Ще ни спаси ли изкуственият дъжд от сушата?

Технологията води до 15% повече валежи
25 юли 2021 19:20, Нели Христова
27
Ще ни спаси ли изкуственият дъжд от сушата?
Снимка: БГНЕС

Високо над пустинята в Дубай безпилотни самолети изстрелват химикали в облаците в опит да увеличат валежите в страната.

Проектът имаше за цел да причини мусон в засегнатите от суша Обединени арабски емирства тази седмица. Бюрото за времето на ОАЕ заяви пред Gulf News, че операциите по засяване на облаци помагат за увеличаване на валежите в региона.

Изображенията, публикувани от метеорологичното бюро на страните от Персийския залив, показват, че пороен дъжд наводнява пътищата в град Ал Айн, а за шофьорите са издадени предупреждения да внимават на пътя.

В държава, в която обикновено валят около 4 инча дъжд годишно, гуми за мокро време обикновено не се изискват.

Несезонните валежи тази седмица над Обединените арабски емирства изглежда потвърдиха, че операциите по засяване на облаци в страната дават резултат.

Тази дъждовна технология съществува от 40-те години на миналия век.

Обикновено се нарича облачно засяване. То включва самолети или оръдия, изстрелващи твърди частици, обикновено сол или сребърен йодид, в облаците, за да насърчат снега и валежите в сухите страни.

За първи път разработено от учени в GE през 40-те години на миналия век, посяването на облаци по-късно е разглеждано като потенциално военно оръжие от американската армия. Използвано е и за прекъсване на суша, която заплашва да осакати Ню Йорк през 1949 г.

Същата година метеоролог от Харвард на име Уолъс Хауъл е нает да внедри технологията за засяване на облаци. Тогава сто килограма сух лед е натоварен в самолета Grumman Goose на NYPD и изхвърлен в облаците над Катскил по време на полет през април 1950 г.

Хауъл предприема още няколко полета, за да пусне сух лед в облаците над щата Ню Йорк, а експериментът като че ли увеличава валежите в района, въпреки че убедителни доказателства няма.

Засяването на облаци е използвано, за да се спре и намаляващият сняг в САЩ, а сега учените се надяват, че технологията може да помогне за облекчаване на екстремната суша, засягаща 11 западни щати на САЩ.

Scientific American съобщава, че в момента осем щати използват технологията за засяване на облаци.

В басейна на река Колорадо операциите по засяване на облаци струват 1,5 милиона долара годишно, а средствата идват от комбинация от държавни агенции, комунални компании и частни компании.

Щати като Невада, Калифорния, Ню Мексико и Аризона, които също се възползват от увеличените валежи, допринасят за разходите.

Има доказателства, че засяването на облаци увеличава валежите с 10-15%.

Но технологията има и недостатъци. Изстрелването на сребърен йодид в облаците може да бъде токсично за морския живот. Проучване от 2016 г. установи потенциален риск от остра токсичност от засяването на облаци върху почвата и сладките води. Съществуват и опасения, че методът може просто да отнеме дъжд от друго място.

По същия начин обезсоляването може да доведе до повишаване на температурата на водата и да наруши морската среда. Чистата сладка вода е особено проблем в Близкия изток и Северна Африка, където по-специално Саудитска Арабия е инвестирала милиарди в енергоемкия процес на извличане на сол от морето.

Проучване на ООН от 2018 г. установи, че има почти 16 000 инсталации за обезсоляване, работещи в 177 страни, които произвеждат еквивалент на половината от дневния сладководен поток над Ниагарския водопад.

Установено е обаче, че токсичната саламура, получена в процеса на обезсоляване, обикновено се изхвърля в морето и рискува да замърси хранителните вериги, ако не бъде третиран.

В ОАЕ ще бъде изпробвана и нова експериментална форма за подобряване на дъжда. Дронове, носещи високотехнологични сензори за измерване на температура и влажност, обикалят небето. Механичните хищни птици с широчина шест и половина фута са на лов за облаци, които да се захванат с електрически заряд от бордовите им излъчватели.

Техният полезен товар теоретично трябва да накара малките облачни капчици да се привличат една друга, да се сливат и да растат, докато се превърнат в капки дъжд, достатъчно големи, за да паднат на земята.

Климатичната криза доведе моделите на времето до по-големи крайности, заплашвайки редица региони с недостиг на вода.

Според Световната здравна организация недостигът на вода засяга 40 процента от световното население и "до 700 милиона души са изложени на риск да бъдат изселени в резултат на суша до 2030 г."

В Източна Африка спорът за огромен мега язовирен проект на река Нил доведе до нарастващо напрежение между Египет, Етиопия и Судан.

Предполага се, че всяка застрашена от суша страна по света ще наблюдава проучването на ОАЕ с голям интерес. А подтикването на дъжд с електричество е технология, която може да разхлади затоплящата се земя.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чакам сега библейците и други хипита да ми пишат апокалиптистични сценарии :)
2
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
каква суша? Тук няма суша
1
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спрете да блъскате тези облаци с харп, накрая ще се наиграете.

Спонсорирани публикации