Защо Кристина Тимановская отказа да се върне в Беларус?

МОК започва разследване на случая
3 авг 2021 20:20, Нели Христова
109
Защо Кристина Тимановская отказа да се върне в Беларус?
Снимка: БГНЕС

Международният олимпийски комитет започна официално разследване по обвиненията, че Беларус се е опитал да принуди спортист да се върне у дома.

"Трябва да установим пълните факти, което може да отнеме време", каза говорителят на МОК Марк Адамс. "Междувременно първата ни грижа е за спортиста."

24-годишната Кристина Тимановская е получила хуманитарна виза от Полша и сега е в посолството й в Токио. Очаква се тя да напусне Япония в сряда, заявиха нейните поддръжници.

Тимановская се оплака, че е откарана на летището против волята си, след като е отправила критики към треньорите. Тя изрази опасения за безопасността си. Японският външен министър заяви, че спринтьорът вече е в безопасност.

МОК поиска от Националния олимпийски комитет на Беларус да представи своя доклад за инцидента до края на вторник. От своя страна Беларус казва, че Тимановская е отстранена от отбора заради емоционалното си състояние.

Държавният секретар на САЩ Антони Блинкен обаче осъди опита на Беларус да принуди спортиста да напусне Япония като "транснационална репресия". "Подобни действия нарушават олимпийския дух, нарушават основните права и не могат да бъдат толерирани", написа той в Twitter.

Говорейки пред BBC от Украйна, след като избяга от Беларус, съпругът на Тимановская Арсений Зданевич отхвърли твърденията на Беларус за психичното здраве на съпругата му, като заяви, че нейното психологическо състояние е "нормално".Той добави, че те никога не са се занимавала с политика и ще се върнат в Беларус, ако не бъде повдигнато наказателно обвинение.

Междувременно в понеделник ръководителят на организация, която помага на белоруси, бягащи в чужбина, беше обявен за изчезнал в Украйна. Съобщава се, че Виталий Шишов е бил проследен наскоро.

Тимановская в момента е в посолството на Полша в Токио, след като прекара една нощ в хотел под закрила на японската полиция. Тя каза пред BBC в понеделник, че е в безопасност, но, че е била посъветвана да не дава повече подробности на този етап.

"Пълна солидарност"

Инцидентът отново постави светлината на прожекторите върху Беларус, който се управлява от президента Александър Лукашенко от 1994 г. Миналата година протестите в цялата страна заради оспорваното му преизбиране бяха насилствено потиснати от силите за сигурност.

Някои от тези, които се присъединиха към демонстрациите, също бяха спортисти от национално ниво. След това те  бяха лишени от финансиране, изхвърлени от националните отбори и задържани.

Заместник-министърът на външните работи на Полша Марчин Пшидач заяви, че Тимановская е в пряк контакт с полски дипломати в Токио и че Полша ще направи "всичко необходимо, за да й помогне да продължи спортната си кариера".

Беларуското правителство все още не е коментирало решението на Полша да предложи на спринтьора хуманитарна виза.

Междувременно ЕС приветства решението на Полша. Набила Масрали, говорител на върховния представител на ЕС по външна политика Жозеп Борел, заяви, че опитът на Беларус да принудително репатрира Тимановская е "друг пример за бруталността на репресиите на режима на Лукашенко".

"Ние изразяваме пълната си солидарност към Кристина Тимановская и похвалихме държавите -членки (ЕС), които й предложиха подкрепа. Приветстваме факта, че сега тя е получила хуманитарна виза от Полша", каза Масрали в изявление пред Ройтерс.

"Подложена на натиск"

Спринтьорката, която трябваше да се състезава в състезанието на 200 м за жени в понеделник, се оплака в социалните мрежи, че е участвала в щафета 4х400 м в кратък срок, след като се установи, че някои съотборници не отговарят на условията за участие.

Видеото доведе до критики срещу в държавните медии, като един телевизионен канал заяви, че й липсва "екипен дух"

Тимановская каза, че служители са дошли в стаята й и са й дали час да опакова багажа си, преди да бъде ескортиран до летището в Ханеда в Токио. Тя казва, че е била "подложена на натиск" от служителите на отбора да се върне у дома и е помолила Международния олимпийски комитет (МОК) за помощ.

Опитват се да ме изведат от страната без моето разрешение", каза тя във видео, публикувано в канала Telegram на Беларуската фондация за спортна солидарност, създадена миналата година за подкрепа на спортисти, критикуващи правителството.

Анатол Котау, член на групата, каза пред ВВС в неделя: "Страхува се от репресии срещу семейството си в Беларус - това е основната грижа за нея в момента".

Беларуският олимпийски комитет заяви, че Тимановская е била отстранена от отбора заради нейното "емоционално и психологическо състояние". Треньорът на отбора Юрий Мойсевич каза, че тя изглежда била разтревожена, когато разговарял с нея в неделя.

"Опитвах се да водя спокоен разговор с нея и успях", каза той и добави: "Тогава забелязах, че тя спираше разговора и го започваше отново, след това грабваше телефона. Видях, че нещо се случва."

В понеделник говорителят на МОК Марк Адамс заяви, че органът е предприел мерки срещу беларуския комитет в навечерието на игрите. Той обвини някои служители, включително сина на президента, за това, че не са защитили спортисти, които са се присъединили към демонстрациите.

Хедър Макгил, изследовател на Amnesty International за Източна Европа и Централна Азия, заяви, че спортната администрация на страната е била обект на "пряк държавен контрол" при президента Лукашенко.

"Спортистите са облагодетелствани от държавата и почитани от обществото и не е изненадващо, че тези, които говорят, се оказват мишена за репресии", каза тя.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За да очерни собствената си държава за пари и обещания за по-добър живот на Запад.
26
13
 
10
 
! Отговори
Ачката преди 2 години
Една млада жена решила да напусне една пост-тоталитарна република и да вкуси от свободата.И целият свят тръгнал да и се меси в личното решение и личен живот.Всички са възмутени от смелата постъпка на някой си.Робската психология винаги е дърпала назад в еволюцията.Тук има един момент който се премълчава удобно.И това е ,че състезтелката е отказала да се състезава,а в държава като Беларус,при завръщането си ще бъде съдена като предател и може даже да отиде в затвор.Във всички случаи ще я погубят
25
11
 
7
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
И в БГ беше така.Имаше един борец така остана в Канада.Сега където искаш отиваш.Ако Радев ни изкара от ЕС и НАТО, пак ще е така като през комунизма.
24
13
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Чакаме да видим кога спортистка от САЩ ще тръгне да емигрира в Русия или Беларус.
23
4
 
6
 
! Отговори
Гъзполнема преди 2 години
Може би защото няма не гри там?
22
6
 
9
 
! Отговори
Виц от путинска РФ преди 2 години
Обаждат се военният министър на РФ на един генерал и му казва да насочи ядрените ракети към САЩ за да удари няколко града, за да покаже РФ силата си.-Ама как САЩ? Там са децата на доста олигарси и политици...-Тогава западна Европа.-И там не става, също е пълно с наши.-Е къде да ударим тогава?-В Калининград е сигурно, че няма наши...
21
12
 
8
 
! Отговори
До 24: преди 2 години
Голям келепир да живееш в САЩ, 20 години си изостанал с новините. Бих пожелал на този, когото мразя да отиде да живее в САЩ
20
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гражданите на Белорус имат право да напускат държавата когато си искат, това е театро.
19
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички по-висши чиновници от Русия пращат децата си да учат на запад. На Лавров дъщеря му даже беше забравила руският след дългият престой в САЩ и се наложи да си го припомня. Говорителят на Путин има апартамент в САЩ оценен на няколко милиона долара. На Путин децата му са вън от Русия.
18
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Става въпрос, че треньорите са я накарали да попълни щафетата на 400м и тя е отказала. След това са се скарали. Какъвто е акъла на треньорите, такъв е акъла и на бегачката - огромно самочуствие без покритие. Ако е планирала да избяга щеше да го направи като Наимчо. Нищо общо с Лукашенко, който е казал на ръководителите на олимпийския им комитет за големите разходи. Белорус като индустрия е на светлинни години пред държавата на мафията и тиквата.
17
12
 
12
 
! Отговори
Германец преди 2 години
Защото не чете форумите на днеса. Инак щеш да знае, че Европа гние, а Беларус е последният бастион на християнската циливиливиливилизация. Буначка :)
16
10
 
15
 
! Отговори
Red N' Black преди 2 години
Че кой иска да живее със стари спаружени кому,няги? Много ясно, че мацето ще иска свободен живот!
15
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То какъв трябва да си за да поискаш да се върнеш в Беларус?Ония там да сдава властта и да си ходи. Комунизмът падна, ако не знае.Рано или късно ще го трепят като Чаушеску.
14
5
 
2
 
! Отговори
ни са знай преди 2 години
Радио "Свобода" се активира вече, да очакваме да се включат и тези от антидопинговата агенция!
13
10
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Сборная Хокей Русия всички играят и живеят в САЩ и папат долари.
12
12
 
13
 
! Отговори
Западна медия преди 2 години
Всички от Изтока са презирани и мразени от Запада, ние включително. Май забравихте как до вчера инглизите ни наричаха *** заедно с румънците. Руските олигарси, които ходеха на Запад през десетилетия също ги третират като втора ръка богаташи и гледат да странят от тях. Нима богатствата на Западняшките елити са изкарани с чист труд в сравнение с тези руските олигарси? В това вярват само хиподронци, които по цял ден гледат пропаганда колко е велик Запада и колко е ужасен Изтока.
11
15
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Никой не иска в Русия и Беларус.Дори и в най-бедната държава в ЕС България е пълно с Руски емигранти.
10
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво КРИСТИНА! Избра Свободата!Най-вероятно оня долен кагебиски из род Лукашенко щеше да я самообеси, ако беше се прибрала.
9
1
 
6
 
! Отговори
Асан преди 2 години
10 - Бау Кредит за айфон 12 ли има :)))
8
5
 
10
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Кат неще у да са връща на село у Беларус да става гейша у Япония :)))

Спонсорирани публикации