Кога е най-доброто време за пиене на витамини?

За да бъдат ефективни
Обновена: 29 юни 2021 01:08 | 28 юни 2021 23:00, Екип на Tialoto.bg
10
Кога е най-доброто време за пиене на витамини?
Istock

Витамините и минералите, които получаваме от храните, помагат за извършване на различни вътрешни функции на тялото. Всеки витамин има специфична роля и не може да бъде заменен с друго хранително вещество. Когато тялото ни не получава достатъчно количество определено хранително вещество за дълго време, това води до хранителен дефицит и причинява различни видове здравословни проблеми. За да се преодолеят тези недостатъци, много хора разчитат на добавки и често се чудят как ги взимат по най-правилния начин, за да усетят максимална полза от тях.

Има две неща, които трябва да имате предвид, когато приемате добавки - последователност и време. Трябва да взимате хапчетата си редовно и в точното време. Някои витамини се приемат най-добре след хранене, докато други са ефективни на гладно. Смята се, че приемът на някои витамини в точно определено време може да намали риска от неблагоприятни ефекти. Сега ще ви споделим точното време за приемане на различни видове витамини.

Разтворими във вода витамини

Разтворимите във вода витамини нито се произвеждат, нито се съхраняват в тялото. Нашата система абсорбира необходимото количество витамин и изхвърля останалото от тялото. Така че е много важно да консумирате тези витамини редовно. Те трябва да бъдат разтваряни във вода или да бъдат поемани с много вода, за да бъдат усвоявани от тялото.  Витамин С и всички витамин от групата В са водоразтворими и се усвояват най-добре на празен стомах. Приемете тези витамини  30 минути преди закуска.

Мастноразтворими витамини

Вторият вид витамин е този, който се разтваря в тялото ни чрез мазнини. Нашето тяло се нуждае от тези витамини в малко количество. Допълнителните витамини обикновено се съхраняват в тялото с мазнините и прекомерният прием на мастноразтворимия витамин води до витаминна токсичност. Витамин А, витамин К, витамин Е и витамин D са някои често срещани мастноразтворими витамини. Тези хранителни вещества трябва да се приемат с наситени мазнини или масла за по-добро усвояване.

Витамини за бременни

На повечето бременни жени се предписват мултивитамини за по-добър растеж и развитие на бебето. Те обикновено се предписват с добавки с желязо, калций и фолиева киселина. Тези витамини се усвояват най-добре, когато се приемат преди обяд.

Извод

Запомнете! Ако взимате витамини, бъдете постоянни. Не прекалявайте с количеството и не пропускайте, ако искате да се възползвате от първия им ефект.

Още статии за  здраве и красота, четете в Tialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не сме зодии.
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зимата. Цяло лято има родни плодове и зеленчуци. Как са живяли хората без витамини от аптеките хилядолетия не мога да си представя.
5
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В 6 без 10.
4
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кога да пиете витамини ли ? НИКОГА . ПО ДОБРЕ И ПО ПОЛЕЗНО Е ДА СИ НАБАВЯТЕ НЕОБХОДИМИТЕ ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ С ПЛОДОВЕ, ЗЕЛЕНЧУЦИ И ДОМАШНО СГОТВЕНА ХРАНА , ОТКОЛКОТО НА ХАПОВЕ ИЛИ КАПСУЛИ С НЕЗНАЙНО КАКВО ВЪТРЕ. НА ОПАКОВКАТА ПИШЕЛО - ВИТАМИНИ .... НАИВНИЦИ . Повечето евтини опаковки водоразтворими витамини съдържат единствено оцветител за водата в която ги разтваряте и химическа гаадост за да ви мирише оцветената вода на лЮкарство... А скъпите опаковки витамини... ами прекалено скъпи са.
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако са истински действат много стимулиращо и не може да се спи, и най добре се усвояват с плодове, зеленчуци или сокове
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия от аптеката ли? Никога.
1
1
 
8
 
! Отговори
Тука има, тука нема преди 2 години
Една от най-забавните седмици в живота ми беше онази, през която в две различни аптеки дипломирани фармацевти ми казаха мъдро - първият "Пийте витамини само сутрин", а вторият "Пийте витамини само вечер". Все си спомням случката през последната година и половина, докато ни се изредиха какви ли не медицински "експерти" с взаимноизключващи се препоръки. Затова от мен - "Гледайте си кефа, за малко сме тук".

Спонсорирани публикации