Още едно злато за България: Стойка Кръстева триумфира в Токио

Това е пети медал за страната ни
7 авг 2021 08:43, Нели Христова
168
Още едно злато за България: Стойка Кръстева триумфира в Токио
Снимка: БГНЕС

Стойка Кръстева надви туркинята Бусе Чакъроглу и спечели златния медал на Олимпийските игри в Токио. Тя триумфира  в категория до 51 кг на боксовия турнир.

35-годишната спортискта е първият български шампион в тази категория.

Това е общо пети медал за България.

Оспорвано начало. В първия рунд двете си размениха по няколко леви прави. Стойка поведе с 5:0 съдийски гласа, благодарение и на успешна комбинация в края на самия начален рунд, пишат от Gol.bg

Втория рунд стартира със страхотен ляв прав за Кръстева. Няколко забележки и за двете боксьорки за непозволена игра. В средата на рунда българката записа успешна комбинация – ляво и дясно кроше. Поредно добре бласирано ляво кроше на Кръстева. В края българката контрира с дясно кроше. Отново съдийско предимство 4:1 гласа за българката.

Последният рунд стартира с успешно дясно кроше на Чакъроглу. Агресивна игра на туркинята. Ляво кроше на Чакъроглу. Кръстева влиза в серия от пласирани успешно леви и десни крошета.

Българката е първият ни боксьор за последните 25 години, който участва в мач за златния медал на най-големия спортен форум. За последно това се случи през 1996-а в Атланта.

Тя е и първата жена в бокса, която печели медал за България от най-големия спортен форум на планетата.

Стойка Кръстева прекъсва 11-годишен период, в който страната ни нямаше медал в олимпийския бокс. За последно Тервел Пулев, в категория до 91 кг, стигна до бронза на Игрите в Лондон, провели се през 2012 година.

Кръстева е и едва третият роден боксьор, след Тервел Пулев (бронз) и Борис Георгиев (бронз – Атина 2004 г.), който печели медал през настоящият 21-и век.

Последната олимпийска титла за България в бокса печели Даниел Петров Божинов в Атланта, САЩ, през 1996 г.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
0
 
3
 
! Отговори
браво преди 2 години
нашата я отнесе номер едно е и златна вече ЧЕСТИТО и на грацийте който детронираха русия за първи път в историята ,карате ни да се чувстваме горди и макар след цялата помия която ни залива вие сте светлината вие сте надеждата обича ви цяла България
139
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен След Сеул-1988 година ,когато стигнахме върхът ,за 30 години демокрация ,що -годе сме на нивото на 60 те години , времената на Токио и Рим.
138
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Давайте новини за Цветана Пиронкова, тя поне е изящна, красива, естествена, постига успехи в тениса. Тениса може да бъде практикуван и от жени, Цвети Пиронкова е доброто доказателство. Другото е гавра с жената и женската същност
137
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От един и същи етност ли са медалистните Ивет и Стойка?
136
3
 
1
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 2 години
Има спортисти които печелят повече медали отколкото всички българи, което значи, че България като медали е на нивото само на един спортист от САЩ, а САЩ отбора им е от над 600 спортиста даже неговите са само златни а нашите не са само златни
135
1
 
2
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 2 години
Нивото е много ниско, спечелили сме толкова медали колкото Кейлъб Дресел, а той е един човек а има медали колкото всички българи
134
1
 
14
 
! Отговори
ами преди 2 години
след като бг жените печелят медали на щанги, бокс, борба, карате, остава бг мъжете да се реализират в художествената гимнастика...
133
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Министъро на спорта Кралев спечели лично този медал.И пое отговорност за него.
132
1
 
21
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
Нашите жени изпопребиха хората там...
131
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Месецът започна много лошо за родните сексисти :( горките :(
130
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БРАВО,ГОРДА БЪЛГАРКЕ!ГОРДЕЕМ СЕ С ТЕБ!
129
1
 
13
 
! Отговори
Стойке, преди 2 години
България те обича!
128
0
 
5
 
! Отговори
1 преди 2 години
До СТРАНДЖАТА, а в герб-комунисти дали има,или е само кмета на Симитли.
127
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До СТРАНДЖАТА Държавата и заводи фалираха защото всички теглиха долари, за да купуват чужда стока. Това е ползата от фордовете.
126
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес, оставяте ли коментари с подигравки към мъжете на дежурните си *** и триете ли разумни постове, които се възмущават от това? Само така юнаци, по свобода на словото скоро ще станем първи отзад напред с такива "журналисти" като вас
125
1
 
29
 
! Отговори
Честито, шампионке! преди 2 години
След 12 години изпепеляващ суховей, българите се радват на втора златна капка на надеждата за настъпването на по-добри времена. Честито, шампионке!
124
8
 
19
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
За съжаление мъжете в България поизчезнаха. Останаха само меки китки, които до онзи ден ближеха на Винету салама и го възхваляваха 12 години. Скоро време очаквам да въведат задължителна казарма за българките а българите ще работят главно като шивачи, келнери и стюардеси.
123
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Велик успех.България над всичко!!Утре всички българи да подкрепим златните ни момичета по художествена гимнастика.Напред към още едно злато !!!
122
3
 
28
 
! Отговори
селото преди 2 години
Браво на бългаските момичета покорили най високия връх в спорта.Къде са момчетата и мъжете и защо се докарахме дотам жените да носят победите а мъжете да им ръкопляскат.С ,,цветните" парадите в София и управляващите ни евро..ци явно това е резултата.Браво момичета.Поклон за ,,мъжеството".
121
2
 
21
 
! Отговори
Никк преди 2 години
Бравооо, нашето момиче, много се радвам за този успех!

Спонсорирани публикации