Невиждан скандал във Ватикана: Кардинал замесен в кражби за милиони

Десет души обвинени за изнудване, корупция, пране на пари
6 юли 2021 08:23, Елка Василева
62
Невиждан скандал във Ватикана: Кардинал замесен в кражби за милиони
Снимка: архив, БГНЕС

Измами, корупция, изнудване, пране на пари: десет служители на Ватикана, сред които и един кардинал, са обвинени в безброй престъпни деяния. Подобно нещо не се е случвало никога в хилядолетната история на Светия престол, пише Дойче веле.

"Прогнила, алчна система" - така следователите от Ватикана характеризират машинациите на обвиняемите, които в продължение на години са се облагодетелствали от финансите на Католическата църква, заобикаляйки всички механизми за контрол.

В епицентъра на скандала стои една сделка за луксозен имот в престижния лондонски квартал Челси, финансирана с няколкостотин милиона евро, които всъщност е трябвало да отидат за благотворителни цели.

Обвинението срещу престъпната клика от 10 души е за финансови измами, изнудване, корупция, пране на пари и злоупотреба със служебно положение, посочва „Зюддойче Цайтунг“ (ЗЦ). А според портала „Vatican News“, цитиран от списание „Шпигел“, Държавният секретариат на Ватикана очевидно не е предполагал, че замесените във въпросната сделка дълго време са отклонявали средства към собствените си джобове.

За пръв път пред съда застава и кардинал

За първи път в историята на Ватикана пред съда ще отговаря и един кардинал. 73-годишният Анджело Бечиу, родом от Сардиния, от 2011 до 2018 година е бил заместник на държавния секретар по общите въпроси, а след това се издига до кардинал и префект на Конгрегацията. По искане на папата миналата есен той трябваше да освободи всички постове, които заемаше, а сега Франциск даде и съгласието си кардинал Бечиу да бъде съден. Самият Бечиу отрича всички обвинения и твърди, че е жертва на заговор.

Разкритията започнаха през есента на 2019 година с един зрелищен обиск във Ватикана. Тогава петима служители от финансовата служба бяха освободени, но и до днес не се разбра защо. Година по-късно скандалът стигна и до кардинал Бечиу: вторият човек в Държавния секретариат, който е имал достъп до огромните финансови активи на Ватикана, явно от години е въртял сделки със съмнителни финансови спекуланти и брокери, посочва в тази връзка германският „Зюддойче Цайтунг“.

Първоначално е било предвидено Ватикана да инвестира в проект, свързан с петрол в Ангола, където Бечиу е бил нунций. Съветникът му Енрико Красо, римски банкер с финансов фонд в Швейцария, обаче му препоръчал да инвестира в Лондон - в бивш склад на търговската верига „Хародс“ е трябвало да бъдат изградени луксозни жилища, които след това да бъдат продавани на богати клиенти. В крайна сметка Ватикана губи огромна сума от тази инвестиция, но посредниците излизат с голяма печалба: един брокер на недвижими имоти е взел 40 милиона евро комисионна, а друг посредник е получил 15 милиона евро.

"Дамата на кардинала"

Има съмнения, че Бечиу е помагал на тримата си братя да получават средства и тлъсти поръчки от Ватикана. Единият от тях има пивоварна, която също е била финансирана по тази схема. В хода на разследването е открита голяма сума в сметка на 40-годишната Сесилия Мароня, която също като Бечиу е от Сардиния.

Италианските медии я наричат „Дамата на кардинала“. В банкова сметка на нейната фирма-пощенска кутия в Словения са били преведени най-малко 575 000 евро, голямата част от които дамата е похарчила за дизайнерски дрехи и скъпи модни аксесоари.

Поканен да даде показания пред съда е и бившият шеф на финансовия надзор на Ватикана швейцарският юрист Рене Брюлхарт, който дълго време беше смятан за неопетнена фигура. От 27 юли нататък обвиняемите ще отговарят пред съда на Светия престол. Очаква се дълъг процес.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хади бе, не се е случвало. Ватикана вече 2000 години стриже стадото. Богатството и надвишава всички милиардери събрани на куп
31
9
 
5
 
! Отговори
КАПИТАЛИСТ преди 2 години
ПАПАТА Е КОМУНИСТ!
30
0
 
23
 
! Отговори
Коприва преди 2 години
"По делата им ще ги познаете"...
29
6
 
7
 
! Отговори
Китай е Богат преди 2 години
защото там Юдею-Семитски Религии - не вървят, който не работи в завода и не произвежда реална и полезна стока - няма пари и скоро умира от глад!
28
1
 
2
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
Другарят Хорхе Марио Берголио не е ли чел Свещеното писание? "Простете и ще бъдете прости!" Така казва началникът му.
27
14
 
3
 
! Отговори
Българи има там преди 2 години
Където има много крадени пари в основата на всичко стоят българи.
26
5
 
2
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
До Български ген.....Не Български - гербаджийски !!!.......Те, гербаджиите неса Българи !!!
25
1
 
11
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Е, защо да е невиждан, в миналото дори папите са участвали в къдсе , къде по-жестоки и развратни акциии !!!
24
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви айфони и какви мерцедеси произвежда Ватикана, че са една от най-богатите държави?
23
10
 
4
 
! Отговори
Български ген преди 2 години
Определено има български ген Кардинала, за да е склонен към кражби и далавери.
22
2
 
4
 
! Отговори
Вярващете в преди 2 години
Бог Юдею-Семит, са най-промитите мозъци на планетата, нека им вземат паричките - и това им е малко!
21
0
 
14
 
! Отговори
Напротив преди 2 години
Такива скандали сме виждали много. Ватиката е перачница на пари както Швейцария и Люксембург.
20
2
 
7
 
! Отговори
Лидера преди 2 години
на Черните Животи са от Значение, също си купи 4-ри имения в най-елитните части на САЩ с Парите от Даренията!
19
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че то Ватикана си е център на корупция.Това е и най-големият враг на Православието.
18
1
 
14
 
! Отговори
L. преди 2 години
Да им пратим Гешев, за нула време и нищо няма да се е случило.
17
1
 
5
 
! Отговори
нищо ново преди 2 години
Гледах един филм за т.нар. "банкерът на Бога" - шеф на бившата ватиканска банка, починал в Лондон (вероятно убит) при мистериозни обстоятелства.
16
6
 
9
 
! Отговори
Пян Гъ преди 2 години
Глобалната криза тръгна от корупционни действия в САЩ (Мадофф и банките), Фолксваген Груп и Порше манипулираха данни на автомобили, ето сега и гешефти във Ватиканът. ПИТА СЕ: откъде накъде България ще е "най-корумпираната" страна и защо усещането за корупция тук е "най-силно"???
15
0
 
26
 
! Отговори
aa1830 преди 2 години
Никога не се било случвало в хилядолетната история на Ватикана - аре моля ви се!!! Гледайте Кръстникът втора ли, трета част ли беше, ще разберете. Схеми винаги е имало и ще има нвсякъде, и в Америка, и във Ватикана, и в Българи, и в Германия. Не че трябва да ни успокоява, де....
14
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Верно? Избран от Бога е престъпник? Ми че то тогава може да се окаже истина, че и Боко е мафиот. Леле леле леле...
13
1
 
20
 
! Отговори
uncle Tom преди 2 години
Да, бе не се е случвало. Тея явно не знаят за един техен представител от фамилията на Борджийте - папа Aлександър VI. Това е една от най-прогнилите институций. Пропита с разват и алчност, а поучават обикновенният човек как да живее.

Спонсорирани публикации