Тихановская: Не виждаме светлината в края на тунела, но няма връщане

Преди година тя се превърна в най-големия враг на Александър Лукашенко
Обновена: 12 авг 2021 22:04 | 12 авг 2021 21:55, Нели Христова
104
Тихановская: Не виждаме светлината в края на тунела, но няма връщане
Снимка: БГНЕС

Трансформацията на Светлана Тихановска от домакиня в световна държавна личност - чрез избори, на които тя вероятно отстрани дългогодишния авторитарен лидер Александър Лукашенко, изглежда като холивудска приказка.

Сега, година след началото на новия си живот, Тихановска твърди, че преживява кошмар.

Още по темата
"Всеки ден през последната година беше нещестен", казва тя пред The ​​Independent от Литва, където е в изгнание. "Всеки ден виждах как хиляди животи се рушат в затворите. Всеки ден децата ми ме питаха кога ще се срещнат отново с баща си."

Невероятното пътуване на Тихановская започна през май 2020 г., когато тя се предложи като кандидат за президент на мястото на съпруга си активист. Забележителното в историята бе, че тя все пак беше регистрирана за участие в изборите - решение, за което Лукашенко съжалява оттогава. Подобно на много други, той подцени способността на бившата учителка да вдъхнови нацията около идеята за промяна.

Белорусите подкрепиха Тихановская в своето множество, продължаващото и след изборите, и заложиха на всяка непосредствена надежда за демократична трансформация. Но за повече от 12 месеца хората на Лукашенко в черно арестуваха десетки хиляди, измъчиха стотици и убиха поне осем. Над 600 политически затворници остават в лагерите.

Самата Тихановская беше уловена в първоначалната репресивна вълна, бягайки от страната през август след неуточнени заплахи за семейството си. Опозиционният лидер казва, че е приела заплахите по номинална стойност. "Споменаването на деца във всеки разговор е сериозно", казва  тя и добавя, че вярва, че остава "ясна мишена" за убийците на Лукашенко.

По-рано този месец белоруски активист в изгнание бе намерен обесен в Украйна при подозрителни обстоятелства, провокирайки основна преоценка на нейните собствени протоколи за сигурност.

"Всички ние сме виновни за подценяването на жестокостта на Лукашенко", казва тя. "Знаем, че трябва да засилим защитата не само за политически фигури като мен, но и за всички, с които работим в Беларус."

Тихановская казва, че поддържа връзка с активисти в Беларус чрез сигурни ежедневни конференции. За критиците това все още е твърде далечна връзка, за да окаже влияние върху ежедневието. Но опозиционният лидер настоява, че допринася по най-ефективния начин. "Аз обединявам хората, обединявам инициативи, обединявам държави", казва тя.

Изкачена на световната сцена, Тихановская се бори със стръмна крива на обучение. Без време да чете политически ръководства, тя казва, че се връща към най-надеждния си ресурс: "зовът на сърцето". Що се отнася до по-официалното политическо образование, това се дължи на нередовните й взаимодействия със световни лидери-от британския премиер Борис Джонсън до американския президент Джо Байдън.

Тя казва, че политиците са реагирали добре на нейната искреност: "Те са свикнали да виждат сиви костюми, но се оказват изправени пред жена, която представлява нейния съпруг в затвора и измъчваната си нация", обяснява тя. "Веднага разбират, че няма трикове при мен."

Други аспекти на международните отношения бяха по-разочароващи. Заради "наивност" Тихановская казва, че вярва, че Европейският съюз може да предприеме ефективна дипломатическа намеса в Минск. Вместо това й беше казано, че инструментите, които белоруската опозиция иска, като налагане на санкции, както и използването на криптовалута за подкрепа на опозицията, "не са налични". Подобно на много от екипа, тя подозира, че лобистите на Лукашенко са си свършили работата.

"В крайна сметка получихме половин мерки твърде късно и това директно доведе до отвличане на пътнически самолет", казва тя.

Инцидентът от 23 май, в който Лукашенко нареди самолет на Ryanair да бъде приземен в Минск, за да арестува Роман Протасевич - опозиционен журналист, летящ с него, спомогна за кристализирането на мисленето срещу беларуския режим. Скоро след това ЕС въведе строги санкции, фокусирани върху авиацията и части от жизненоважната калиева промишленост. В понеделник Великобритания и САЩ обявиха подобен набор от ограничения.

Тихановская казва, че ще отнеме известно време, за да се разбере дали санкциите ще сработят. Нищо в битката срещу Лукашенко няма да се случи за една нощ, казва тя. Важното беше, че нещата сякаш се движат "в правилната посока".

"Както при всичко останало, трябва продължаваш, да пълзиш, пълзиш, но пълзиш напред“, казва тя. "Може още да не виждаме светлината в края на тунела, но също така знаем, че няма връщане назад."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тази що не каза, последната година от къде са и доходите, как живее извън Белорус.
18
15
 
4
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До 14 Кви ги хортуваш, ба! Пепел ти на езика, значи!...Кви са тез приказки не моем да разберем, значи...Мъжът на Тихановска е в затвора и тя иска това да не е така,да не е така и с многото други политически затворници там, но така ли ще убеди властите, като ги хули и плюе по тях?!..Смешки!..Мисля, че поне може да опита да поеме един по-политически път. Лукашенко я приема като агресор и гледа само как да я победи, той не мисли за причини, възможности, последствия, не разбира дори в какво греши
17
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предлагам да принудим Москва да спазва нормите на евроатлантическите ценности!
16
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Демокрацията и америанското партньорсртво са най-добрата система, но Русия е агресивна и действията и водят до разрушаване на запада. Затова предлагам да наложим нови санкции на Русия за да я принудим да приеме европейските ценности за да не ни разрушава.
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а ков вижда таз
14
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо при такова изобилие от статии за Белорусия, няма новини от Белорусия за мизерия, за бездомници, за пенсионери ровещи в кофите, за просяци, за безработица, за самоубийства, за престъпност, чалгаризация, за наркомания и прocтитуция, за корупция, за кражби, за хора в Белорус които умират защото нямат пари да си платят лечението и операцията, за изнасилени и отвлечени деца, за родители които колят децата си от бедност и безизходица, за набези над стари хора по селата, за демографска криза, за висока смъртност, за обезлюдяване, съсипана икономика.
13
5
 
17
 
! Отговори
Хайде, хайде преди 2 години
Какви санкции, какво чудо? Беларус се крепи на износа си на калий (изкуствени торове), а износа му за ЕС и САЩ е пренебрежим. Една Русия с бума си на селско стопанство ще го изкупи на зелено за 10 години напред. Ами Китай? Ами Бразилия или Аржентина? Какви санкции, какъв хел?!
12
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички инициативи на САЩ от последните години завършваха с провал.
11
3
 
23
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 2 години
Запада трябва да схване, че Беларус никога няма да стане "западен". И вместо да си губят времето в обречени битки е по-добре да си погледнат собствените помийни ями !
10
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия разполага С-400 и Pantsir-S1 в Белорусия.
9
5
 
15
 
! Отговори
14 преди 2 години
Скоро ще видиш светлината в тунела. Вече не си нужна жива на господарите си.
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Белорусия купува газта от Русия на фиксирана цена от 5000 рубли.
7
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цената на газта надхвърли 514 долара за 1000 кубични метра. Очаква се зимата цената да мине 1000$.
6
11
 
4
 
! Отговори
Диана преди 2 години
Според мен, Тихановска бърка като приема нещата в политиката като битка. Една битка предполага агресия, загуби на ресурси, разходи..Ако приема ситуацията като решение на проблем/и нещата ще приемат друг характер..Разбира се,всичко си има своите граници и след известно време при липса на прогрес нещата загрубяват и се изострят, но претенциите трябва да се забравят, трябва да се търсят пътища за убеждение и ефективна комуникация-всеки прави това, което може, разбира..Лукашенко смята, че го нападат
5
4
 
14
 
! Отговори
коя е тази грозотия преди 2 години
СКРИЙСЕ!
4
5
 
18
 
! Отговори
изпразни се вън преди 2 години
жалки наемници на дявола
3
3
 
13
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 2 години
Нелката вече я надушвам от заглавието само...Хич и не съм и чел поредния дълъг роман. Така, че по "новината" нямам коментар и бе ме интересува. Лека нощ
2
4
 
16
 
! Отговори
Грешка преди 2 години
Сбъркали сте името на госпожата. Казва се Тапкановская.
1
1
 
13
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Виждам реклама на Лидъл за термометър 24 лева :)))

Спонсорирани публикации