Безос полита днес в космоса, не бил притеснен

Милиардерът бил завладян от любопитство
Обновена: 20 юли 2021 10:41 | 20 юли 2021 10:30, Нели Христова
58
Безос полита днес в космоса, не бил притеснен
Снимка: БГНЕС

Джеф Безос, най-богатият човек в света, е на път да се изстреля със свръхзвукова ракета до ръба на космоса.

Той ще лети на борда на New Shepard, суборбитална капсула и ракетна система, построена от неговата космическа компания Blue Origin.

Заедно с него ще са и няколко гости - брат му, Марк Безос, Уоли Фънк, 82-годишен пилот и една от жените от "Меркурий 13"; и 18-годишният Оливър Деймиън, наскоро завършил гимназия и първият клиент, който си е платил да е на борда на New Shepard.

Екскурзията, която ще продължи около 11 минути от излитането до кацането, ще започне от съоръженията на Blue Origin на изключително отдалечен парцел земя близо до Ван Хорн, Тексас, който е на около два часа от Ел Пасо.

Джеф Безос бе критикуван, че подобни пътешествия в космоса са единствено и само забавления за богатите, а той трябва да фокусира вниманието и парите си в по-важни неща, като климатичните промени.

Пред CNN най-богатият човек на Земята заяви, че и двете неща са важни.

"Хората са прави, но трябва да се фокусираме и върху двете. Имаме много проблеми тук и сега, на Земята, и трябва да работим върху тях. Но трябва да гледаме и към бъдещето, винаги сме правили това като видове, като цивилизация. Трябва да правим и двете. Мисията на Blue Origin е, чрез този космически туризъм да придобием толкова много практика, че да станем перфектни в пътуването извън орбита. Ако успеем да направим това, ще построим път към космоса, който следващото поколение ще може да използва, за да направи невероятни неща, които ще разрешат и проблемите тук, на Земята", каза Безос.

New Shepard, построена от компанията Blue Origin на Безос, е проектирана да обслужва процъфтяващия пазар за космически туризъм.

"Вълнувам се. Хората непрекъснато ме питат дали съм нервен. Не съм много нервен, любопитен съм. Искам да знам какво ще научим", каза Безос в интервю за CBS News. "Тренирахме. Това превозно средство е готово, този екипаж е готов, този екип е невероятен. Просто се чувстваме наистина добре с него."

"Това ще се случи! Доста време чаках и отдавна мечтаех да се кача на ракетата", заяви 82-годишната Фънк и добави, че ще прави салта докато е в безтегловност в космоса.

През 60-те години Фънк е член на екипа от група жени, наречени "Меркурий 13", които са били подложени на същите скринингови тестове като мъжете астронавти, но които така и не са успели да полетят в космоса.

Най-младият пътник, Деймън, заема мястото на мистериозния победител в търга за места на Blue Origin’s New Shepard, който миналия месец приключи, като за полета бяха платени 28 милиона долара. Този богат победител обаче е имал "конфликти в графика" и не е бил в състояние да лети, според Blue Origin. Бащата на Деймън Джос Даймен, основателят и главен изпълнителен директор на компания с частен капитал, базирана в Холандия, участва в търга Blue Origin и беше готов да лети на следващата мисия в New Shepard, но даде мястото си на сина си.

Капсулата, съдържаща братята Безос, Фънк и студента Оливър Деймън, ще се отдели от бустера на около 76 км нагоре. Ракетата ще се приземи на "краката" си на около 2 мили от стартовата площадка, докато капсулата ще продължи нагоре до надморска височина от около 106 км.

"Ще се намираме в безтегловност за около четири минути и ще можем да станем от местата си, да се раздвижим, да се носим, да погледнем тънкия край на земната атмосфера", каза Безос пред CBS News.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
82-годишния пилот и жената от Меркур са чисти българи. Пилотът е декларирал, че всъщност има двойно гражданство - македонско и българско.
53
0
 
1
 
! Отговори
П.К. инк. преди 2 години
Този успешен полет е истрадана победа на всички инженери и служителина Космическата компания =BLUE ORIGIN=.Честито.Пожелавам успех на всички ваши начинания.
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Росен Радев има час-два да го направи българин, Заю Заяв - македонец и така нататъка (ИТН). Остава само една българка в космоса, ама и това е лесно. Могат да пуснат комедиен сериал с това име.
51
0
 
1
 
! Отговори
Врабчето преди 2 години
И аз съм за това - да си остане там!
50
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами скъп лунапарк. Максимална скорост около 3600 км/ч. къде 3 М.Преди 3 дена Циркона направи 8 М
49
0
 
0
 
! Отговори
N2 преди 2 години
Каквото и да направи в историята ще си остане като втория човек след Ричард Брансън полетял като турист
48
1
 
1
 
! Отговори
Мухаха преди 2 години
Да полети и там да си остане! Хич да не се връща!
47
1
 
0
 
! Отговори
дядо Йоцо, преди 2 години
Съвет,.....не прави тези глупости,Безос !...Така си решил !....
46
1
 
5
 
! Отговори
Пешо преди 2 години
Само да вмъкна нещо - от 1974 строим магистрала Хемус, все още не можем да измислим начин шахтите на пътното платно да са равни с настилката, но пък имаме чушкопек. От такава силно ограничено умствено нация, като нашата не може да се очаква нищо друго, освен негативизъм и неразбиране на нормалния свят. Основни приоритети са слънчака, казан с ракия, 17 годишно беемве на газ, мързел и злоба.
45
0
 
0
 
! Отговори
до 33 преди 2 години
ще се върне със сигурност, и той и Ричард Брансон не летят в космоса а едвам стигат ди т.н. граница, това е суб-орбитална височина, на която ако ти спрат двигателите падаш обратно като круша. Сега друг е момента как ще се върне, жив и здрав, на части или на пепел.
44
1
 
3
 
! Отговори
безос=рептил преди 2 години
Още ли вярвате в космоса, овце? Колко мъка има по тоя свят.
43
0
 
2
 
! Отговори
истината преди 2 години
Тоя е почти като Дядо Мраз/Коледа, лети си спокойно из небето докато джуджетата му бачкат робски труд и пикаят в бутилки за да не губят време за работа. Единствената разлика е, че не раздава подаръци.
42
1
 
1
 
! Отговори
Като барон Мюнхаузен преди 2 години
Само че с балистична ракета с модифицирана бойна глава.Но в место една бойна глава - три коча и една баба
41
2
 
2
 
! Отговори
Шукри преди 2 години
Евалата бат'Безосе, голям си. Успех и късмет, брат ми.
40
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Работата е или -или. Ако се върне браво. Ако не се върне - това ще е най- успешния начин да умреш, ама да останеш жив и да гледаш сеир после. Щом и брат му е с него????
39
3
 
3
 
! Отговори
Космонавт преди 2 години
Безос казал , че вече е получил искане от Фигуранта да го вземе като багаж в ракетата , защото имал да носи революция на Марс. Марсианците били приготвили крилца за Фигуранта - да хвърчи из Марс и да изнася речи за революции.
38
0
 
7
 
! Отговори
Хм преди 2 години
Космос, космос ... колко да е космос. 100 км над повърхността на земята. С по сериозен балон се стига до там.
37
2
 
3
 
! Отговори
неандерталец преди 2 години
Това вероятно е последния му ден. Не искам да става така, но просто това е.
36
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Джеф безос е чист андроид от пластмаса желязо, придавки и масло той никога не е бил жив човек такива са и повечето световни лидери и назначени от ЧЕРНИЯТ КАБАЛ управляващ планетата
35
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А вие пък избирате управляващи, все едно сте паднали от космоса. Всякакви чалгари и шутове, Такава власт няма на Земята.

Спонсорирани публикации