Отваря ли Беларус нови затворнически лагери за политическите дисиденти?

Полицията не допуска гражданите до тях
6 авг 2021 21:30, Нели Христова
81
Отваря ли Беларус нови затворнически лагери за политическите дисиденти?
Снимка: БГНЕС

Три слоя електрифицирана ограда. Нови охранителни камери. Военна охрана и табела "Входът е забранен". Прозорци с решетки и отразяващо стъкло, върху новоремонтирани сгради на казарма. Всички празни, с изключение на случаен служител по сигурността, дълбоко в гората на авторитарен Беларус.

Според видеоклиповете, изпратени до CNN и свидетелски показания, това е индикация за възможен затворнически лагер за политически дисиденти, построен наскоро на около час път с кола от Минск, близо до населеното място Новоколосово. Той се намира на мястото на съоръжение за съхранение на ракети от съветско време, което обхваща над 200 акра. Не е ясно каква част от мястото е ремонтирана.

Опозиционните активисти на Беларус от известно време изразяват опасения, че авторитарният режим може да прибегне до лагери за задържане, ако конвенционалните затвори се запълнят. Нарастват и опасенията относно поредната вълна от репресии и арести в отговор на демонстрациите, отбелязващи 9 август - годишнината от оспорваните президентски избори, които предизвикаха миналогодишното протестно движение. По-нататъшни вълнения могат да бъдат свързани с конституционен референдум, планиран за по-късно тази година или началото на 2022 г.

Франак Виакорка, старши съветник на лидера на белоруската опозиция Святлана Тихановская, прегледа кадрите и сподели пред CNN: "Не е изненадващо, че президентът Александър Лукашенко се опитва да изгради нещо като обикновен затворнически лагер, защото ще дойде нова вълна от протести така или иначе. Това може да бъде предизвикано от неговите изявления, може да бъде предизвикано от икономическата ситуация. Но тази вълна ще дойде. Той разбира това и иска да бъде подготвен по-подготвен от миналата година."

Беларуските дисиденти през август 2020 г. заявиха, че полицията ги е държала няколко дни в затворнически лагер, временно оформен в лечебно заведение за зависимости.

През октомври група активисти от бивши служители по сигурността, ByPol, публикува запис, за който се твърди, че е заснет заместник-министъра на вътрешните работи. В него Микалай Карпянков казва, че трябва да бъдат построени затворнически лагери за протестиращите, в които да ги реформират. В записа Карпянков предлага да се построи лагер от съществуващ затвор в град Ивацевичи.

Беларуското правителство определи записите като "фалшива" новина. Правителството не отговори на искането на CNN за коментар по този въпрос.

Все още няма признаци, че в лагера са настанени затворници. Представител на западното разузнаване заяви пред CNN, че използването на съоръжението като затворнически лагер е "възможно", въпреки че не разполагат с преки доказателства за това. Местните жители в град Новоколосово наричат ​​съоръжението "лагер". Един жител, на когото наскоро военните охранители казват да напусне района, когато се приближава до обекта, каза: "Моят приятел Саша, строител, ми каза, че са ремонтирали това място. Има три нива от бодлива тел и електрифицирана. Събирах гъби тук, когато един военен се приближи до мен и ми каза, че не мога да ходя там."

Други двама свидетели също са виждали военни патрули.

Лагера се появяват след едноседмична репресия срещу останалите независими медии в Беларус и след засилено международно внимание върху кризата в авторитарната държава.

В неделя олимпийската състезателка Кристина Тимановская заяви, че е била принудена да напусне Токио, след като критикува белоруските олимпийски служители в Instagram, и че е трябвало да потърси помощ от японската полиция, за да предотврати връщането й към Минск. Тя кацна във Варшава, Полша, в сряда, където й бяха предложени убежище и хуманитарна виза.

Националният олимпийски комитет на Беларус заяви, че е изгонена от олимпийския отбор поради емоционални и психологически проблеми, които тя отрича.

Във вторник опасенията за нарастващата диаспора над дисидентите в Беларус нараснаха, когато активистът Виталий Шишов беше намерен мъртъв в парк извън украинската столица Киев, очевидно обесен, с ожулвания по тялото.

Полицията разследва възможностите за самоубийство или убийство.

През май режимът на страната нагло пренасочи пътнически самолет към Минск и арестува журналиста-дисидент Роман Протасевич, в инцидент, описан от някои западни лидери като "отвличане, одобрено от държавата".

Протестното движение на Беларус е значително намалено поради бруталността на полицията, което води до много демонстрации сега под формата на флашмоб, заснет и публикуван онлайн. И все пак има признаци, че активистите приемат нови мерки за активно прекъсване.

CNN говори с активисти, които казват, че са предприели стъпките за саботиране на железопътни линии, управлявани от беларуското правителство. Те изпращат на CNN поредица от видеоклипове, които показват как с помощта на утвърдена техника успяват да забавят влаковете, без да причиняват щети.

Един от организаторите, който каза, че тяхната дейност е причинила забавяне на влаковете до около 20 км в час в някои райони, каза пред CNN: "Основната цел е да се причинят икономически щети на режима, тъй като забавянията ги карат да плащат огромни глоби "

Много от железопътните линии, които преминават през Беларус, изпращат фериботни стоки от Китай към Европейския съюз, което означава, че честите закъснения биха могли да имат по-широко значение в целия континент и за международната търговия, което би ударило силно режима на Лукашенко.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
3
 
! Отговори
лъжи преди 2 години
а америка няма ли такива затвори ИМА но случайно никои не пише за тях .Това са лъжи и пропаганда целта е унищожаването на държавата (украйна) и приближаване до границите на Россия .Това искат американците НО това няма да стане
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо не ги разстрелват? По-евтино ще излезе.
42
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ОСОБЕНОСТИ НА РУСКИЯ НАЦИОНАЛЕН ЛОВ - ПРОСТО ЛУКАШКО ГЛАМАШКО ПОДДЪРЖА ТРАДИЦИЯТА ОТ ПРЕДИ 400 ГОДИНИ - ВСИЧКИ СВОБОДОМИСЛЕЩИ В КАТОРГА. ЛУКАШКО ЩЕ БЕГАШ НАДАЛЕЧ, САМО НЕ ИЗПУСКАЙ МОМЕНТА, КАКТО СЕ КАЗВА В ЕДНА РЕКЛАМА.
41
2
 
7
 
! Отговори
Waffen SS преди 2 години
Според видеоклиповете, изпратени до CNN и свидетелски показания, това е индикация за възможен затворнически лагер за политически дисиденти, построен наскоро на около час път с кола от Минск, близо до населеното място Новоколосово"".Ами действува освежаващо и най-вече дисциплиниращо
40
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 67 "ще им спретнат една демокрация и ще заживеят разкошно като нас, с нарязани заводи" Друго си е да те мачкат и да те убиват както преценят за добре. А "прекрасните" им заводи са такива, че Лукашенко преди няколко седмици пак ходи да иска заемче от Путин. И ние такива "прекрасни заводи" имахме: като Кремиковци, който няма една година с печалба. Чрез тях ни фалираха, за да ни дават заеми, след което ни източваха.Колкото повече "работеха", толкова повече зависехме от СССР.
39
0
 
5
 
! Отговори
Bulgaro преди 2 години
Guantanamo......USA !
38
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да отворят и тук, за рсботещи за НПО-та. Само това е спасението. А на Беларус скоро ще им спретнат една демокрация и ще заживеят разкошно като нас, с нарязани заводи и избягало население.
37
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обратното броене е започнало. От параноя няма отървали се. У нас последователите му са секта от параноици.
36
1
 
3
 
! Отговори
Кой е изненадан преди 2 години
въпросът ми е към нормалните.
35
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой го чете тва цялото до края??
34
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Товариш. елате прибирете и нашите псевдо елитници бибитковци, итн, герб, бсп, сдс, и всякакви абревиатури и всеки от директор на училище на горе от последните 40 години. ей така профилактично. ако няма място по затворите ги фъргай на прасетата, на никого няма да липсват. за концлагери не стават милите щото работа през животя си не пипали.
33
6
 
15
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Щом е намесен CNN, значи е гарантиран фейк.
32
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 57 ."Лукашенко е един от малкото останали в света истински политици и родолюбци.....И В Бг трябва да се върне Белене иначе няма спасение ние вече сме ударили дъното" Добре ли сте?
31
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лукашенко е един от малкото останали в света истински политици и родолюбци.Правят се всякакви опити да го махнат за да сринат и Беларус демОкратите зад океана.В Беларус здравеопазването и образованието са безплатни.Който е ходил в Беларус знае,че хората там са много гостоприемни.И В Бг трябва да се върне Белене иначе няма спасение ние вече сме ударили дъното
30
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Борко да ли си е поръчал нещо по-така в в белорискиа затвор. шо тука шъ му икофти
29
4
 
2
 
! Отговори
Чубака преди 2 години
Вижте добре този на снимката, това е истински диктатор, на като Бойко. Мисирката да му заявява най - нагло в очите: "Ема г-н Борисов тия килчета може да са ви в чекмеджето ама да не сте ги пипали" ... Що не вземат да питат така Лукашенко??
28
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Политически десидент?Платени революционери, агенти на чуждо влияние или просто криминални авторитети.Къде е разликата, когато всичките тези рушат установен ред. А след него, дали просто не искат да седнат на същите позиции, по възможност без нужния изминат път в съществуващата система.
27
8
 
1
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 2 години
В Киев средната заплата е вече по-висока от тази в Беларус и беларусите вече ходят в Киев на гурбет. До няколко години ще ги последват и руснаците.
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До славянинЗащото обичат Родината си и трябва да я почистят от платените провокатори и продажници. Някой трябва да превърне България отново от територия в държава. Затова още не са се изнесли, моето момиче.
25
0
 
4
 
! Отговори
На кого разчитаме преди 2 години
До Agent provocateurЗащото имат мозък. И Швейцария не член на НАТО, но е по- сигурно място от всички членове на НАТО. Въпросното НАТО с целия си политически и военен потенциал не успява да разклати Беларус вече 30 години.

Спонсорирани публикации