Подготовка ли е акцията на Великобритания край Крим за по-мащабна мисия?

Скоро нейни кораби ще се насочат към Южнокитайско море
25 юни 2021 19:30, Нели Христова
133
Подготовка ли е акцията на Великобритания край Крим за по-мащабна мисия?
Снимка: БГНЕС

Излишна провокация от страна на Кралския флот или законно упражняване на право за преминаване по море?

Това зависи от вашата гледна точка.

Великобритания, силно подкрепена от Украйна, настоява, че HMS Defender е поел по най-краткия и пряк път през Черно море, от Одеса, Украйна, до Грузия.

Но този маршрут минава само на няколко мили от бреговете на полуостров Крим, който беше анексиран от Русия през 2014 г. Действие, осъдено строго от Запада, което никога не е признато международно. Но Москва не вижда нещата така.

Въпреки множеството санкции, наложени по това време, тя оправдава анексията си на Крим със значителното население от етнически руснаци, които живеят там. Кремъл вярва, че по-този начин е върнал полуострова на законния му собственик - майка Русия.

Пристанището в Севастопол, близо до което се случи инцидента в сряда, е дом на голяма руска военноморска база и нейния черноморски флот.

Така че, когато съвременен миноносец тип-45 от "враждебната" държава на НАТО (Великобритания) изминава хиляди километри от своето пристанище, за да плава през водите, които Москва смята за своя териториа, Русия вижда това като агресивна провокация .

Оттук следват и гневните предупреждения по радиото, както и прелитането в непосредствена близост на самолети Су-24 до разрушителя на Кралския флот.

Наистина ли Великобритания беше смаяна от силата на руската реакция?

Всъщност не, твърдят източници от отбраната, тъй като нещо подобно им се случва и миналата година. Но би било неразумно да се омаловажава подобен инцидент.

Отношенията между Великобритания и Русия вече са на дъното след обвинения, отречени от Русия, че тя е изпратила двама служители на ГРУ в Солсбъри през 2018 г., за да отровят бившия шпионин Сергей Скрипал с "Новичок".

Заедно с по-ранното отравяне на Александър Литвиненко с полоний, анексирането на Крим от Русия, предполагаемите ѝ кибератаки към западните демократични институции, между двете страни има почти нулево доверие.

Неотдавнашен доклад описва Русия като най-голямата военна заплаха, пред която е изправено Обединеното кралство.

Важно е да се има предвид, че Русия разглежда цяла Украйна, Черно море и полуостров Крим като свой "близък чужбина" или по-точно - свой собствен заден двор.

С бившия полковник на КГБ Владимир Путин, затворен в Кремъл, съществува постоянна параноя относно намеренията на Запада. Само преди 30 години Русия е в основата на огромна империя - Съветския съюз, който заедно със своите съюзници от Варшавския договор се простира по целия път от границите на Германия до Афганистан и извън него.

Днес много от тези бивши територии и съюзнически държави, като Полша и балтийските държави, се присъединиха към НАТО. Така че Русия се чувства заобиколена от врагове, а това е опасно чувство за нея.

И все пак колкото и драматични да са събитията в сряда, това може да се окаже просто генерална репетиция за по-голям тест.

HMS Defender е част от Carrier Strike Force, оглавявана от новия самолетоносач на Кралския флот HMS Queen Elizabeth. Той отплава по-рано този месец, за да направи това черноморско посещение, докато останалата част от флота се намира в Средиземно море.

Като част от новата "ориентирана напред" външна и отбранителна политика на Великобритания, очертана в неотдавнашния Интегриран преглед на правителството, ударната сила скоро ще се насочи на изток към Южнокитайско море.

Там, заедно с други държави, ще оспори претенциите на Китай за огромна оспорвана морска зона, граничеща с няколко държави.

Китайските въздушни и морски патрули, често опериращи от изкуствено построени рифове, се опитват да принудят корабите да плават далеч от тази зона, която Пекин смята за част от собствените си териториални води. Но подобно на водите край Крим, Западът и другите страни в региона не са съгласни с това.

Но когато ударната сила на Великобритания отплава през Южнокитайско море, ще има много хора, които ще затаят дъх, за да видят как реагира Китай.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
17
 
! Отговори
Помнещ преди 2 години
Мисля също,че ЕС трябва вече,да се замисли сериозно! Не е нормално,един континент като Северна и Южна Америка,наречен САЩ.Да " пази" Друг такъв като Европа! И то 31 г вече!-:((
17
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Крим е воблер!Който лови риба зне какво казвам.Русия е опитвана да бъде превзета от към Европа и никога не е ставало.От най-далечния изток ще започне инвазията и от Севрерна Корея.Ама до тогава има доста време и няма да е НАТО!!!!
16
3
 
15
 
! Отговори
Елемаг преди 2 години
Шашкъне,защо дори се упражнявате в мислене,като не ви се отдава.5-минутен умерен залп с "Калибър" по всички цели и ще има тишина за десетки години напред в акваторията на Черно море.Защо въобще си губите времето?
15
3
 
4
 
! Отговори
Искат те на руска преди 2 години
мега, да и изядат месеца.Като Наполеона Бонапарта цакат я със слаба карта.
14
1
 
6
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
къде е англия къде са фолклендските острови за едни скали м тачър изпрати воискии загинаха много млади хора ами турция натовари кюрдите на кораби и хаиде в кипърв уредените къщи на гърците нещо да има по въпроса а сега за крим ни направихапушечно месо и народът блее ли блее ами за каталуния какъв бои беше преди времена протестиращите
13
3
 
26
 
! Отговори
Помнещ преди 2 години
Мисля,че беше тест на САЩ,как ще реагира Русия! Радвам се лично,че са имали железни нерви от корабни въжета и не са го потопили!-:)))Та за къде са тръгнали тези англета?!-:)
12
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ингилизите никога не са блестяли със смелост и направо си представям как са се оцапали *** при вида на атакуващия СУ-24, щото само един ОФАБ 250-270 да го уцели и коритото им щеше да разцепено.
11
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДА НЕ СТАВА ВЪПРОС ЗА КРИЧИМ?
10
5
 
21
 
! Отговори
Помнещ преди 2 години
А какво търси този Британски кораб там? Това Не е ли провокация на САЩ чрез своят военен блок НАТО в Европа ?
9
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Англичаните могат да направят някоя по-мащабна мисия край Кричим, край Крим трудно.
8
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чиста провокация точно на 22-ри юни, на кораба е имало журналист на ББС, по огромна случайност, разбира се.
7
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В днешна Великобритания по-мащабни мисии има само в брането на ягоди и гей парадите. Това не е Викторианската епоха.
6
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КВА Е ПА ТАЯ ПО-МАЩАБНА МИСИЯ? ИЗСЛЕДВАНЕ НА ДЪНОТО СЪС САМОЛЕТОНОСАЧ???????
5
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мишката Британия изрева, а руската мечка и китайския дракон се скъсват от смях.
4
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Подготовка е да си нахлузят огнеупорните неопрени и да сложат гърнетата из всички помещения. Чакам доларовия *** да ми обяснява как англо-саксите не са окафевили пейзажа.
3
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Следващия път ще спят с рибите.
2
9
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаците ги оредупредиха, че при още едно навлизане в руски води ще ги потопят.
1
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да мине сезона на морето и после да се бият на воля и да се ежат колкото искат.

Спонсорирани публикации