"Софийски музикални седмици" срещат зрителите с артисти от цял свят

Участие ще вземат 400 участници от 13 държави
21 юни 2021 17:37, Красимир Ангелов
0

Международен фестивал "Софийски музикални седмици" 2021 г. пленява с над 50 прояви и над 400 участници от 13 държави. Поканени са артисти от Австрия, Босна и Херцеговина, Бразилия, Германия, Италия, Република Северна Македония, Полша, Русия, САЩ, Унгария, Финландия, Франция и Южна Корея.

Какво предстои до края на фестивала и с какви изпълнения ще ни изненадат участниците?

"Последната десетдневка на този шестседмичен фестивал е много интензивна. Има по 2-3 неща на вечер. Много компактдискове са записани миналата година заради затворените зали. Артистите се отдадоха на звукозаписна дейност. На Сузана Клинчарова също ще бъде представен диск", каза арт директорът на фестивала Момчил Георгиев в студиото на "България сутрин".

Пианистката Евгения Радославова ще представи компактдиск във вторник в 19:00 ч. Той ще бъде с българска и люксембургска музика.

"С Мария Митева ще представим нейния компактдиск "Ways", който тя осъществява благодарение на български и люксембургски композитори. В него са събрани много интересни и съвременни произведения. Някои са написани специално за нея. Други са за флейта и пиано, сподели тя в ефира на Bulgaira ON AIR.

Радославова добави, че организирането на един такъв концерт изобщо не е лека задача.

"Аз живея в Австрия, тя дойде там, за да репетираме. След това аз отидох до Люксембург", сподели тя. А Момчил Георгиев подчерта, че те са фестивал на премиерите и новата българска музика.

"Тази вечер за първи път ще бъдат изпълнени две духовни кантати на Марин Големинов, които са написани в Португалия, малко преди смъртта му. Софийски солисти излизат с Пламен Джуров, Цветана Бандаловска и Бисер Георгиев да представят тези неща. На 23 следва отново диск с концерт по случай 10-годишнината на класовете на Клинчарова", коментира арт директорът.

Зрителите ще могат да се радват и два филхармонични концерта. Ще има и премиера на Десета симфония на Бетовен за България.


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации