СЗО: "Делта" бил два пъти по-заразен, може да стане и по-смъртоносен

Добрата новина, че тези случаи засега са само "няколко десетки"
Обновена: 25 юни 2021 12:58 | 25 юни 2021 12:42, Петя Славова
121
СЗО: "Делта" бил два пъти по-заразен, може да стане и по-смъртоносен
Снимка: БГНЕС

Щамът "Делта" е два пъти по-заразен от първоначалния коронавирус, заяви главният научен експерт на Световната здравна организация (СЗО) Сумия Сваминатан, цитирана от ТАСС.

"Делта", който първоначално беше идентифициран в Индия, сега е разпространен в повече от 85 страни.

"Като се има предвид скоростта, с която Делта се разпространява, изпреварвайки други щамове, това може да се превърне в доминиращ щам в света", каза Сваминатан.

Още по темата

Той се предава "поне два пъти по-лесно от оригиналния вирус" и следователно "един човек може да зарази не двама, а четирима, шестима, и дори осмина. Затова и сега има значително повече случаи, отколкото в началото на пандемията, всички членове на семейството да се разболяват.

"Повечето от ваксините, използвани по света, изглежда са ефективни поне за предотвратяване на тежки заболявания", продължи Сваминатан.

На въпрос в Twitter колко опасен е вариантът "Делта плюс", тя каза, че щамът има мутация, която потенциално може да повлияе на ефективността на антителата върху вируса, предаде БТА.

"Има опасения, че този щам може да стане по-смъртоносен", добави експертът. Има обаче и добра новина - установени са "много малко случаи" на заразяване с този щам - само "няколко десетки".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сладолед делта не ме плаши и ваксина нема да си сложа..
41
1
 
10
 
! Отговори
пфизер,астра,модерна преди 2 години
само аз ли виждам противоречието в думите на "експерта"... няколко десетки случая... обаче един човек може да зарази осем... това е т.нар. индийски щам... да спрем на 1 към 4, а не 1 към 8 заразени... няколко десетки са 30-40-50 заболели, хайде смятайте... при толкова малко заболели, на фона на стотиците хиляди за периода в Индия, колко да е доминиращ, защото там нагледно може да се види колко е опасна делтата...и за капак - още по- смъртоносен - да каже от тези няколко десетки колко са починали
40
1
 
5
 
! Отговори
Доктор Фалус преди 2 години
На есен с новия плюс плюс вирус хората ще страдат от преждевременна еякулация.
39
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Важното е да има страх, паника и да се печелят пари от тоя вирус.
38
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Честно ви казвам, първата ми реакция, след като прочетох "статията", беше искрен смях.
37
1
 
17
 
! Отговори
Пълни лъжи преди 2 години
Тедрос лъже яко пак. Амоооор, вечният клип на този психопат, сатанист и терорист от бара в Бразилия - няма да го забравим. хахахаха.
36
1
 
15
 
! Отговори
вЕрваме ви преди 2 години
Щом СЗО казва
35
1
 
7
 
! Отговори
Азбука преди 2 години
Явно ще ги караме по азбучен ред, като Андроид ОС. Аз ще се ваксинирам, чак като излезе версията Омега
34
1
 
18
 
! Отговори
Супер преди 2 години
Ако всяко следващо поколение на вируса е 2 пъти по опасно от предишното това значи че само след още 5 поколения не трябва да остане жив човек на планетата.
33
1
 
28
 
! Отговори
Adolf преди 2 години
Спрете с тоя цирк! Вече не е интересно. Започвате да си измисляте, защото виждате че на хората вече им писна от простотии!
32
3
 
12
 
! Отговори
Протеста преди 2 години
По безумни същества нее ималс сзо НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ЧУДИМ КАТО ЗНАЕМ КОЙ СТОИ НЕЛО ЕДНО НЕДОРАЗУМЕНИЕ ОТ ЕГИПЕТ КОЙТО ГО ДЪРЖАТ НА КАИШКА И СИ ПРАВЯТ ГАРГАРА С ЧОВЕЧЕСТВОТО ЦЕЛТА ИМ НЕ САМО КРАЖБИТЕ А И ДА НАМАЛЯТ ЧОВЕЧЕСТВОТО
31
2
 
11
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
Колкото и личната на Уйлям Хенри Гейтс III-ти организация да ни агитира - няма да се ваксинираме!!!
30
4
 
15
 
! Отговори
СИЛНАТА ПРОПАГАНДА преди 2 години
ЩЕ ВИЙ като почнат да пишат всички смъртни случаи в държава с население от над 6 милиона хора. Ще пишат всеки умрял като жертва на Ковид няма да има пощада и умрелите не могат да протестират, а пък живите хора по никакъв начин няма до могат да проверяват причините за смърт писано така знача така е. Могат демонстрационно акция с черни чували да наредят за да стресират хората и с компютърна графика и спец ефекти да ги направят хиляди чували за власт, пари и контрол със страх ще правят всякак цирк
29
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В съседен Тунис е мор и не трябва да махат карантината и в бг за да не се размножи и в бг..
28
1
 
4
 
! Отговори
До Бау преди 2 години
И ти се въртиш на 1101. Ама както и да се въртиш, зад..ни.къ.т. ти си остава все от.за.д.
27
2
 
1
 
! Отговори
Друга тема преди 2 години
Човек, който знае много неща, това не означава, че чува гласове ! Живко от Варна в своето минало и настояще не е чувал и не чува гласове ! Тва е смешно !
26
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пък като дойде "Гама" варианта, ще бъсе 2 пъти по-смъртоносен от Делта, значи всичко 4 пъти по-смъртоносен от оригиналния вирус. И тъй нататък. Дали ще си слижа ваксина ако дойде варианта "Омега" ? Бил 350 пъти по-смъртоносен? Не, не и НЕ !
25
2
 
22
 
! Отговори
Мария преди 2 години
Това ли измислиха G-7на последното си сборище.Няма ли край трупането на пари бе хора?Май никой от тези няма капка срам, достойнство и страх от възмездие.
24
1
 
22
 
! Отговори
ХХХ преди 2 години
Коронавируса и щамовете и са мана небесна ! Коронавируса прекрати загиналите при катастрофи , инфаркти, инсулти и други болести . Коронвируса дори спря войните в Сирия , Афганистан, Ирак , между Армения и Азарбайджан ....Вече няма и умрели от глад главно в Африка .....Имам достъп до сайт който постоянно отчита в света колко хора ежедневно загиват и от какво ...нооооо според главните медий няма такова нещо вече .....Слава на Короната :)
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Индия трябва да се зарвори за години напред. Там каквито са мръсни и мизерни може и чумата да се завърне.

Спонсорирани публикации