СЗО: "Делта" бил два пъти по-заразен, може да стане и по-смъртоносен

Добрата новина, че тези случаи засега са само "няколко десетки"
Обновена: 25 юни 2021 12:58 | 25 юни 2021 12:42, Петя Славова
121
СЗО: "Делта" бил два пъти по-заразен, може да стане и по-смъртоносен
Снимка: БГНЕС

Щамът "Делта" е два пъти по-заразен от първоначалния коронавирус, заяви главният научен експерт на Световната здравна организация (СЗО) Сумия Сваминатан, цитирана от ТАСС.

"Делта", който първоначално беше идентифициран в Индия, сега е разпространен в повече от 85 страни.

"Като се има предвид скоростта, с която Делта се разпространява, изпреварвайки други щамове, това може да се превърне в доминиращ щам в света", каза Сваминатан.

Още по темата

Той се предава "поне два пъти по-лесно от оригиналния вирус" и следователно "един човек може да зарази не двама, а четирима, шестима, и дори осмина. Затова и сега има значително повече случаи, отколкото в началото на пандемията, всички членове на семейството да се разболяват.

"Повечето от ваксините, използвани по света, изглежда са ефективни поне за предотвратяване на тежки заболявания", продължи Сваминатан.

На въпрос в Twitter колко опасен е вариантът "Делта плюс", тя каза, че щамът има мутация, която потенциално може да повлияе на ефективността на антителата върху вируса, предаде БТА.

"Има опасения, че този щам може да стане по-смъртоносен", добави експертът. Има обаче и добра новина - установени са "много малко случаи" на заразяване с този щам - само "няколко десетки".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксинираните в Лондон, Лисабон и Израел в момента пълнят болниците ---------------=================----------------Хахахаха ... седете на тая и чакайте новия пик антиваксърчета. Малко да оредее трафика в страната.
81
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе тея са толкова смотани, че не могат да измислят други орегинални вируси, банални са от 2 година и половина вече, а за индийската чума, сори
80
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Има опасения, че този щам може да стане по-смъртоносен", добави експертът. Има обаче и добра новина - установени са "много малко случаи" на заразяване с този щам - само "няколко десетки".Едно изречение не може да преведете правилно.Излиза,че случаите на заразени са няколко десетки,а всъщност са хиляди.Случаите на смърт причинена от този щам са десетки.
79
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СЗО винаги ми е звучало като ОЧЗ/Организация на Чудовищата и Злодеите/ от едно детско филмче...явно не е случайно
78
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да стане да стане, ама не може да стане по смъртоносен, еволюционно само веднъж вирус може да си увеличи смъртността си, той вече го направи от тук нанатък, може да става по заразен щото вече няма да има толкова много гостоприемници, смъртностто ще намалвява щото трябва да оцелее, никой не иска да си убие гостоприемника щото бързо ще загине
77
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Онзи ден друг учен казваше , че Делта щама не е по -смъртоносен от сегашните . Явно всеки си приказва , каквото му дойде на акъла
76
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Следващите мутации на коронавируса щели да са по-леки за прекарване Индийският щам се доказвал трудно заради леките симптоми" 25 юни 2021 10:36 - пак същите информирани люде. После се сърдят като им кажеш ***! Поне се съгласувайте малко , за да не сте чак толкова смешни! Кой каквото хване копира и газ с 200!
75
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе, Кутев, жена ти палестинката е станала много агредивна и кълне, щяла да се самовзриви на члощада пред евреите, а пък сатанишев щял да я спонсорира, в знак на протест срещу анджелина
74
3
 
15
 
! Отговори
Д-р Коронис Кауза преди 2 години
Слава Богу, българите вече имат в огромното мнозинство стаден имунитет след преболедуване! Заклинанията на разни маркетингови брокери за четвърта вълна няма да се сбъднат! Всъщност на есен ще има вълна, но от сезонен грип. Ваксините на ***!
73
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако човек седне да си мисли за всички видове заразни болести, които може да хване случайно и да умре, точно за два часа ще си съсипе трайно психиката. А да не споменаваме и автоимунните и наследствените. Стига с тези драми, на всеки му е дадено време, което изтече ли идва края, не живейте с мисли само за това. Ето в това се крие манипулацията с вируса, не че го няма, но го използват за да насадят в хората изконния страх от смъртта.
72
2
 
30
 
! Отговори
Доц. Дамян Илиев преди 2 години
Ваксинираните в Лондон, Лисабон и Израел в момента пълнят болниците! Едно е да искаш нещо, друго е да го имаш! Ваксините не дават имунитет-факт!
71
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мали беше 40 пъти по заразнен бе? Хахахахах. Абе вие сте и ди о ти в този сайт.
70
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Естествено, че цената на ваксините е по - евтина от пср тестовете. Колко сплав да има в един чип.
69
26
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще разберем какво е Делта на собствен гръб до месец, два. И не се надявайте да получите лечението на Тръмп за 160 000 долара. То е за отбрани от елита. Вие ще пиете цинк и аспирин, ако не се ваксинирате сега.
68
1
 
20
 
! Отговори
Доц. Дамян Илиев преди 2 години
До анонимен 64 Така ли? А защо тогава държавата не поеме цената на PCR тестовете, както е в някои други държави на ЕС? Защо българските граждани трябва да плащат по 120 лв.-60 евро бройката? Защо никой не плати провеждане на масово изследване на населението за антитела и в съответствие с резултатите не планира по-нататъшните стратегии? Ваксините по-евтини ли са?
67
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А пък Кутев е женен палестинка
66
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Починалите от Ковид от началото на пандемията до сега е 3 900 000 човека в целия свят при 180 000 000 регистрирани случаи.Само за 2017 година от пневмония са починали 2 650 000 човека. Данните са официални. Защо не блокираха хората още тогава?
65
2
 
3
 
! Отговори
Абе преди 2 години
Украински...
64
2
 
4
 
! Отговори
Deutsche Welle преди 2 години
Virus William(s) беше само началото, за щамът Андромеда да не говоримЗлобата ба някои избива в медицинска литература
63
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Баба Мара, и допълнение- как така много политици, се разболяха за 2-3 дена от ковид , и после тичаха като диви кози? Нема един да влезне в болница за 10-15 дена, и после един месец изолация, а винаги на бързо. После ще се чудят защо много българи не искат ваксина. Е, например Израел , при толкова ваксинирани, пак връщат някои ограничения!

Спонсорирани публикации