Шишов не е единственият - кои са другите убити или изчезнали беларуски дисиденти?

За някои случаи е обвинен "отрядът на смъртта" на Лукашенко
4 авг 2021 23:00, Нели Христова
74
Шишов не е единственият - кои са другите убити или изчезнали беларуски дисиденти?
Снимка: БГНЕС

Подозрителната смърт на видния беларуски дисидент Виталий Шишов в Киев идва след множество други трагични неразкрити случаи.

Украинската полиция започна разследване за убийство, след като намери Шишов обесен в парк, ден след като той изчезна в украинската столица.

Има съмнения, че зад смъртта му стоят агентите, верни на авторитарния президент на Беларус Александър Лукашенко. Шишов ръководеше група в Украйна, която се грижи за белоруси, избягали от мащабната полицейска репресия на Лукашенко, която започна през август миналата година.

Още по темата

Друг високопоставен беларуски дисидент загина в Киев през юли 2016 г., взривен от кола-бомба: журналистът Павел Шеремет. Неговото отразяване на политическото потисничество в Беларус разгневи властите. Шеремет беше затворен през 1997 г., пребит през 2004 г. и след това емигрира в Русия, където беше звезден телевизионен репортер.

Шеремет също критикува както военната намеса на Русия в Украйна през 2014 г., така и това, което смята за грешка на Украйна по отношение на Русия.

В Киев той работи за "Украинска правда", уебсайт за разследващи новини, основан от журналиста Георги Гонгадзе, който разобличава корупцията във властта. Гонгадзе е убит през 2000 г. -  обезглавеното му тяло е открито в гората. По-късно трима полицаи са хвърлени в затвора по случая.

Amnesty International нарече убийството на Шеремет "отвратително престъпление" и "гнусна атака срещу свободата на изразяване". Организацията изисква задълбочено, независимо разследване.

През 2010 г. основателят на беларуската дисидентска група "Харта 97" Олег Бебенин беше намерен обесен във вилата си край Минск. Длъжностни лица заявиха, че се е самоубил - твърдение, отхвърлено от колегите му, които заявиха, че е бил отдаден на работата си и не е намекнал за някакви лични проблеми.

Един от тях, Дмитрий Бондаренко, вижда тялото на Бебенин и съобщава за подозрителни наранявания: счупен глезен, порязвания и драскотини по ръцете и гърдите и натъртвания по гърба.

Все още неразрешените изчезвания на четирима високопоставени беларуски дисиденти през 1999-2000 г. бяха остро осъдени от западните политици и правозащитни групи. Те призоват Лукашенко за правилно разследване.

Въпреки това през 2011 г. в доклад на Държавния департамент на САЩ относно нарушенията на правата на човека в Беларус се отбелязва: "имаше доказателства за участие на правителството в тези случаи, но властите продължиха да отричат ​​всякаква връзка с изчезването".

Четиримата изчезнали дисиденти са:

Юрий Захаренко: бивш вътрешен министър и опозиционен лидер
Виктор Гончар: бивш вицепремиер и критик на Лукашенко
Анатолий Красовски: приятел на бизнесмена на Гончар, който финансира опозицията
Дмитрий Завадски: оператор, работил с Павел Шеремет

Съветът на Европа (СЕ) - водещият европейски наблюдател по правата на човека - заяви, че собственото му разследване посочва "стъпки, предприети на най-високо ниво в държавата за активно прикриване на истинския произход на изчезването".

В доклада на СЕ са посочени и няколко висши белоруски служители, заподозрени в участие в изчезването.

През 2001 г. двама бивши служители от прокуратурата на Беларус, които са избягали в чужбина, твърдят, че Захаренко, Гончар и Красовски са били убити от "отряда на смъртта" на специалните сили. По-късно бивш войник от специалните сили също прави подобно твърдение. Лукашенко отрича да е наредил такава операция, съобщава Радио "Свободна Европа".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
5
 
! Отговори
како нело преди 2 години
що не напишеш за водачите на протестите срещу шистовия газ в Добруджа,къде са,що са,как и тримата за една седмица умряха?
47
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е съмнява ли се някой, че всичко е възможно да ти се случи в бандитската клоака Украйна?
46
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Справедливост за Шишов! Справедливост за Навални! Справедливост за всички журналисти и дисиденти, звepски тормозени и избивaни от режима на убиеца Путин и на неговия слуга Саша Лукашенко.
45
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А нещо за кашоги да пишете?!
44
8
 
3
 
! Отговори
до Факт преди 2 години
Слугуващите на диктатори са сбъркани .
43
5
 
11
 
! Отговори
Шоу преди 2 години
Ало,ало "право защитниците" нещо за концлагера на сащ Гуантанамо бей!!!???
42
8
 
9
 
! Отговори
Факт преди 2 години
За предателите само смърт....
41
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако и тук имаше държава да ги прочиства, нямаше да сме колония и да живеем толкова лошо.
40
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рисковете на професията. Западните спец служби също ги правят тоя работи но доста по прикрито и с много ефективна пропаганда един дол дренки просто различни подходи
39
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен "Питайте ония от Гуантанамо, те, добре знаят, кой и къде изчезва." Мдааа. В Гуантанамо затварят терористи, които залавят по дупките из Афганистан и Пакистан, но на "руснака" му се привиждат журналисти пишещи срещу репресиите на диктатури.
38
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ехааааа. А според русофилите Беларус е една прекрасна страна. Толкова е прекрасна, че чак изпращат убийци в други държави, за да не се разбира колко е прекрасна :)))
37
5
 
12
 
! Отговори
МАЙЦЕПРОДАВЦИ преди 2 години
Предатели, родоотстъпници и в един момент ми удря съвестта и си посягат!!!Живота и съдбата на такива продажници е кратка!!!
36
4
 
7
 
! Отговори
rusnak преди 2 години
Питайте ония от Гуантанамо, те, добре знаят, кой и къде изчезва.
35
8
 
3
 
! Отговори
Мр. Подозрение преди 2 години
Как беше: Хладен ум и чисти ръце, слогана на чекистите. Дългата ръка на КаГеБе не прощава. И на луната няма скриване. Както междудругото, теорията че хаммериканците като кацнали на луната, оня Армстронг и гледат там вече руска база. То и затова няма мисии вече до там. Фанало ги шубето. Дали е истина не знаем, ама че и тия десиденти си се самоубесват под път и над път не е.... случайно, ей така бесейки се. Странно
34
2
 
8
 
! Отговори
ууу преди 2 години
До Анонимен 41Прав си -- скоро убиха президента на Хаити, а преди няколко месеца един африкански. Мейд ин уса.
33
4
 
14
 
! Отговори
До Странно преди 2 години
Битова престъпност в Беларус има, включително и убийства, но на такива хич не им прощават. Имат смъртно наказание. "Свободният" свят вие срещу тях, каква диктатура били да осъждат убиец на смърт. Гаче ли той е помилвал жертвата.Последно тази година екзекутираха 30-годишен убиец на двама старци. Пияница, влязал им в домовете, мъчил ги за пари, ограбил ги и ги убил. Ама в Беларус не потупват по рамото и вече няма да може ни да пий, ни да убива. Дойче веле скърби. За убиеца, да не си помислите.
32
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоталитарните режими са така, пращат хора да убиват други хора.
31
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС няма пари и капацитет за демокрация в Украйна и в Белорус. Американците също предпочитат държави с петрол за демокрация. Горките хорица в Украйна и Белорус ще си останат завинаги руснаци. Българите имат късмет, че заради царя Сакскобургготски ги приеха в ЕС и ще останат просто балканци, вместо турски вилает, както беше тръгнало. Дано един ден и турците да се освободят от техния шизофреник, както ние направихме с онова същество от Банкя
30
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който търси намира )тия гадчета се имат за голема работа
29
8
 
6
 
! Отговори
Странно преди 2 години
Западните "свободни" медии които толкоwа пишат за Белорусия, не казват нито дума за бездомници, пенсионери ровещи в кофите, просяци, безработица, самоубийства, престъпност, чалгаризация, наркомания и прocтитуция, корупция, кражби, умиращи защото нямат пари да си платят лечението и операцията, изнасилени и отвлечени деца, родители които колят децата си от бедност и безизходица, набези над стари хора по селата, демографска криза, висока смъртност, обезлюдяване, съсипана икономика.

Спонсорирани публикации