Стават ли пожарите по-тежки и как се сравняват те с изминали години?

Горещи вълни имаше по целия свят
11 авг 2021 20:50, Нели Христова
10
Стават ли пожарите по-тежки и как се сравняват те с изминали години?
Снимка: БГНЕС

Последните горещи вълни и горски пожари по света предизвикаха тревога, а предупрежденията са, че части от Европа и Северна Америка може да преживеят най-лошия пожарен сезон.

Как горските пожари се сравняват с тези през предишните години?

Калифорния е ударена тежко

Части от западните щати са имали рекордно високи температури тази година, които, заедно с тежките условия на сушата, са предизвикали поредица от големи пожари.

През 2021 г. в Калифорния е изгоряла два пъти повече акра земя в сравнение със средното за пет години.

"Сега в Калифорния имаме пожарите, от които винаги сме се страхували, заради рекордните горещи вълни", казва д-р Сюзън Причард от Училището за екологични и горски науки към Университета на Вашингтон. "Като се има предвид, че горските пожари в Калифорния са се разгаряли чак през ноември през последните години, опасявам се, че може да сме подготвени за нов рекорден сезон на пожари."

В Съединените щати тази година са изгорели повече от 3,5 милиона декара земя.Това е с един милион повече, отколкото в този момент през пожарния сезон за 2020 г., който завърши като най-разрушителният сезон за всички времена.

Площта, изгоряла в САЩ за 2021 г., засега е под 10-годишната средна стойност, като някои други щати не са толкова силно засегнати, колкото Калифорния. Но експертите предупреждават, че все още е много рано да се правят заключения, тъй като това изглежда като изключително сух и дълъг пожарен сезон.

Изменението на климата увеличава риска от горещото и сухо време, което вероятно ще подхрани горските пожари.

"Екстремните пожарни метеорологични събития, включително повишената опасност от мълнии мълния и силен вятър, също стават все по-чести при изменението на климата", обяснява д-р Причард.

Пожарите в Турция са най-лошите в историята й

Горските пожари в Турция бяха обявени от президента Реджеп Тайип Ердоган за "най-лошите в историята на страната".

Повече от 200 огнища са засегнали западна и южна Турция, въпреки че властите казват, че по-голямата част от тях сега са задържани. Около 175 000 хектара земя са изгорели досега тази година, според Европейската информационна система за горски пожари.

Това са повече от осем пъти от средното за това време на годината - измерено между 2008 и 2020 г.

"Годината е много лоша в целия средиземноморски регион. Смятаме, че това е причинено от горещия юли в региона", казва д-р Юсуф Серенгил от Лесотехническия факултет на Университета в Истанбул.

Турските власти бяха критикувани, че са били хванати неподготвени за последните пожари и че нямат достатъчно самолети, за да се справят с тях. В крайна сметка Турция получи помощ от Франция, Испания и няколко други държави, които осигуриха въздушна подкрепа.

Гърция също е преживяла рекордни горски пожари - с 12 пъти повече изгорени земи от средното.

Голяма част от това разрушение е причинено от горски пожари на гръцкия остров Евия, като повече от 2000 души са евакуирани по море.

Сибир пламна

Плътният дим от горските пожари е покрил части от Сибир, а спътници са го проследили да се носи до Северния полярен кръг и извън него.

Пламъци в Сибир се появяват всяко лято, като се започне на юг - около китайско-монголската граница, преди постепенно да се придвижи на север към отдалечения Северния полярен кръг, където пожарите са труднодостъпни.

През този пожарен сезон за първи път в записаната история димът от Сибир достига Северния полюс.

Има и други признаци, че пожарите се влошават. Средната изгоряла площ в Сибир за последното десетилетие (2011-2020 г.) е била повече от два пъти по-голяма от предходната, според данни от Института по горите на Сукачев.

Република Саха (или Якутия) в североизточната част е изправена пред тежки пожари от средата на юни. Този тип огън с висока интензивност отделя повече въглероден диоксид. Обемът на въглерод, отделен от пожари в Саха тази година, далеч надхвърля последните години. Някои съседни региони обаче не са издържали толкова лош сезон.

Учените казват, че по-топлите и сухи условия в северните части на Сибир увеличават риска от пожар. И че изменението на климата, причинено от човека, е ключов фактор за по-екстремна пожарна активност там.

Проучване установи, че рекордната сибирска гореща вълна през 2020 г. е невъзможна без изменението на климата.

Какво се случва в Амазонка?

Ситуацията в Амазонка се следи отблизо, тъй като обезлесяването и пожарите, свързани със земеделието, застрашават ценната екосистема. Все още е началото на годишния пожарен сезон в страната, който има тенденция да достигне своя връх през август и септември.

Досега през 2021 г. изгорената площ е по-малка от миналата година, според сателитни данни, анализирани от тропическия еколог д-р Мишел Каламандин.

Но в Керадо, където има обширни пасища или савана, използвана за отглеждане на култури и добитък, се наблюдава увеличение на земята, засегната от пожари.

През 2020 г. пожарите бяха особено разрушителни в южния край на Амазонка, като например в щатите Мато Гросо и Пара. Там гората среща по-склонната към огън савана.

Настоящите условия и прогнозата за дъжд предполагат нова суша, което означава, че "отново бихме могли да видим големи пожари в този регион", казва Катя Фернандес, асистент по геология в университета в Арканзас.

В други участъци от тропическите гори в Бразилия - и в Перу, и Боливия - се очаква по-"среден" сезон. Като цяло прогнозите показват, че климатичните условия ще бъдат по-малко благоприятни за вида на тежките пожари, наблюдавани през 2020 г.

Човешките дейности като обезлесяването също представляват голям риск от пожар. Нивата на обезлесяване остават високи, което може да осигури гориво за пожари, когато времето стане по-сухо.

Наред с тези човешки дейности, въздействието на изменението на климата върху Амазонка е значително, казва професор Фернандес. "Видяхме доказателства, че сухият сезон се е увеличил по дължина, а тежките засушавания се случват по-често поради естествената променливост, влошена от изменението на климата."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
казвайте чаос на трошките. колите ще ги направят непритежаем лукс като едно време. има да ги гледаме като ни пускат за малко навън и да им завиждаме. концлагери батенца. уж да ни пазят климатчето и от заразата. че и на тъмно и студено ще ни държат. голяма част от нас доброволно ще взимат приспиващата инжекция.
9
2
 
8
 
! Отговори
Просто е преди 2 години
С годините хората стават все по-глупави. Или по-глупавите стават все повече...
8
3
 
4
 
! Отговори
Да се разберем: преди 2 години
Бихте ли предали на богатите нацистки елитарни лайненца, че за разлика от тях аз им давам избор: той е много ***!Не ме интересува ако олицетворяваш кралските династии на цяла Европа Симеоне или приемаш върховенството на закона и че той важи както за просяка така и за теб, отказвате се от дискриминацията под всякакви форми от труд до религия и прекратяваш нацистките практики заложени тук или саморазправата с вас ще бъде позволена!
7
6
 
6
 
! Отговори
фигурант преди 2 години
дамаджане рашкоф, хващай маркуча на боко и отивай да гасиш!
6
6
 
5
 
! Отговори
зелен чорап преди 2 години
абе къде е дамаджан прашков?пожарите са приоритет на МВР а той се крие!сигурно е в мазата на ГЕШЕВ да смуче от от дамаджаната му или се е загубил в някоя от тоалетните си
5
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А аз се чувствам виновен, че колата ми е само Евро 3
4
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според мен се палят умишлено да вкарат следващата стъпка зеления фашизъм.
3
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пожари винаги е имало и ще ги има и за в бъдеще, дори и след като човека изчезне от лицето на земята пак ще ги има. Просто с годините журналистичестите раздувки и празнословие достигат все по-високи (или низки според гледната точка) нива.
2
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички пожари са умишлени, това е най-лошото.
1
3
 
10
 
! Отговори
Illiana преди 2 години
Господ да пази България и българите, дори и тези неразумните....

Спонсорирани публикации