Лято 2021: Какво да правите при задържане на вода?

Тренирайте повече, съветват специалисти
12 авг 2021 21:00, Екип на Tialoto.bg
10
Лято 2021: Какво да правите при задържане на вода?
IStockphoto

Опитвате се да следите теглото си и редовно се качвате на кантара. И виждате познат сценарий - стрелката се катери нагоре, а вие не си спомняте да сте прекалили с храната последните дни. Да, разликата е кило-две, но когато се качват в рамките на 1-2 дни и то без видима причина, може наистина да ви докарат до истерия.

Ако се чудите какво се случва, то трябва да знаете, че задържате вода. Това е често срещан проблем, нищо, че е лято и всеки се поти по-обилно в горещините.

"Образуването на мазнини отнема повече време, така че няма как да сте натежали от тях за толкова кратък период“, категорична е д-р Силвия Тара, автор на „Тайният живот на мазнините“.

Освен рова гликогенът, който е складирана форма на глюкозата, която телата ни ползват за енергия, се задържа много повече вода, отколкото мазнини в него, заради биохимичния си състав, обяснява експертът. Съхраняван в черния дроб и мускулните клетки, гликогенът се хидратира с три до четири части вода. Така че, когато отслабвате бързо, изчерпвате онези запаси от гликоген, които казват на черния дроб и мускулите да задържат възможно най-много глюкоза (и придружаващата я вода), която приемате, когато ядете. Ако стъпите на кантара по време на този процес, най-вероятно стрелката ще показва по-висока цифра.

Има няколко трика, които ще ви помогнат да се спасите от задържане на вода:
 
Тренирайте редовно
 
„Интензивни тренировки може да доведат до задържане на вода, заради подуването на мускулите в процеса на възстановяване“, обяснява д-р Тара. Но в дългосрочен план упражненията стимулират притока на кръв и помагат за премахване на натрупването на лимфна течност в крайниците. Така че, макар че може да забележите малко подуване през деня след натоварваща HIIT тренировка, малко след това то минава.
 
Още по темата ще откриете в материала на Tialoto.bg 
Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На снимката Били айлиш ли е или някоя дето прилича на нея?Скрийте я!
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
вода с вода се лекува, пиеш още вода и всичко излиза
3
0
 
1
 
! Отговори
ATAKA_FOREVER преди 2 години
Ами пуснете водата
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе защо не трупах кила га трошех орехи с него?Щото беше творд и форгаше!Днес само навивам вожите и ме мързи да тренирам....:(
1
1
 
10
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Тренирайте редовно с мотиката на бостана :)))

Спонсорирани публикации