Как Ердоган се опитва да оцелее на власт и ще има ли закрити партии?

HDP представлява опасност за едноличната му власт
27 юни 2021 22:15, Нели Христова
20
Как Ердоган се опитва да оцелее на власт и ще има ли закрити партии?
Снимка: БГНЕС

На снимките, държани от протестиращи в Турция, Дениз Пойраз изглежда като всяка друга млада жена от Измир, родния й град на брега на Егейско море. Дългата й коса е изсветляла до меденоруса, дрехите й са модерни, а гримът й е безупречен. На някои снимки тя държи два пръста нагоре в знак за победа.

За мъжа, който я е застрелял обаче, тя е била сътрудник на терористи и заплаха за турската нация.

Онур Генчер, който нахлу в офисите в Измир на HDP - политическата партия с коренно кюрдско население, където 27-годишният Пойраз работи като длъжностно лице, е ултранационалист, който се бие като доброволец заедно с туркменските милиции в Сирия.

При ареста си той казва на полицията, че е извършил нападението, защото "мрази ПКК", имайки предвид забраненото кюрдско опълчение, което се бори срещу турската държава от началото на 80-те години. Далеч от това, че са част от екстремисткия край, възгледите на Генчер се отразяват и от самия връх на турското правителство.

HDP, третата по големина партия в турския парламент с избирателна база, която се простира отвъд кюрдското малцинство в страната и включва турски левичари и социални либерали, сега редовно се свързва с ПКК от президента Ердоган и неговите съюзници.

Девлет Бахчели, твърдо десният коалиционен партньор на Ердоган и една от най-мощните фигури в страната, обвини Пойраз, че е "вербувала терористи" за милицията. Ден преди той да направи тези коментари, конституционният съд прие обвинителен акт за закриване на HDP с мотива, че е свързан с тероризма.

"Има пряка връзка между атаката срещу Пойраз и насочването на Бахчели към HDP като част от ПКК", казва Ертугрул Курку, почетният президент на HDP. "Това доведе до обща психология сред ултранационалистичните кръгове, които са щастливи да използват насилие в ежедневния си политически дискурс. Това дело срещу HDP не е свързано с борба с тероризма - то е част от борбата на управляващата коалиция за оцеляване."

Кюрдското малцинство в Турция, което съставлява около 15% от населението й, претърпя почти постоянна политическа репресия от основаването на републиката преди близо век. Последователните кюрдски политически партии бяха закрити от съдилищата, докато в предишни епохи кюрдите са арестувани само заради говоренето на техния майчин език.

Едновременно с това конфликтът с ПКК нараства и отслабва в югоизточния регион на Турция, където се намира мнозинството от кюрдите, отнемайки повече от 40 000 живота за четири десетилетия.

Епохата на Ердоган първоначално доведе до отсрочка, с установяването на мирен процес, който доведе до прекратяване на огъня през 2013 г. HDP беше основана през 2012 г., а на изборите през юни 2015 г. стана първата партия с кюрдски корен, преминала прага от 10%. Нейният манифест се фокусира върху ЛГБТ обществото и правата на жените, както и кюрдската идентичност, предлагайки надежда, че кюрдската политика може да се развива по общоприет политически, а не по насилствен път.

Но успехът на HDP лиши и партията АК на Ердоган от нейното пряко парламентарно мнозинство, което го накара да сформира коалиция с твърдодясната партия на Бахчели. След месеци мирният процес се разби и ПКК започна нова, насилствена кампания, съсредоточена в градовете, контролирани от HDP.

Селахатин Демирташ, харизматичният лидер на партията, беше арестуван през 2016 г. и все още е в затвора, изправен пред съда по обвинения в тероризъм. Заради тях той може да получи 142 години зад решетките. Почти всички кметове на HDP, избрани през март 2019 г., бяха отстранени от постовете си и заменени с назначени от правителството.

Въпреки че боевете на югоизток сега са на най-ниското си ниво от 2015 г. насам, а опитни бойци от ПКК са преминали през границата в Северен Ирак, правителството продължава да представя HDP като екзистенциална терористична заплаха.

В действителност анализатори и опоненти казват, че реалната заплаха, която представлява, е за продължаващото господство на Ердоган над Турция. След 18 години на власт популярността му е достигнала рекордно ниско ниво, като рейтингите показват, че той може да се изправи пред тежка битка за да спечели президентството или парламента на следващите избори, насрочени за 2023 г.

Премахването на HDP от електоралното уравнение би имало двойна цел: предаване на по-голям дял от парламентарните места на коалицията на Ердоган, като същевременно се оказва натиск върху крехкия алианс, който възникна между HDP и основната опозиция, която в исторически план беше предпазлива към това да се приравни с кюрдската идентичност от страх да не отчужди части от собствената си избирателна база.

"Стратегията за политическа комуникация на HDP се основава на управление на поляризацията, а не на деполяризиране", казва Гюни Йълдъз, сътрудник в Центъра за приложни Турция SWP’S, базиран в Берлин мозъчен тръст. "Ако поляризацията е върху кюрдите и особено върху HDP, тогава това е проблем за опозицията. Досега опозицията риташе консервата, за да реши каква ще бъде връзката й с HDP. Но делото за закриване и нападението в Измир ще ги подтикнат да кажат нещо. Не е изненадващо, но е депресиращо, че Турция се връща към тези корени на закриването на партии."

Според правителството решението за спиране на HDP е чисто съдебен въпрос, в който политиката няма значение. Но съдилищата бяха опустошени от чистки след опита за преврат през 2016 г. срещу Ердоган, след като над една трета от съдиите и прокурорите бяха уволнени и заменени. Конституционният съд беше един от последните бастиони на независимостта, но правните експерти казват, че и той вече е до голяма степен под контрола на лоялни към правителството. Закриването на политическа партия изисква решение с мнозинство от две трети в съда.

"Балансът на съда за съжаление се промени с назначенията, направени през последните четири години - вече не изглежда възможно да се вземе независимо или безпристрастно решение", казва Осман Джан, професор по конституционно право и бивш съдия по конституцията съд. "Ако съдебната власт не е независима и безпристрастна, тя се превръща в площадка за борба за власт."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
3
 
! Отговори
Киро преди 2 години
"... над една трета от съдиите и прокурорите бяха уволнени и заменени. Конституционният съд беше един от последните бастиони на независимостта, но правните експерти казват, че и той вече е до голяма степен под контрола на лоялни към правителството..." Звучи ли ви познато? Само липсва главния прокурор като фигура, но в Турция тя не е от такова значение, там се играе още по на едро, цели партии се забраняват. Как ли не се сети джобния диктатор ББ да забрани ИТН или ДБ ...
11
6
 
5
 
! Отговори
oz преди 2 години
Ердоган е един луд диктатор и агресор...............той вкара незаконно аскера си в Сирия...............но ще яде много бой от кюрдите и от армията на президента на Сирия Башар Асад!!!
10
0
 
2
 
! Отговори
Как ли? преди 2 години
Не знам. Надявах се вие да ме информирате, но с това заглавие... хич не ме грабнахте.
9
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойко ви е приготвил голяма мръсотия за изборите, тоя и хората около него, докато не затрият България и българите окончателно, няма да мирясат! И иска пак да управлява, въпреки, че не го искат хората!
8
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ориенталските драми в Туркюрдистан са безкрайни
7
7
 
10
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 2 години
Турците имат проблем с етнически партии , и ги закриват .Трябва България да направи същото - с двете Партии - ДПС и ВМРО .За ДПС - има все пак българи с турско самосъзнание , ама откъде се пръкна тази простъбска и северномакедонска партия ВМРО - човек да вземе едно дърво и удри .
6
0
 
3
 
! Отговори
Гугъл транслейт преди 2 години
Не прощава.
5
3
 
6
 
! Отговори
Мда преди 2 години
Добре е Ердоги да остане на власт още поне 10 години(повече не може физически).И Турция да е все така скарана със САЩ и ЕС.Щото на някои евроиди*оти идеята Турция да влезе в ЕС им изглежда чудесна.
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе, в Благоевград на местните избори много ниска избирателна активност, 27 процента, на 11.07.2021 г. дали ще е по-различно?
3
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Турците си харесват Ердогган, както и руснаците-Путин. И двамата печелят изборите горе-долу честно. Турците и руснаците са по-изостанали в еволюционно отношение народи. Като мислене те са в 13-14 век. Те имат нужда от управляващ, който е полyчовек, полубог.Със свръхестествени способности, който да им казва как да живеят, какво да правят. Същество, което да боготворят, съвсем различно от обикновените хора с техните слабости. Може би след 700 години, ще станат като другите народи.
2
5
 
12
 
! Отговори
До 1 преди 2 години
Бойко 2 пъти си дава оставката и сега им гледа сеира на алтернативата.
1
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ердоган е пълен куку , 100 пъти по зле от Бойко. Турция е пред тотален фалит. Ще стане като Аржентина и Венецуела. Разчитат на черни пари. Никой не иска да им дава заеми. Бойко следваше същите методи на Ердоган, присвояване на бизнеси.

Спонсорирани публикации