Какво ще се случи със съоръженията, построени специално за Олимпийските игри?

Много от тях ще останат в служба на гражданите
9 авг 2021 22:00, Нели Христова
22
Какво ще се случи със съоръженията, построени специално за Олимпийските игри?
Снимка: БГНЕС

Най-необикновените Олимпийски игри в историята приключиха и както винаги остава един въпрос - какво ще се случи със съоръженията, построени специално за най-голямото спортно събитие?

Тази година феновете бяха принудени да гледат своите любими спортисти по телевизора, а трибуните на мащабните стадиони останаха празни. Атлетите, от своя страна, не успяха да се порадват на японската природа, тъй като движението им извън Олимпийското село беше силно ограничено.

Добрата новина е, че много от специалните структури, построени за Токио 2020, ще останат дълго след края на събитията, така че когато границите в крайна сметка се отворят, можете да отидете и да видите къде вашите любими спортисти се състезаваха за злато.

Стадион Greater Tokyo

По-голямата част от олимпийските и параолимпийските събития се провеждат в и около столицата Токио.

Някои от структурите, построени за Олимпийските игри, са временни, като например градския спортен парк Aomi, където се проведе състезанието по спортно катерене, гимнастическия център Ariake и градският спортен парк Ariake -  мястото, където се проведоха състезанията по BMX и скейтборд.

Но част от кандидатурата на Токио пред Международния олимпийски комитет (МОК) беше обещанието, че повечето от новите структури, направени специално за игрите, ще останат в полза на хората в Япония и след края на състезанията.

Японския национален стадион

Това място в известния район на Токио Шинджуку беше домакин както на церемонията по откриването и закриването на Олимпиадата, така и на повечето състезания по лека атлетика. Той замени стария национален стадион, който беше съборен през 2016 г.

Световноизвестният архитект Кенго Кума, който е и професор по архитектура в Университета в Токио, проектира новият стадион, който бе в центъра на Игрите. Стадионът може да побере 68 000 души и е изработен от дърво, донесено от 46 от 47-те префектури в Япония.

Там не липсваха исторически моменти, включително емоционалния финал на висок скок, в който италианецът Джанмарко Тамбери и Мутаз Еса Баршим от Катар избраха да споделят олимпийския златен медал.

Ариаке Арена

Разположена в югозападен Токио, тази лъскава сграда беше домакин на всички мачове по волейбол по време на Олимпиадата в Токио 2020.

Отборът на САЩ създаде история там в неделя, когато женският отбор по волейбол победи Бразилия за златния медал в последния ден на игрите.

След като игрите приключат, арената ще служи като местно читалище и като място за събития, което може да побере над 12 000 души.

Musashino Forest Sport Plaza

Тази арена в Чофу, в западните покрайнини на Токио, беше първото място, специално изградено за Олимпийски игри, което бе завършено.

Покривайки площ от 30 000 квадратни метра, Musashino Forest Sport Plaza има наклонен сребърен покрив. Центърът беше домакин на събития по бадминтон и модерен петобой по време на игрите.

Китай доминира на корта за бадминтон тук, спечелвайки шест медала, включително два златни.

След игрите представители на Токио казват, че ще служи като многофункционално място, където ще се провеждат големи спортни състезания и развлекателни събития.

Токийски център за водни спортове

Построен специално за Токио 2020, Токийският център за водни спортове се намира вътре в крайбрежния парк Tatsumi-no-mori - популярно зелено пространство, където местните могат да играят мини голф или просто да се насладят на променящите се есенни листа.

Както подсказва името, по време на игрите тук се провеждат много водно-ориентирани спортове, като скокове във вода и плуване, с много исторически моменти.

Отборът на САЩ остави своя отпечатък в Токийския център за водни спортове, чупейки световния рекорд във финала по щафета 4x100 метра при мъжете.

След Олимпиадата Токийският център за водни спортове ще продължи да бъде домакин на събития и също така ще функционира като съоръжение, където жителите на Токио могат да отидат да поплуват.

Sea Forest Waterway

Дом на състезанията по гребане, това съоръжение е специално построено в каналите между два изкуствени острова в Токийския залив.

След игрите той ще продължи да бъде домакин на международни състезания по гребане и кану и ще бъде отворен за обществеността като зона за отдих.

Посетителите ще разберат, че се приближават, тъй като драматичния мост на Токийската порта се издига над него. Той беше постоянна гледка на екраните по време на тазгодишните игри.

Хокеен стадион Ой

Впечатляващото ъглово място за хокей на трева, заедно с електрическо-синьото си изкуствено покритие, което изглежда толкова готино в реалния живот, колкото и по телевизията, се намира в спортния център Oi Central Seaside Park до река Сумида. Местните обичат този парк заради гледката към залеза.

Длъжностни лица казват, че мястото, построено специално за Олимпиадата, ще се използва за хокей, футзал и други спортове след Игрите 2020.

Нипон Будокан

Мястото за съзстезанието по джудо е построено по поръчка за Олимпиадата в Токио, но не за тези Олимпийски игри.

Обикновено наричан само Будокан, което означава зала за бойни изкуства, той е построен през 1964 г., когато Токио за първи път е домакин на игрите. Оттогава залата се превръща в популярно място за концерти.

На тазгодишните игри той имаше честта да приеме една от новите дисциплини на Олимпийските игри - каратето. Именно там 21-годишната Ивет Горанова завоюва един от трите златни медала за България.

Олимпийското село

Построено на 33 акра в токийския квартал Харуми, селото на спортистите ще има нов живот, след като спортните събития приключат.

Много обсъжданите картонени легла ще бъдат премахнати и целият комплекс ще бъде превърнат в апартаменти - нещо, което винаги е било необходимо в силно населен град като Токио.

Според говорител на Олимпиада, ще бъдат продадени 5650 жилищни единици.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
0
 
! Отговори
Друга тема преди 2 години
Защо системата е против Живко от Варна ! Той беше най-любимия и най-малкият внук, точно заради тов е бил най-любимият внук ! Хора, които говорят против него, значи са мошенници !
11
1
 
0
 
! Отговори
Живко от Варна е дар преди 2 години
На Живко от Варна му отива да бъди в женски затвор някъде в Русия ! Там затвореничките ше го харесат особено той когато си изгради атлетична фигура ! А междудругото има и други варианти, за да се промени животът му ! Напимер да бъди в някое имение в Русия, там да няма право да излиза от имението и да си живее там с красиви жени !
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Живко търси салам,хахоха
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съоръженията от зимните олимпийски игри в Сараево - 1986 са обрасли с растителност и се рушат. А от най-големите олимпийски игри в Берлин 1936 не е останало нищо. Хората са казали - както дошло, така отишло, в случая - бързо.
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тук да не е сборище на ***?Какви са тези приказки? Поне пишете грамотно!И не пишете пили!
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен8. Абе, глобус с пеендел - научи се да пишеш грамотно. Не си ли бил на уччилище или си се надрусал?Гледай колко си се нacpал!
6
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами направили са си съоръжения. И после ще си ги полват. Вирусите все ще си ги има, но ще си заминат с ***-отите, които не спазват нищо. А после хората ще имат стадиони.
5
5
 
4
 
! Отговори
Цирк преди 2 години
Да се изгорят, може да е останал някой "вирус".
4
2
 
3
 
! Отговори
До 4 преди 2 години
Не е вярно, лъжеш. Всичко си се използва, там се правят почти всички конференци, разположен е детския лагер Сириус, по-живо е от всякога.
3
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А в Сочи след 2014 -Зимната Олимпиада е погром.Самите обикновени рснаци предлагат,ако някога изобщо им дадът Олимпиада да се проведе в Нурилск,Магадан или южното крайбрежие на Северният ледовит океан.
2
3
 
9
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Хотел за креватно джудо
1
4
 
11
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Тошко африкански са остригал нула номер от зор

Спонсорирани публикации