Атлантическите течения отслабват, идват големи климатични промени

Предупредителни признаци за срив на Гълфстрийм
73
Атлантическите течения отслабват, идват големи климатични промени
Снимка: Pixabay

Настоящата система от течения в Атлантическия океан, двигател на климата на Северното полукълбо, може да отслабне до такава степен, че скоро да доведе до големи промени в световния климат, се казва в проучване, публикувано в четвъртък и цитирано от bloombergtv.bg.

Меридионалната циркулация в Атлантика (Atlantic Meridional Overturning Circulation, AMOC) е голяма система от океански течения, която пренася топла вода от тропиците на север в Северния Атлантик.

AMOC се задвижва от гъста, солена морска вода, потъваща в Северния ледовит океан, но топенето на сладка вода от ледената покривка на Гренландия забавя процеса по-рано, отколкото предполагат климатичните модели.

Тъй като атмосферата се затопля поради увеличените емисии на парникови газове, повърхностният океан отдолу задържа повече топлина. Потенциалният срив на системата може да има тежки последици за световните метеорологични системи.

Климатичните модели показват, че AMOC е най-слабият в момента от повече от 1600 години. Не е известно обаче дали отслабването се дължи на промяна в теченията или е свързано със загубата на стабилност.

Проучването, публикувано в списанието Nature Climate Change, казва, че разликата е от решаващо значение.

„Загубата на динамична стабилност би означавала, че AMOC е достигнал критичния си праг, над който може да настъпи значителен и на практика вероятно необратим преход към бавен режим“, казва Никлас Бурс от Института за изследване на въздействието върху климата в Постдам и автор на проучването.

Анализирайки моделите на температурата и солеността на морската повърхност в Атлантическия океан, изследването казва, че отслабването на теченията през миналия век вероятно ще бъде свързано със загуба на стабилност.

"Констатациите подкрепят оценката, че спадът на AMOC не е просто колебание или линеен отговор на повишаването на температурите, но вероятно означава приближаване на критичен праг, над който циркулационната система може да се срине", каза Бурс.

Сложността на системата AMOC и несигурността относно нивата на бъдещото глобално затопляне правят невъзможно да се прогнозира датата на срив за сега. Може да е в рамките на десетилетие или две или няколко века. Но колосалното въздействие, което би имало, означава, че никога не трябва да се допуска това да се случи, казват учените.

Ако AMOC се срине, това би увеличило охлаждането на Северното полукълбо, повишаването на морското равнище в Атлантическия океан, общото намаляване на валежите над Европа и Северна Америка и промяната в мусоните в Южна Америка и Африка, прогнозира Британската метеорологична служба.

Не е известно какво ниво на CO2 би предизвикало колапс на AMOC, каза Бурс.

„Така че единственото нещо, което трябва да направите, е да поддържате емисиите възможно най-ниски. Вероятността да се случи това изключително лошо събитие се увеличава с всеки грам CO2, който внасяме в атмосферата”.

Учените са все по-загрижени за повратните точки - големи, бързи и необратими промени в климата. Бурс и колегите му съобщиха през май, че значителна част от ледената покривка на Гренландия е на ръба на колапс, което ще доведе до голямо покачване на глобалното морско равнище. Други наскоро показаха, че тропическите гори на Амазонка сега отделят повече CO2, отколкото абсорбират, и че сибирската топлинна вълна през 2020 г. е довела до тревожни отделяния на метан.

Светът може би вече е преминал поредица от повратни точки, според анализ от 2019 г., което води до „екзистенциална заплаха за цивилизацията“. Очаква се голям доклад на Междуправителствената комисия по изменението на климата, който трябва да бъде представен в понеделник, да посочи влошаващото се състояние на климатичната криза.

Други климатични модели казват, че AMOC ще отслабне през следващия век, но че сривът преди 2100 г. е малко вероятен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още по темата: климаттечения
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
0
 
! Отговори
Iordan Ivanov Geolog преди 2 години
Констатирани са тежки преоблъчвания и увреждания на Атлантическия океан от нагло престъпни пресканиращи оръжия от територията на САЩ>Океана закърпва увредените обеми с отделяне на огромни количества газове вкл ВЪГЛЕРОДЕН ДВУОКИС/CO2 Ползва го като ЛЕЧЕБЕН ГАЗ>Уврежданията на атмосферния океан вкл над София изискват лечение с газове вкл мръсно токсични вкл огромни количества Въглероден двуокис/CO2.Вижте увреждания с включени скенери денем и мръсен остро токсичен смог над София и Пекин.
50
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ВСИЧКО ТЕЧЕ, ВСИЧКО СЕ ПРОМЕНЯ. САМО *** МАНЕРКИ НА ЗАПАДНЯЦИТЕ - НЕ.
49
0
 
9
 
! Отговори
Банка МошеАвраам преди 2 години
Трябва на всяка цена да се въведе годишен данък или такса Въздушни течения и като най-добросъвестни граждани се нагърбваме със събирането ме в нашата скромна банка . Е срещу скромно възнаграждение естественно.
48
4
 
2
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
До Хххх === Правят се компютърни модели на основата на екстраполацията. А че климата се променя мисля че вече е видно дори и за теоретиците на конспирацията :)))
47
1
 
10
 
! Отговори
Един от Юг преди 2 години
До Анонимен 59Много си прав но едни нови "другари" трябва да плашат хората за да живеят в страх и да им взимат парите!Това си е чист бизнес.Не че хората не замърсяваме но природата както казваш се саморегулира и нищо не може да я спре! Факт е че само преди 200,000 години северна америка е била покрита с 20 метра лед!Кой е предизвиквал тогава глобалното затопляне, "другарите" не искат да отговорят защото не им изнася!
46
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще почакаме до 2100 г. да видим дали са прави.
45
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки логично мислещ човек може да види, че процеса е саморегулиращ се - повишените температури на север увеличават топенето на ледовете, което води до намаляване на потъващата силно солена вода и намалява силата на Гълфстрийм, който пренася топла вода на север. Това от своя страна прави температурите по-ниски и противодейства на затоплянето, топенето на ледовете намалява и процеса, който ускорява силата на течението се задейства.
44
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Нищо ново, бившите цивилизации са имали остър недостиг на информация. Повечето от тях дори не са знаели, че Земята е кръгла. Информационната цивилизация, в която живеем днес може да реши проблеми, които дори не подозираме, че съществуват. Тази "цивилизация" както я наричате няма да изчезне просто така.
43
1
 
32
 
! Отговори
Нищо ново преди 2 години
Това се е случвало вече и не от човешка дейност.Нали не си мислите,че някой ще мъкне по високите места в планините да направи град?!Нивото на водата е било високо и то не веднъж.Цели цивилизации са изчезвали,а после други са си правили гробници от построеното.В океани,планини и морета има и други пирамиди,не само в Египет.Гигантски изригвания на вулкани и силни земетресения са издигали и потапяли цели цивилизации.И това ще се случи пак,неизбежно е,въпрос на време е.
42
28
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази статия може да я четат само нормални хора. Русофили, които по цял ден се облъчват с пропагандна руска държавна телевизия пак са наскочили в коментарите да обясняват как леда бил най-много за всички времена, как това и онова като несъзнателно оправдават рушката държава, която иска да набримчи на макс добива на петрол и газ и да продава, продава, продава. Не, другари. Положението не е добре. Хората трябва да се откъснем от горенето на природни ресурси, което означава, че Русия ще фалира. Факт
41
0
 
8
 
! Отговори
НОШТ преди 2 години
В момента обезумялите полюционери, пишман бизнесменит и техните задействани, но поради субективни и обективни причини ограничени лакеи, които са във всички сфери, не могат да се спрат без да им идва на акъл, че правят основна грешка- клатят си столчето! Събуждат задрямалите !
40
5
 
16
 
! Отговори
Гроби Таласомо преди 2 години
до екзистенциална заплаха за цивилизацията. То па, една цивилизация... Най-накрая, наште жени ша спрат да пътуват, да са фоткат, да са паарт на важни, ша почнат пак да перат на ръка и да раждат деца;)))
39
1
 
12
 
! Отговори
Летеца Кемиал Трейс преди 2 години
Новото реалити от продуцентите на КовидТъпнята!
38
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спрете да унищожавате горите, спрете да унищожавате и земята,водата,въздуха с отрови,химикали и отпадъци,спрете и климатичните оръжия, а не ни дрънкайте глупости!
37
3
 
5
 
! Отговори
Русата Златка преди 2 години
И тука ли втълпяват ,че хората замърсяват и има парникови газове. Трябва и стария ,че *** горите и хвърляме боклyци.
36
7
 
4
 
! Отговори
Чукундур преди 2 години
Раята не го мислете бре ! Това не е за ваште кратуни работа.
35
4
 
22
 
! Отговори
Не с тези номера! преди 2 години
Когато спрете да си играете с климатични оръжия и да ръсите коктейли от химикали в небето - Барий,Стронций,пувелизиран алумуний и др. вещества, когато спрете да замърсявате реките,земята,океаните,планетата, да спрете изсичането на горите, да спрете и унищожаването на водата+земята завинаги с коктейл от химикали и радиоактивни вещества,заради шистовия газ,от който дори няма възвращаемост на печалбата, а се прави,само защото някой иска да си продава химикалите, тогава може и да имате чиста планета
34
3
 
16
 
! Отговори
Ко? Не! преди 2 години
Даммм, там където четох за предстоящата медицинска криза, пишеше, че скоро ще ви натресат и климатични локдауни. Блажени са вярващите, а едни други мислейки си, че са богоизбрани ще ви дръпнат чрджето, т.е. планетата изпод г.Ъ.з.а! Статията е просто поредната ***.
33
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
работническата класа се опитва да мисли виждам :) трагикомедия :)
32
1
 
0
 
! Отговори
до 34 преди 2 години
Много искам да ти обясня ама знам че няма смисъл :)

Спонсорирани публикации