Ахмед Хафнауи – непознатият младеж, станал най-сензационният шампион в Токио

Тунизиецът шокиращо триумфира на 400 метра свободен стил в плуването
26 юли 2021 17:30, Красимир Ангелов
18

Снимка: БГНЕС

Плуването и леката атлетика са двата спорта, които се следят с най-голям интерес на олимпийските игри, а резултатите от тях се помнят дълго. Затова не е случайно, че двамата най-популярни и успешни спортисти на Олимпиади в последните 2 десетилетия – Майкъл Фелпс и Юсейн Болт, са именно представители на тези два спорта.

Факт е и обаче, че в плуването и леката атлетика рядко има сензации и още по-рядко – шокиращи олимпийски шампиони. Такъв обаче стана в неделя тунизиецът Ахмед Хафнауи, който спечели изненадващо титлата на 400 метра свободен стил за мъже на Олимпиадата в Токио. 18-годишният младеж, почти непознат за любителите на плуването, изненада фаворитите, като бе най-бърз на финала с време от 3:43,36 минути.

Сребърното отличие отиде за австралиеца Джек Маклафлин с 3:43,52, а бронзът спечели американецът Киърън Смит с 3:43,94.

Тунизийският дебютант на Олимпиада влезе "на кантар" във финала с последен осми резултат, плува в краен коридор и бе смятан за абсолютен аутсайдер в битката за медалите. Но успя да сътвори сензация с отличното си плуване, с което донесе пето злато за Тунис в историята на Олимпийските игри.

"Когато натиснах стената, видях, че съм първи. Бях толкова изненадан. Не можех да повярвам, не го очаквах", призна веднага след триумфа си Ахмед.

Попитан какво знае за новия шампион на 400 метра, бронзовият медалист - американецът Киърън Смит, призна чистосърдечно: "Абсолютно нищо".

Но кой изобщо е Ахмед Хафнауи?

Когато влиза във водата за финалното плуване на 400 метра свободен стил, Ахмед има скромните 10 хиляди последователи в Instagram. 24 часа по-късно те вече са близо 70 000.

Хафнауи започва да тренира плуване когато е на 6. Любовта му към плуването не е случайна – неговият баща е част от националния отбор на своята страна, но не постига особени успехи. На 15 Ахмед Хафнауи участва на младежките олимпийски игри през 2018 година, където най-доброто му постижение е осмо място именно на 400 метра свободен стил.

Година по-късно той се състезава и на световното младежко първенство в Будапеща, където не впечатлява особено. Ахмед се състезава там на 400 и 1500 метра свободен стил. На 400 метра, където след 2 години ще стане олимпийски шампион, той завършва едва 19-ти. На 1500 метра пък е 17-ти.

Младият плувен шампион тренира все още в своята страна. Самият той споделя своята мечта – да отиде да учи в САЩ, където да може да тренира при по-добри треньори и да стане още по-добър. Но е категоричен, че Тунис е неговата страна и няма да се състезава за друга.

"Разплаках се, когато видях знамето на моята страна и чух химна, беше страхотно. Толкова съм горд от това! Посвещавам този медал на всички тунизийци", посочи Ахмед Хафнауи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледах го няколко пъти - евала! Направо на адреналин ги изплува тези 400 метра и изкрещя на финала. Никой не го очакваше!
11
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Таня Богомилова в кой коридор бега или тя е жена ли кво ли па мое и воден плувен елемнт, да е с уважение. Що Седефку Кокълинова от 10м скок ли шъ праи. ей оууу я га базено напунете с вода бе, Сетефка да рипа дорде водъта не е дигнала поне сантим шо его те на и Таню Краков кво се таковата саде на жабок мяза щел да цели допингираните в 5тата точка
10
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Резняка е уцелил химията. Дано го хванат.
9
9
 
9
 
! Отговори
до 9 преди 2 години
После затегнаха допинг контрола, СССР се срина и вече нямаше кой да ни пази гърба в антидопинговата агенция и спортът в България умрЕ. После по-глуповатата част от народа започна да обвинява държавата, че не давала пари, без да погледне цифрите, че България е една от държавите, които харчат най-много пари на глава от населението за спорт, а медалите отиват при спортисти, които се издържат сами, или от семействата си, както е в нормалните държави и както би трябвало да бъде...
8
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Евала на момчето.Започнало е на 6 годинки със спорта,и днес вече е шампион.Едно време и българчетата започваха на тази възраст да спортуват,и редовно българският флаг се вееше по олимпиадите.Но най-голяма чест му прави не спечеленият медал,а любовта му към родината.Пожелавам му бъдещи успехи и рекорди.Да е жив и здрав.
7
9
 
15
 
! Отговори
Джо преди 2 години
Дано да мине допинг контрола.
6
27
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мюслюманин сър, роден шампион. Не като християните които мислят само за ядене, пиене и *** - греховен народ !
5
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някоя снимка на нещодруго освен тунизиеца не можахте ли да сложите. Колкото и да е изненада, втръсва да гледаме едно и също.
4
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предполагам, че поради КОВИД кризата и липсата на интерес към Олимпиадата, спонсорите не са толкова много. В резултат, американските киборзи не са взели насериозно това мероприятие и не са назобани здраво. В резултат, някои случайни състезатели като това африканско момче имат шансове в типично американските спортове.
3
5
 
30
 
! Отговори
Поздравления за... преди 2 години
...момчето, наистина удивително постижение за него и страната му!
2
7
 
6
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Ахмед е братчед на Мохамед
1
13
 
6
 
! Отговори
Наблюдателен преди 2 години
Щото нашата вицешампионка някой я знаеше. Че и ще я запомни.

Спонсорирани публикации