Часове преди старта на Олимпиадата: В Токио все още искат да бъде отменена

Вчера Токио регистрира 1 799 нови случая на COVID
23 юли 2021 14:00, Нели Христова
54
Часове преди старта на Олимпиадата: В Токио все още искат да бъде отменена
Снимка: БГНЕС

След година на отмяна и несигурност, само след няколко часа ще започне откриването на Олимпийските игри, слагайки край на спекулациите дали ще се проведе най-голямото спортно събитие в света. Но народът на Япония все още е разединен - очаквайки факлата с Олимпийския огън да пристигне, пред сградата на правителството в Токио се събраха както фенове, така и протестиращи.

Десетки протестиращи държаха плакати "без олимпийски игри", скандираха "МОК, махнете се от тук" и удряха в тамбури, настоявайки Токио 2020  да бъде прекратен в последния момент. Всичко това се случи на фона на засиленото полицейско присъствие.

"Днес дойдох тук, защото все още не мисля, че е твърде късно Олимпийските игри да бъдат отменени", каза Намаеши, протестиращ срещу Олимпиадата. "Загрижени сме от увеличаването на случаите на COVID-19 в Токио."

Значителна част от японската общественост се противопоставя на провеждането на Олимпийските игри в средата на пандемия. Япония се бори да овладее огнища от нови случаи, а Токио остава в извънредно положение заради вируса.

Церемонията в Токио ще се проведе при затворени врати. 80-годишният Такако Кобаяши, която гледа и Олимпийските игри в Токио през 1964 г. по телевизията, заяви, че се е осмелила да излезе от дома си, за да опита да види факлата.

"Живеем в много трудни времена, но съм доста развълнуван от Олимпийските игри", заяви Кобаяши. "Тъжно е, но тази Олимпиада е толкова по-различна от летните игри през 1964 г. Тогава икономиката на Япония растеше. Сега не е така. Надявам се коронавирусът да изчезне скоро."

В четвъртък Токио регистрира 1 799 нови случая на COVID - най-високият дневен брой от 15 януари. Към четвъртък има 110 положителни случая, свързани с игрите, тъй като пристигащите в Токио преминават през строга програма за тестване.Три от тези нови случаи са съобщени от олимпийското село в Токио, единият от които е спортист. Понастоящем в селото са установени 12 случая по данни на организаторите.

Съобщава се, че още един спортист се е заразил с вируса в петък, но не е жител на селото. Останалите нови случаи са идентифицирани като журналисти, изпълнители и служители на Токио 2020.

Токио 2020 не разкрива имената или националностите на заразените

Мечтите на много спортисти се разпаднаха, след като PCR тестовете им излязоха положителни, което ги принуди да се оттеглят от състезанието. Повечето атлети прекарват години, ако не и по-голямата част от живота си, за да достигнат до Олимпиадата - и около 70% от тях получават възможността само веднъж, според Дик Паунд, най-дългогодишният член на Международния олимпийски комитет.

На Токио 2020 ще пристигнат и високопоставените лица  - френският президент Еманюел Макрон, чиято страна ще бъде домакин на следващите летни игри през 2024 г., пристигна в Токио за церемонията по откриването. Първата дама Джил Байдън също пътува до японската столица. Тя трябва да се срещне с император Нарухито в Императорския дворец преди церемонията по откриването.

Броят на присъстващите високопоставени лица обаче ще бъде много по-малък от предишните години.

Организаторите заявиха, че само 950 VIP персони ще присъстват на стадион, който може да побере близо 70 000 души. Докато спортистите обикновено влизат на стадиона пред тълпа от ревящи фенове, този път ще бъдат посрещнати от предимно празни места - ярко, визуално напомняне за жертвите на пандемията.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименВИЖ СЕГА...МОЖЕШ ДА МЕ НАРИЧАШ КАКТО СИ ИСКАШ,НО НЕ МОЖЕШ ДА МЕ НАКАРАШ ДА ХАРЕСВАМ ОЛИМПИЙСКИТЕ ИГРИ...ТОВА,ЧЕ НЕ ГИ ХАРЕСВАМ НЕ МЕ ПРАВИ ЛУД НАЛИ?А ИНАЧЕ ПРОВЛЪТ НА ТАЗИ ОЛИМПИАДА Е ФАКТ И КАШАТА Я ЗАБЪРКАХА КОРУМПЕТАТА ОТ МОК,КОИТО ОТ АЛЧНОСТ НЕ РАЗБРАХА ДОКЪДЕ СТИГНАХА...ТАКА ЧЕ ПОЖЕЛАВАМ ТИ ПРИЯТНО ГЛЕДАНЕ НА ОЛИМПИДАТА,АКО ИЗОБЩО Я ИМА...ДОРИ И ДА ИМА НЕЩО ТО ЩЕ Е ПАРОДИЯ.ОСЪЗНАХА ГО И ОРГАНИЗАТОРИТЕ И СПОРТИСТИТЕ.
44
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименНЕ БЕ ПИЧ ПРОСТО ИЗКАЗВАМ МНЕНИЕТО СИ...ПРЕДПОЛАГАМ,ЧЕ ИМАМ ПРАВО НА ТАКОВА НАЛИ?ДА РАЗБИРА СЕ,ЧЕ НИКОЙ НА СИЛА НЕ МЕ КАРА ДА ГЛЕДАМ ЛОИ ИГРИ...ИМА И ПО-ИНТЕРЕСНИ НЕЩА ЗА ГЛЕДАНЕ...НАПРИМЕР НЯКОЙ МАЧ НА "ЛЕВСКИ"...ОЧЕВИДНО Е,ЧЕ НЕЩАТА НЕ ВЪРВЯТ НА ДОБРЕ...ПЪК ТИ АКО ИСКАШ ИЗЛЕЗ НА УЛИЦАТА И ЗАПОЧНИ ДА КРЕЩИШ КАКВО ВЕЛИКО НЕЩО Е ОЛИМПИЙСКОТО ДВИЖЕНИЕ...ТОГАВА ТЕБ ЩЕ ТЕ ВЗЕМАТ ЗА ЛУД...
43
1
 
2
 
! Отговори
Дано преди 2 години
Китайската Делегация докара в Токио новата версия на Вирусологично Оръжие!
42
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
МОЛЯ ПСИХОТО, КОЙТО МРАЗИ ОЛИМПИАДИТЕ, ПРОСТО ДА НЕ Я ГЛЕДА И ДА НЕ НИ ЗАНИМАВА С ОТКЛОНЕНИЯТА СИ. Д-Р ПЕТРОВ ОТ 4 КИЛОМЕТЪР, МОЛЯ ИЗДИРЕТЕ ПАЦИЕНТА!
41
1
 
1
 
! Отговори
Шоу ще Стане преди 2 години
само ако ги порази нощ Щам на Уханската Чума и почнат да капят мъртви по стадионите!
40
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ненужен е този цирк. Отменяйте моментално!
39
0
 
6
 
! Отговори
Ro преди 2 години
Абе за какво се напъват, на една шепа народ им дреме реално за тия игри, след като са толкова орязани и стерилни. Това ли е идеята - просто да го направим, но няма значение как, да отбележим активност. Обслужва се нечий интерес, то е ясно, ама що за пародия...
38
0
 
10
 
! Отговори
ЕвроПачкаЗлатноКюлче преди 2 години
кога Яденето на Суджуци ще стане Олимпийски Спорт?!
37
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
на олимпиядите се създадват новите олимпийци - събират се жени и мъже олимпийци, изчукват се с празнене и после се раждат новите олимпийци
36
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименАМИ ТО Е ПОГРЕБАЛНА ЦЕРЕМОНИЯ...КОВИД УБИ ОЛИМПИЙСКИТЕ ИГРИ!
35
1
 
6
 
! Отговори
Гурко Олимпиеца преди 2 години
аве кой плаща хотелите и пътя на олимпийците?и кво стана, отидоха, поебаха на картонените легла и ще се приберат. тва олимпиада ли е или публичен дом?
34
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В момента предават откриването - жалка работа - без публика като някаква погребална церемония. По-добре да гледам втория ден на руския МАКС 2021. Днес руснаците демонстрират електрически самолет с големината на Ан-2 и с вместимост около 25 пасажери, който излита и каца на въртолетна площадка с размери 50 на 30 м. Не е макет. Демонстрират го в полет - във въздуха.
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЛОИ ТОКИО 2021 Г.ПАРДОН 2020 ТЪЖНИЯТ КРАЙ НА ЕДНА БЛИЗО СТОГОДИШНА АНТИЧНА ИЗМИШЛЬОТИНА!
32
0
 
8
 
! Отговори
Черните Живота Имат преди 2 години
Значение! Да, Белите на Олимпиадата са като Митично Животно!!
31
1
 
6
 
! Отговори
Ухан 2020 преди 2 години
КОВИД Холокост!
30
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СЗО да се разформирова и да се арестуват!
29
1
 
3
 
! Отговори
Да Живеят преди 2 години
Израел и Китай - евреите на Изтока!
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НЯКОЙ ДА РАЗБРА,ЧЕ БРИЗБЕЙН АВСТРАЛИЯ СПЕЧЕЛИ ДОМАКИНСТВОТО НА ОЛИМПИЙСКИТЕ ИГРИ 2032 Г?КАКТО Е ТРЪГНАЛО ЧУПРЕНЕ ВИДИНСКО ЩЕ СПЕЧЕЛИ ДОМАКИНСТВОТО НА ЛОИ 2356 Г. ОЩЕ СЕГА.
27
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
9, в днешните сбъркани времена на тотална либерастия и еесовски ценности, аз даже се учудих, че че в Ютюба все още можем да се натъкнем и с нескриваемо удоволствие да слушаме/гледаме песните Black Night нa Deep Purple и Black Dog нa Led Zeppelin. Не знам как още никой не е поискал да прекръстим Черно море.
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименАМИ РАЗБИРА СЕ...НА НИКОЙ ВЕЧЕ НЕ МУ ПУКА ЗА АНТИЧНАТА ИЗМИШЛЬОТИНА ОЛИМПИЙСКИ ИГРИ...ОТМИНА И ВРЕМЕТО И ОГРОМНАТА КОРУПЦИЯ В МОК Е РЕШАВАЩА ЗА ПРЕЖДЕВРЕМЕННАТА СМЪРТ НА ОЛИМПИЙСКИТЕ ИГРИ.

Спонсорирани публикации