Лукашенко година след протестите: Той живее в свой собствен свят

Според него Русия е зависима от Беларус
11 авг 2021 22:15, Нели Христова
149
Лукашенко година след протестите: Той живее в свой собствен свят
Снимка: БГНЕС

Президентът на Беларус Александър Лукашенко - последният диктатор на Европа, повика в понеделник своите помощници, послушни представители на медиите и няколко независими журналисти, за да представи неговата версия на реалността: Десетките хиляди белоруси, които се вдигнаха на масови протести срещу спорното му преизбиране миналата година, са "безсмислено малцинство", манипулирано от коварния Запад, който се стреми да отдели страната си от Русия.

Той настоя, че действията му са не само оправдани, но всъщност са запазили световния мир.

"Днес Беларус е в центъра на вниманието на целия свят", обяви той по време на осемчасова пресконференция в своя обширен дворец на независимостта с мраморни подове. "Ако бяхме проявили слабост по време на протестите, това би предизвикало нова световна война."

Въпреки че Лукашенко работи усилено, за да подкрепи възгледа си за събитията, той е широко отхвърлен от беларуските активисти, западните правителства и независимите анализатори. Всъщност, казват те, след като откровено открадна изборите, той нареди на силовите си органи да предприемат мерки срещу протестиращите, използващи насилие, невиждано в Европа от десетилетия.

Оттогава диктаторът изгони стотици опозиционни лидери и активисти в изгнание, изпрати изтребител, за да свали пътнически самолет, превозващ опозиционен активист, и заглуши независими медии, като затвори цели редакции. Той е посетил няколко пъти президента на Русия Владимир Путин, търсейки финансова помощ, за да стимулира икономиката на страната, засегната от санкциите.

В понеделник, година след най-сериозното предизвикателство за управлението му, Лукашенко получи възторжени аплодисменти от повечето хора в публиката, докато продължаваше да говори, без да си направи нито една почивка.

Той се нахвърли върху малкото западни журналисти, които задаваха въпроси относно твърденията, че неговият режим измъчва опонентите си и потиска гражданското общество. "Нямаше репресии и няма да има репресии в бъдеще, защото нямам нужда от това. Това би било като да се застрелям в главата", заяви той. Твърдението му противоречи на констатациите на ООН, белоруска правозащитна организация, "Вясна", както и на други наблюдатели.

Той призна, че главният център за задържане в Минск "не е курорт", както бе казал по-рано в обръщението си, но отрече обвиненията за изтезания.

"Защо убихте момиче в Конгреса?" попита той журналист от CNN, позовавайки се на смъртта на Ашли Бабит, жената, застреляна от полицейски служител, по време на бунта в Капитолия на 6 януари. След това Лукашенко заяви "въпросът за репресиите срещу гражданското общество от моя страна просто не може да се сравни със ситуацията във вашата страна."

Лидерът също така омаловажи белоруската олимпийска спортистка Кристина Тимановксая, която миналата седмица избяга в Полша, след като открито критикува треньорите си, че са я регистрирали в състезание, за което не е тренирала.

"Коя е тя?" - попита той, опитвайки се да пренебрегне нейния рекорд като спринтьор.

Членове на кабинета на Лукашенко, проправителствени блогъри и предимно приятелски настроени журналисти от региона често се намесваха, за да покажат своята подкрепа, да благодарят на своя президент и да отблъснат малкото критични въпроси от други журналисти.

"Лукашенко живее в свой собствен, въображаем свят от много години", казва Артём Шрайбман, независим беларуски анализатор от Московския център Карнеги, който наблюдава речта от Киев. Той е избягал от Беларус, страхувайки се, че ще бъде арестуван. Шрайбман казва, че някои зрители се намесвали след неудобни или предизвикателни въпроси, "за да убедят Лукашенко, че мнозинството в стаята е на негова страна".

Тези няколко въпроса, както и един за икономическата цена на потушаването на най-мащабния протест, който се е организирал някога в Беларус след обявяването на независимостта он Съветския съюз, изглежда извадиха Лукашенко от равновесие.

"Можете да се задавите от санкциите си", каза той, позовавайки се на допълнителни санкции, наложени от Великобритания и САЩ в понеделник срещу него и неговите съюзници "Ние не знаехме каква е тази Великобритания преди 1000 години и не искаме да знаем сега."

Министерството на финансите на САЩ добави в понеделник 27 физически лица и 17 предприятия към списъка на санкциите, които източват приходите от износ на страната. Миналия месец президентът Байдън се срещна със Светлана Тихановская - опозиционният лидер, вероятно избрана за президент на Беларус, която беше принудена да напусне страната.

През годините Лукашенко извърши балансиращ акт с външната си политика, изигравайки Запада срещу Русия в опит да запази независимостта си, като същевременно извлече икономическа помощ и от двете. Но подкрепата на Путин по време на протестите - включително прикритата заплаха да се намеси военно, ако е необходимо - беше критична спасителна линия за диктатора. Западните санкции притискаха Лукашенко още по-близо към Путин.

Но по време на пресконференцията, наречена "големия разговор с президента", Лукашенко изобразява Русия и Путин като по-зависими от Беларус, отколкото обратното. Той заяви, че Беларус, която граничи с Полша и балтийските държави, и двете страни членки на НАТО, е последната крепост на Русия срещу Запада.

Следвайки тази линия на аргументи, той настоя, че протестите срещу него миналата година са били причинени от западните страни, които се стремят да атакуват "сърцето на Русия", като разпалват вълненията в Беларус.

"Заедно с руския президент веднага разбрахме какво искат от нас", каза той.

"Днес, въпреки протестите, управлението на Лукашенко зависи от личните му отношения с Путин", казва Катя Глод, анализатор от Центъра за анализ на европейската политика. Във всеки момент Путин може да "вземе друго решение" по отношение на лидера на Беларус, обяснява тя, например "да го тласне към референдум" за нова конституция и оставка.

Докато по време на пресконференцията допускаше, че Беларус води преговори с Русия за заем от още 1 милиард долара, Лукашенко настоя, че страната му ще остане независима и никога няма да се слее с Русия.

Лукашенко има малко влияние срещу Запада. Но той беше обвинен от Европейския съюз в отмъщение заради санкциите срещу него, след като се опита да разпали нова имиграционна криза в Европа, разрешавайки на 4000 мигранти да преминат през Литва тази година, в сравнение с 81 през 2020 г.

"Вие ни поставихте под икономически натиск, защо трябва да ви защитаваме?" - попита той, позовавайки се на мерките на ЕС, които включват забрана за търговски полети до Беларус.

"Ако вашите самолети не летят до нашата страна, ще дойдат други самолети", каза той. "И ако дойдат самолети от Афганистан, ние ще ги приемем", добави той, имайки предвид нарастващото изселване от страната, тъй като талибаните придобиват контрол върху увеличаващата се територия.

В края на пресконференцията Лукашенко отправи предупреждение към малкото западни журналисти, допуснати до събитието.

"Ако донесете тази война на нас, ще трябва да отговорим", каза той. "Но в този случай нашата общност, нашето общество, са единни. Не можете да ни разбиете."

При това почти цялата публика се вдигна с бурни овации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Той им е много омразен, защото отказа да включи беларусите във всеобщият ковид заговор, а такова своеволие не се прощава. Мантрата днес е: Има ковид-19 и той е задължителен за всички, дотогава, докато си постигнем целите. Самоотлъчките означават, че си живееш в отделен свят.
67
20
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само мачкане за враговете на страната му. Така ще се опази да не стане колония като нас, да му нарежат заводите и гражданите на Беларус да станат роби на запада.
66
13
 
5
 
! Отговори
До 116 преди 2 години
Верно ли ? Брейййййй тцъ тцъ...а ти знаеш ли какво искат беларуските или по знаеш от тях ?
65
27
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 111 "Лукашенко им е виновен, че си защитава държавата. А в нашата върлуват гербави калинки и неоосманистки спящи клетки и въпреки всичко твърдят, че живеем в демокрация" Сега остава да кажеш, че си и анти-ваксърче и триото на неграмотността е завършено: ОФ, фенче на диктатурите от сталинистки тип и нагъл.
64
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато турските *** изчерпат аргументите си почват с минусите.
63
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно ми е Ню Йорк Таймс знаят ли, че тука сте изпльоскали буквален превод на тяхната статия за Лукашенко, естествено там дИмУкратично са изрязали 90% от това което е казал? Или ви е такава процедурата - господарят пише, а тукашните колониални *** превеждат без да цитират източника? Той ги пита и колко са задържаните демонстранти пред конгреса? Защо сифалшифицираха собствените избори пред целия свят като брояха фалшиви бюлетини по пощата, все интересни въпроси де сте ги пропущили
62
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лукашенко им е виновен, че си защитава държавата. А в нашата върлуват гербави калинки и неоосманистки спящи клетки и въпреки всичко твърдят, че живеем в демокрация. Нека Лукашенко да е лош.
61
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 103 Буквално за виц те затварят в Беларус. Ами ти си Л.У.М.П.Е.Н. Кво не бил "затворил" народа си. Заминавай за там направо, няма маски, няма глупости. Има само затвори, бой и бедност като нашата от преди 15 години.
60
4
 
17
 
! Отговори
Т.Шак преди 2 години
Да, Лукашенко живее в собствен свят. Нарича се Беларус.
59
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боли ме една вена на крака, какво да правя?
58
3
 
2
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 2 години
До ДианКа....Имаш плюсче от мен каки.Ако си от Софийката да се видим да те черпя моме ;)
57
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поклон пред Лукашенко! Не се поддаде на сатанистите и не затвори народа си!!!
56
4
 
5
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен97 Не е важно кого защитаваш, а колко близо си до истината! Аз си мислех, че Лукашенко е по-авторитарна личност, но вероятно наистина има стабилна "поддръжка" от средния ешалон в партията му - такива като БСП у нас! Тези хора у нас съсипаха цялата страна, прогониха сума ти народ, но от властта няма да се откажат - лъжат, мажат, манипулират, театралничат, но кокала няма да пуснат. БСП и СИЕ ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА!
55
5
 
2
 
! Отговори
До 97 преди 2 години
Не защитаваме Лукашенко а себе си от лъжите
54
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Некой бая се е престарал в пропагандата и пак няма да му се получи.
53
2
 
2
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Вуйчо Ваньо Къде бъркаш Бойко тук, БСП? Много пък информирано се пишеш! от къде ти спускат тази информация, значи, от американското ти задкулисие ли?..Всичките ти сметки тук са сметки без кръчмаря! Я недочул, я недовидял..Я пак в Русия се набутал..Все беден, болен и нещастен..Ти си гледай свойта работа и не се бъркай в работата на другите - има си ревизори за тази работа! А и доколко едно решение е ефективно решават управляващите, а не гладни кучета-ще купел 5 *** и щял да спести..
52
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много ми е чудно що за болно същество трябва да си за да защитаваш тук Лукашенко.
51
2
 
8
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 2 години
Който е *** и му плащат - да пукннне дано, независимо от партийната принадлежност!
50
6
 
2
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До БПФ Явно и на теб, като на всяко БСП трябва дълго да се обяснява! Та! Изборите бяха манипулирани, защото манипулираха избирателите с фалшиви обвинения и истерии срещу Тръмп, вследствие на което много хора гласуваха против Тръмп и той загуби, сме.ш.ко...Сега изясни ли ти се или имаш нужда от повече обяснения, значи?
49
6
 
7
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 2 години
Няма да чета - знам че е Нелката..а Баце в чий собствен свят живя бе?!? Април месец 2 дни преди да сдаде поста, даде Летище София на концесия до 2056та за 700млн лева!!!! В същото време плати на США над 2млрд$ за НЕначертани Ф 16ки. За 2млрд$ Боинг щяха да ни дадат на мига ПЕТ 747 Джъмбо Джет дето да изкарват пари, а баце им даде Летище за 35г. на концесия за 700млн лв.... продажници. Това е главно летище бе ***, а не плаж в Крайморие, че да го даваш на концесия?

Спонсорирани публикации