Защо Кристина Тимановская отказа да се върне в Беларус?

МОК започва разследване на случая
3 авг 2021 20:20, Нели Христова
109
Защо Кристина Тимановская отказа да се върне в Беларус?
Снимка: БГНЕС

Международният олимпийски комитет започна официално разследване по обвиненията, че Беларус се е опитал да принуди спортист да се върне у дома.

"Трябва да установим пълните факти, което може да отнеме време", каза говорителят на МОК Марк Адамс. "Междувременно първата ни грижа е за спортиста."

24-годишната Кристина Тимановская е получила хуманитарна виза от Полша и сега е в посолството й в Токио. Очаква се тя да напусне Япония в сряда, заявиха нейните поддръжници.

Тимановская се оплака, че е откарана на летището против волята си, след като е отправила критики към треньорите. Тя изрази опасения за безопасността си. Японският външен министър заяви, че спринтьорът вече е в безопасност.

МОК поиска от Националния олимпийски комитет на Беларус да представи своя доклад за инцидента до края на вторник. От своя страна Беларус казва, че Тимановская е отстранена от отбора заради емоционалното си състояние.

Държавният секретар на САЩ Антони Блинкен обаче осъди опита на Беларус да принуди спортиста да напусне Япония като "транснационална репресия". "Подобни действия нарушават олимпийския дух, нарушават основните права и не могат да бъдат толерирани", написа той в Twitter.

Говорейки пред BBC от Украйна, след като избяга от Беларус, съпругът на Тимановская Арсений Зданевич отхвърли твърденията на Беларус за психичното здраве на съпругата му, като заяви, че нейното психологическо състояние е "нормално".Той добави, че те никога не са се занимавала с политика и ще се върнат в Беларус, ако не бъде повдигнато наказателно обвинение.

Междувременно в понеделник ръководителят на организация, която помага на белоруси, бягащи в чужбина, беше обявен за изчезнал в Украйна. Съобщава се, че Виталий Шишов е бил проследен наскоро.

Тимановская в момента е в посолството на Полша в Токио, след като прекара една нощ в хотел под закрила на японската полиция. Тя каза пред BBC в понеделник, че е в безопасност, но, че е била посъветвана да не дава повече подробности на този етап.

"Пълна солидарност"

Инцидентът отново постави светлината на прожекторите върху Беларус, който се управлява от президента Александър Лукашенко от 1994 г. Миналата година протестите в цялата страна заради оспорваното му преизбиране бяха насилствено потиснати от силите за сигурност.

Някои от тези, които се присъединиха към демонстрациите, също бяха спортисти от национално ниво. След това те  бяха лишени от финансиране, изхвърлени от националните отбори и задържани.

Заместник-министърът на външните работи на Полша Марчин Пшидач заяви, че Тимановская е в пряк контакт с полски дипломати в Токио и че Полша ще направи "всичко необходимо, за да й помогне да продължи спортната си кариера".

Беларуското правителство все още не е коментирало решението на Полша да предложи на спринтьора хуманитарна виза.

Междувременно ЕС приветства решението на Полша. Набила Масрали, говорител на върховния представител на ЕС по външна политика Жозеп Борел, заяви, че опитът на Беларус да принудително репатрира Тимановская е "друг пример за бруталността на репресиите на режима на Лукашенко".

"Ние изразяваме пълната си солидарност към Кристина Тимановская и похвалихме държавите -членки (ЕС), които й предложиха подкрепа. Приветстваме факта, че сега тя е получила хуманитарна виза от Полша", каза Масрали в изявление пред Ройтерс.

"Подложена на натиск"

Спринтьорката, която трябваше да се състезава в състезанието на 200 м за жени в понеделник, се оплака в социалните мрежи, че е участвала в щафета 4х400 м в кратък срок, след като се установи, че някои съотборници не отговарят на условията за участие.

Видеото доведе до критики срещу в държавните медии, като един телевизионен канал заяви, че й липсва "екипен дух"

Тимановская каза, че служители са дошли в стаята й и са й дали час да опакова багажа си, преди да бъде ескортиран до летището в Ханеда в Токио. Тя казва, че е била "подложена на натиск" от служителите на отбора да се върне у дома и е помолила Международния олимпийски комитет (МОК) за помощ.

Опитват се да ме изведат от страната без моето разрешение", каза тя във видео, публикувано в канала Telegram на Беларуската фондация за спортна солидарност, създадена миналата година за подкрепа на спортисти, критикуващи правителството.

Анатол Котау, член на групата, каза пред ВВС в неделя: "Страхува се от репресии срещу семейството си в Беларус - това е основната грижа за нея в момента".

Беларуският олимпийски комитет заяви, че Тимановская е била отстранена от отбора заради нейното "емоционално и психологическо състояние". Треньорът на отбора Юрий Мойсевич каза, че тя изглежда била разтревожена, когато разговарял с нея в неделя.

"Опитвах се да водя спокоен разговор с нея и успях", каза той и добави: "Тогава забелязах, че тя спираше разговора и го започваше отново, след това грабваше телефона. Видях, че нещо се случва."

В понеделник говорителят на МОК Марк Адамс заяви, че органът е предприел мерки срещу беларуския комитет в навечерието на игрите. Той обвини някои служители, включително сина на президента, за това, че не са защитили спортисти, които са се присъединили към демонстрациите.

Хедър Макгил, изследовател на Amnesty International за Източна Европа и Централна Азия, заяви, че спортната администрация на страната е била обект на "пряк държавен контрол" при президента Лукашенко.

"Спортистите са облагодетелствани от държавата и почитани от обществото и не е изненадващо, че тези, които говорят, се оказват мишена за репресии", каза тя.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали беше много хубаво в Беларус.А! Факт.
66
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 76 - Гарантирано от СИК (ДС, БКП-2) - с работа, работа, работа...за пълнене шкафчето Му!
65
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Впиянчените пенсии, оскотяли от самотия взели, че се загрижили за държавата развиваща високи технологии Белорус. В същото време Сесил Каратанчева се състезава за Казахстан, а български щангисти за Катар. България се води на Олимпиадата от 50-кусур годишна състезателка, а на спринта участва пенсията-ексурзиантка Ивет Лалова-Колио, коята от 10 години живее и тренира в Италия.
64
4
 
7
 
! Отговори
Свободата преди 2 години
не струва пари. Тя е безценна! "Свободата, Санчо, е велико нещо", казва Дон Кихот на придружителя си. Още един свободомислещ човек се е отървал от лапите на джуджетата.
63
5
 
0
 
! Отговори
blqblq преди 2 години
London Calling ти си готова за съдия на "олимпийските игри" ,а ако си мъж още по-зле
62
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Естествено, че отказва да се върне срещу едни пари. Целта е да се вдигне шум и да направи цирк. Ясно е кой дава тези пари
61
3
 
2
 
! Отговори
blqblq преди 2 години
пример-London Calling
60
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До London Calling "Въпрос кам малкото останали умни хора в тази клета държавичка.Наистина ли има толкова много кухи *** които зашитават диктатори като лукашенко и злобният кремълски лилипут? Това алкохолизирани гъзарчета ли са или просто необразовани селяни?" Става дума за най-обикновени некадърни комплексари, които си мислят, че така ще забравят какво представляват.
59
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отново САЩ опрочава спорта, чрез вербуване на наивници.
58
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Срещу някой и друг долар хората сме готови на всякакви глупости
57
3
 
5
 
! Отговори
blqblq преди 2 години
нови спортове на "олимпиадата" в "Япония"? бейзбол,софтбол,bmx,скейтбординг,или трябва да си *** или жена,за да не разбереш за какво става въпрос.Боби Фишер е бил наистина голям човек.
56
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Дезертьорката *** Ц. Нейните "съотборнички" са показали презрение към нейния труд, като не са били подготвени да тичат за дистанциите си, но червените диктатури и техните фенове (като теб) обичат да обвиняват жертвите им, за нещата, които те вършат ...
55
12
 
8
 
! Отговори
Дезертьорката Тима преди 2 години
Постъпката на Тимановска е сравнимо с дезертьорство пред лицето на врага. Ако един боксьор откаже да излезе на ринга, оттова преките последици (служебна загуба) са само за него. За разлика от боксьора, със своето дезертьорство Тимановска показва презрение към петгодишния труд на своите съотборнички в щафетата и готовност да изхвърли този изнурителен труд на ***.
54
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защото Беларус е брутална диктатура от която всеки нормален би избягал при първа възможност. По-интересния въпрос би бил: кой НЕ БИ избягал оттам?
53
0
 
5
 
! Отговори
Ех преди 2 години
То пък е много трудно да се досетим !
52
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щангистът Христо Христов бе ощетен в третия си опит на изтласкването, след като съдиите признаха вдигането с 2:1 гласа, но сръбският шеф на журито Милан Михайлович предизвика необяснимо преразглеждане, което завърши в ущърб на българина. Старши треньорът Иван Иванов веднага подаде контестация, но видео прегледът не промени несправедливото решение.
51
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Давам цялата българска делегация на тая псевдолимпиада барабар с ботоксираната Стефка Костадинова. Който иска на промоция им давам и "професионалните ни " футболисти.
50
8
 
2
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Олимпийския *** е военна команда. Отказала да изпълнява приказ и сега бяга от военния съд :)))
49
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Веселинъ 7112136860 Цивилизовани държави и гей паради ,а ? Мечка да те напъне узад ,цивилизаторе !
48
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 53 Аман от нИкЪдърници ! В Русия има минимум 11-12 милиона избягали и...да работят ...мигранти ,емигранти ,незаконно проникнали ---милиони !

Спонсорирани публикации