Тихановская: Не виждаме светлината в края на тунела, но няма връщане

Преди година тя се превърна в най-големия враг на Александър Лукашенко
Обновена: 12 авг 2021 22:04 | 12 авг 2021 21:55, Нели Христова
104
Тихановская: Не виждаме светлината в края на тунела, но няма връщане
Снимка: БГНЕС

Трансформацията на Светлана Тихановска от домакиня в световна държавна личност - чрез избори, на които тя вероятно отстрани дългогодишния авторитарен лидер Александър Лукашенко, изглежда като холивудска приказка.

Сега, година след началото на новия си живот, Тихановска твърди, че преживява кошмар.

Още по темата
"Всеки ден през последната година беше нещестен", казва тя пред The ​​Independent от Литва, където е в изгнание. "Всеки ден виждах как хиляди животи се рушат в затворите. Всеки ден децата ми ме питаха кога ще се срещнат отново с баща си."

Невероятното пътуване на Тихановская започна през май 2020 г., когато тя се предложи като кандидат за президент на мястото на съпруга си активист. Забележителното в историята бе, че тя все пак беше регистрирана за участие в изборите - решение, за което Лукашенко съжалява оттогава. Подобно на много други, той подцени способността на бившата учителка да вдъхнови нацията около идеята за промяна.

Белорусите подкрепиха Тихановская в своето множество, продължаващото и след изборите, и заложиха на всяка непосредствена надежда за демократична трансформация. Но за повече от 12 месеца хората на Лукашенко в черно арестуваха десетки хиляди, измъчиха стотици и убиха поне осем. Над 600 политически затворници остават в лагерите.

Самата Тихановская беше уловена в първоначалната репресивна вълна, бягайки от страната през август след неуточнени заплахи за семейството си. Опозиционният лидер казва, че е приела заплахите по номинална стойност. "Споменаването на деца във всеки разговор е сериозно", казва  тя и добавя, че вярва, че остава "ясна мишена" за убийците на Лукашенко.

По-рано този месец белоруски активист в изгнание бе намерен обесен в Украйна при подозрителни обстоятелства, провокирайки основна преоценка на нейните собствени протоколи за сигурност.

"Всички ние сме виновни за подценяването на жестокостта на Лукашенко", казва тя. "Знаем, че трябва да засилим защитата не само за политически фигури като мен, но и за всички, с които работим в Беларус."

Тихановская казва, че поддържа връзка с активисти в Беларус чрез сигурни ежедневни конференции. За критиците това все още е твърде далечна връзка, за да окаже влияние върху ежедневието. Но опозиционният лидер настоява, че допринася по най-ефективния начин. "Аз обединявам хората, обединявам инициативи, обединявам държави", казва тя.

Изкачена на световната сцена, Тихановская се бори със стръмна крива на обучение. Без време да чете политически ръководства, тя казва, че се връща към най-надеждния си ресурс: "зовът на сърцето". Що се отнася до по-официалното политическо образование, това се дължи на нередовните й взаимодействия със световни лидери-от британския премиер Борис Джонсън до американския президент Джо Байдън.

Тя казва, че политиците са реагирали добре на нейната искреност: "Те са свикнали да виждат сиви костюми, но се оказват изправени пред жена, която представлява нейния съпруг в затвора и измъчваната си нация", обяснява тя. "Веднага разбират, че няма трикове при мен."

Други аспекти на международните отношения бяха по-разочароващи. Заради "наивност" Тихановская казва, че вярва, че Европейският съюз може да предприеме ефективна дипломатическа намеса в Минск. Вместо това й беше казано, че инструментите, които белоруската опозиция иска, като налагане на санкции, както и използването на криптовалута за подкрепа на опозицията, "не са налични". Подобно на много от екипа, тя подозира, че лобистите на Лукашенко са си свършили работата.

"В крайна сметка получихме половин мерки твърде късно и това директно доведе до отвличане на пътнически самолет", казва тя.

Инцидентът от 23 май, в който Лукашенко нареди самолет на Ryanair да бъде приземен в Минск, за да арестува Роман Протасевич - опозиционен журналист, летящ с него, спомогна за кристализирането на мисленето срещу беларуския режим. Скоро след това ЕС въведе строги санкции, фокусирани върху авиацията и части от жизненоважната калиева промишленост. В понеделник Великобритания и САЩ обявиха подобен набор от ограничения.

Тихановская казва, че ще отнеме известно време, за да се разбере дали санкциите ще сработят. Нищо в битката срещу Лукашенко няма да се случи за една нощ, казва тя. Важното беше, че нещата сякаш се движат "в правилната посока".

"Както при всичко останало, трябва продължаваш, да пълзиш, пълзиш, но пълзиш напред“, казва тя. "Може още да не виждаме светлината в края на тунела, но също така знаем, че няма връщане назад."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
2
 
14
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Трансформацията на Светлана Тихановска от домакиня в световна държавна личност - също като нашта п-кп :)))
58
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма връщане, но за теб няма и светлина в тунела.
57
2
 
9
 
! Отговори
Предлагам: преди 2 години
Да поплачем мало и за нея.
56
3
 
11
 
! Отговори
СПУКАН БАЛОН преди 2 години
"Трансформацията на Светлана Тихановска от домакиня в световна ДЪРЖАВНА личност"СМЯХ в ЗАЛАТА! Приятелка на още една държавна личност Гуайдо.спешно трябва да намира една свободна от правитилететДЪРЖАВА......за двама спукани балони
55
1
 
9
 
! Отговори
Ленин преди 2 години
"327Всяка готвачка трябва да се научи да управлява държавата."
54
1
 
10
 
! Отговори
Додо преди 2 години
В крайна сметка Богъ винаги побеждава! И не, мъжкият *** не е детероден орган, а Сорос не е благодетел, а принц на Лукавия!
53
2
 
16
 
! Отговори
Натовеца преди 2 години
Защо всички зорозоидиии са толкова гнъсни ,специално ли така ги подбират?
52
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Грозна и противна
51
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В САЩ отмениха мораториума върху плащането на неплатени наеми заради ковид ситуацията. Сега милиони американци ще останат на улицата ако не могат да платят неплащаните от една година наеми."Еми мниои ясноо уее! Аз има апартамент там, дела го отдава фирма од наем и ся не моим изгони едни.. . 7 месеца без парици да капят!! !! Койййй туйй уеее! Ши ги прибиааа уеее
50
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали за да влезе в тунела е била на светло. Кво и пречи да се въ.ре на слето. Нищо. Но секефи ра немските данъкплатци. Лукашенко де поизпрати още тоз оногоз ми да ЕUците да ги издържат. И д.уго Тихата вода неизъчва женска хормонална недостатъчност въпреки че съпругът и е от година в затвора
49
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много често светлината в тунела се оказва идващия влак...
48
4
 
27
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Основният проблем на руската и беларуската опозиция е пълната липса на патриотизъм.Идеите им се свеждат до предаване на собствените страни на милостта на Запада и че тогава всичко ще тръгне по мед и масло.Обаче веднъж вече се случи и резултатът бе катастрофален.Затова и тая опозиция няма подкрепа на населението.
47
2
 
13
 
! Отговори
цру преди 2 години
Ние убиваме демократично и цивилизовано с кеф
46
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Белорусия народът не е толкова глупав като българите, че да се наведе на западняците.
45
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В САЩ за една вечер протести убиха пъти повече протестиращи отколкото за години протести и сблъсъци в Китай в Хонконг. Да не говорим, че за месеци протести и сблъсъци с властта в Белорус при кървавият диктатор Лукашенко нямаше нито една жертва.
44
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Белорус никого не са разстрелваи на улицата.
43
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А изборите за президент на САЩ чесни бяха?
42
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разпадаща се, гладна и бедна Русия в края на 90те, останала без икономика, плячкосвана от олигарсите и от американските НПО, след 20 години управление на Путин се превърна в монолитна геополитическа свръхдържава, възстанови в своите граници Крим, започна интеграция с Белорусия, разруши цялото близкоизточно господство на САЩ в Сирия и станала водеща сила в противопоставянето си на финансовия глобализъм.
41
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми Брюксел и Вашингтон да кажат ,в кои страни е безсмислено да се провеждат избори , за да им спестят пари .В крайна сметка те си имат фаворит и накрая обявяват " еди кой си е победител ".Може дори изобщо да не е участвал . За тях няма значение
40
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ТихоОкеановска глътна вода коята се оказа солена.

Спонсорирани публикации