниските заплати. Щеше да е парадоксално ако е обратното.
38
0
 
5
 
! Отговори
до 42 преди 2 години
Ти си от типичните ***, които под всеки пост пишат "следя", "цена" и подобни глупости. Като не си отворил линка, не си разбрал. На 1 клик е от тебе, бе ***. Вземи и прочети къде е... Венецуела.
37
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
У нас е прекалено евтино да имаш кола- всеки осморазряден бачкатор кара немски параход. Бензинът следва да стане 3лв., а ГО- 1000лв.. Данъкът за всякакви бараки тип BMW E60- 2000лв..
36
4
 
14
 
! Отговори
r16 преди 2 години
Аз не разбрах от къде да зареждам за 1,6 цента.
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До да ама неПрав си донякъде. Наистина е важно колко можеш да си купиш, макар че това е мерило доколко ти е адекватен доходът, а не на цената. Цените за съжаление не зависят грам от държавата, ако не си производител. Имаме ли собствен петрол? Нямаме и го купуваме на цени като останалите. Леко може да занижим себестойността от труда в рафинерията(ама то там не е толкова висока надценката) и до там. Акцизите няма как да ги свалим- на най-ниската ставка сме. Няма кой да ти даде цена 1лв/л
34
1
 
11
 
! Отговори
Че Гобара преди 2 години
А, то да беше само с горивата ситуацията с координираните цени, с мед да ги намажеш. НАвсякъде има картелни споразумения. Нормално ли е малко по-читавите череши да са по 5 лева килото средата на юни? Нормално ли е килограм малко по-читав кашкавал да е 20-25 лева килото? Нормално ли е доматите да са по 3-5 лева? Ми то стана лукс да си направиш шопска салата. Това нормално ли е бе, кажете?! В държавата с най-малък доход в ЕС, държим цени като в западна Европа, че и отгоре.
33
1
 
16
 
! Отговори
Гай Баньо преди 2 години
"У нас цените на големите вериги са заковани и в удивителен синхрон една с друга.".На това му се казва картел,но ние нямаме държава,която да ги контролира тия неща Отделно,следващият път когато зареждате,вижте колко е акциза на горивата Над 40%.После държавата нямала пари.На един изкаран от работника лев,държавата прибира 60 стотинки.Данъци преди заплата 35%,ДДС 20%,акциз минимум 15% и дотук имаме 70% за разни калинки из канцелариите.Не е бедна Българи,ами много лапачи има.
32
0
 
6
 
! Отговори
Ганя преди 2 години
Е вие намерихте каква статия да напишете. Бай ви Гання е написал няколко научни труда къде да се зарежда ако пътува из Европата. Ще го учите вие на тарикатлък. За дуго може и да не ставаме, ама как да минем тънко е национален спорт бе, ейй ...
31
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
не ни правете на луди в БЪЛГАРИЯ горивото за нас е най скъпо сигурно се досещате защо
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде е най-евтино ли: Венецуела- $0.02/ltrСправка- tradingeconomics
29
2
 
0
 
! Отговори
ZAPLATITE преди 2 години
GLEDAITE ZAPLATITE. TOGAVA SRAVNQVAITE !!!!!!!! STIGA MANIPULACII !!!!!!
28
7
 
3
 
! Отговори
българин преди 2 години
Ами щото сме гъсти с Русия затова ни е евтино. Щото слушкаме большого брата, Владимира Путина! То така беше и по времето на НРБ. Бяхме гъсти със СССР и Брежнев! Е, заплатите ни ниски, ама к'во от т'ва?
27
0
 
12
 
! Отговори
Българин преди 2 години
И качеството на горивото е най-ниско а пък и нямаме картел.
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Македония с денарчета.....
25
4
 
11
 
! Отговори
сс преди 2 години
най евтино ама сравнете колко процента е един литър бензин от средната заплата в другите държави и в България и ще се окаже че е супер скъп. Като се има в предвид че средната заплата е и доста завишена в България....
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-добре си пълнете колата оттука и за Гърция и за Сърбия. А в БЮРМ на "Макпетрол" пък съвсем трябва да сте оптимисти. В Румъния са по-читави.

Спонсорирани публикации