Подготовка ли е акцията на Великобритания край Крим за по-мащабна мисия?

Скоро нейни кораби ще се насочат към Южнокитайско море
25 юни 2021 19:30, Нели Христова
133
Подготовка ли е акцията на Великобритания край Крим за по-мащабна мисия?
Снимка: БГНЕС

Излишна провокация от страна на Кралския флот или законно упражняване на право за преминаване по море?

Това зависи от вашата гледна точка.

Великобритания, силно подкрепена от Украйна, настоява, че HMS Defender е поел по най-краткия и пряк път през Черно море, от Одеса, Украйна, до Грузия.

Но този маршрут минава само на няколко мили от бреговете на полуостров Крим, който беше анексиран от Русия през 2014 г. Действие, осъдено строго от Запада, което никога не е признато международно. Но Москва не вижда нещата така.

Въпреки множеството санкции, наложени по това време, тя оправдава анексията си на Крим със значителното население от етнически руснаци, които живеят там. Кремъл вярва, че по-този начин е върнал полуострова на законния му собственик - майка Русия.

Пристанището в Севастопол, близо до което се случи инцидента в сряда, е дом на голяма руска военноморска база и нейния черноморски флот.

Така че, когато съвременен миноносец тип-45 от "враждебната" държава на НАТО (Великобритания) изминава хиляди километри от своето пристанище, за да плава през водите, които Москва смята за своя териториа, Русия вижда това като агресивна провокация .

Оттук следват и гневните предупреждения по радиото, както и прелитането в непосредствена близост на самолети Су-24 до разрушителя на Кралския флот.

Наистина ли Великобритания беше смаяна от силата на руската реакция?

Всъщност не, твърдят източници от отбраната, тъй като нещо подобно им се случва и миналата година. Но би било неразумно да се омаловажава подобен инцидент.

Отношенията между Великобритания и Русия вече са на дъното след обвинения, отречени от Русия, че тя е изпратила двама служители на ГРУ в Солсбъри през 2018 г., за да отровят бившия шпионин Сергей Скрипал с "Новичок".

Заедно с по-ранното отравяне на Александър Литвиненко с полоний, анексирането на Крим от Русия, предполагаемите ѝ кибератаки към западните демократични институции, между двете страни има почти нулево доверие.

Неотдавнашен доклад описва Русия като най-голямата военна заплаха, пред която е изправено Обединеното кралство.

Важно е да се има предвид, че Русия разглежда цяла Украйна, Черно море и полуостров Крим като свой "близък чужбина" или по-точно - свой собствен заден двор.

С бившия полковник на КГБ Владимир Путин, затворен в Кремъл, съществува постоянна параноя относно намеренията на Запада. Само преди 30 години Русия е в основата на огромна империя - Съветския съюз, който заедно със своите съюзници от Варшавския договор се простира по целия път от границите на Германия до Афганистан и извън него.

Днес много от тези бивши територии и съюзнически държави, като Полша и балтийските държави, се присъединиха към НАТО. Така че Русия се чувства заобиколена от врагове, а това е опасно чувство за нея.

И все пак колкото и драматични да са събитията в сряда, това може да се окаже просто генерална репетиция за по-голям тест.

HMS Defender е част от Carrier Strike Force, оглавявана от новия самолетоносач на Кралския флот HMS Queen Elizabeth. Той отплава по-рано този месец, за да направи това черноморско посещение, докато останалата част от флота се намира в Средиземно море.

Като част от новата "ориентирана напред" външна и отбранителна политика на Великобритания, очертана в неотдавнашния Интегриран преглед на правителството, ударната сила скоро ще се насочи на изток към Южнокитайско море.

Там, заедно с други държави, ще оспори претенциите на Китай за огромна оспорвана морска зона, граничеща с няколко държави.

Китайските въздушни и морски патрули, често опериращи от изкуствено построени рифове, се опитват да принудят корабите да плават далеч от тази зона, която Пекин смята за част от собствените си териториални води. Но подобно на водите край Крим, Западът и другите страни в региона не са съгласни с това.

Но когато ударната сила на Великобритания отплава през Южнокитайско море, ще има много хора, които ще затаят дъх, за да видят как реагира Китай.


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
8
 
1
 
! Отговори
Крим не е руски преди 1 месец
вън руските окупатори от Крим.За жалост местното население заедно с немските войски воюваха с червената армия за да освободят Крим от руските окупатори и пара зити
111
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За тези, които с пяна на уста викат Крим е екоаински! ще кажем: Не, не е, по нищо не личи. А дали ще стане украински? Не ясно защо да става, още по-малко как да става.
110
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Крим е украински и винаги ще бъде.Бясното кремълско джудже разбира само от чепата сопа.
109
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Явно англо саксонците искат война в източна европа. Само че ще го отнесем и ние - гольовците. Много лесно руснаците ще затворят босфора и ще разбомбят де що има. Американците и англичаните направиха поразии в Близък изток и сега искат и в Източна Европа. Как е тръгнало това ще стане, но война ще се води и на тяхна територия. Времената сега са други.
108
6
 
0
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 месец
Препоръчвам да се чете Яков Кедми. -----//////----- О, Боже! До толкова ли ви стига акъла? Да слушате идьоти като Яков Кедми, Ал. Дугин, Михаил Калашников..... Скрий се.
107
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Държавата, която започна война за Фолкландските Острови -------//////-------- За Аржентина ли говориш? Защото Англия не започвала война, тя и преди, и сега си е там.
106
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
свой "близък чужбина" .... ----////----- Абе, вие нурмални листе?
105
9
 
2
 
! Отговори
@ преди 1 месец
До АнонименАбе какво се правите на интересни? На всичко е пределно ясно, че русия няма да атакува британски или американски съд при никакви обстоятелства. Виж на някоя слаба държава да, но по янки и британци само ще съска от яд и толкова.
104
1
 
8
 
! Отговори
Bobo преди 1 месец
Да не дразнят руската мечка когато спи. Че ще стане лошо и че го отнесат всички. Русия в момента има подготвена армия и то голяма. А Нато са армия от гейове джендъри и лесбийки.
103
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 103 Референдум по заповед на Русия на чужда територия, референдум признат единствено от Русия и българските майцепродавци русофиле.
102
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Държавата, която започна война за Фолкландските Острови не признава Крим, който се самоопредели на референдум!Освен Русия да даде право на малвинските пингвини да решат с английски или аржентински паспорти ще гласуват...
101
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
98, да си предтсавим...ама как ли....ще успее ли да стигне чак до там преди да навести фобос грунта?
100
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колхозните допо топи колко сълзи изреваха, явно са се наакали.
99
2
 
15
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Не знам кой каква гледна точка има, но ако още веднъж мине английски кораб през "украински" води, ще си остане в тях завинаги ... ама на дъното.
98
5
 
23
 
! Отговори
Истината преди 1 месец
Играете си с огъня англосаксонски недорасляци. Този път няма да ви се размине. Доколкото съм запознат една ракета ,,Войевода,, е достатъчна да заличи u.k от лицето на земята. Доставката е по малко от три минути от пуска. Бог да пази Велика Русия сега завинаги и во веки веков. Амин.
97
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Я си представете че руски кораб отиде в ирландски води. На ингилизите да не им се втричи дъвката.
96
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ми и руския самолет свален от Турция беше за минута над турска територия ама всичко беше ок тогава
95
12
 
6
 
! Отговори
аха преди 1 месец
До МартинА кой ли си раздели Полша с Хитлер и започна войната?
94
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До мангела меркел "Ех косово запада как си го присвой." Я кажи, към коя западна държава принадлежи Косово в момента? Виждам, че си наясно.
93
4
 
10
 
! Отговори
мангела меркел преди 1 месец
Ех косово запада как си го присвой.На планетата Земя по силният е правият,може да си правиден може и неправеден щом си по силният ти управляваш.Някъде из вселената може и да има планета където тържествува правдата.Но на Земята положението е такова.

Спонсорирани публикации