Тихановская: Не виждаме светлината в края на тунела, но няма връщане

Преди година тя се превърна в най-големия враг на Александър Лукашенко
Обновена: 12 авг 2021 22:04 | 12 авг 2021 21:55, Нели Христова
104
Тихановская: Не виждаме светлината в края на тунела, но няма връщане
Снимка: БГНЕС

Трансформацията на Светлана Тихановска от домакиня в световна държавна личност - чрез избори, на които тя вероятно отстрани дългогодишния авторитарен лидер Александър Лукашенко, изглежда като холивудска приказка.

Сега, година след началото на новия си живот, Тихановска твърди, че преживява кошмар.

Още по темата
"Всеки ден през последната година беше нещестен", казва тя пред The ​​Independent от Литва, където е в изгнание. "Всеки ден виждах как хиляди животи се рушат в затворите. Всеки ден децата ми ме питаха кога ще се срещнат отново с баща си."

Невероятното пътуване на Тихановская започна през май 2020 г., когато тя се предложи като кандидат за президент на мястото на съпруга си активист. Забележителното в историята бе, че тя все пак беше регистрирана за участие в изборите - решение, за което Лукашенко съжалява оттогава. Подобно на много други, той подцени способността на бившата учителка да вдъхнови нацията около идеята за промяна.

Белорусите подкрепиха Тихановская в своето множество, продължаващото и след изборите, и заложиха на всяка непосредствена надежда за демократична трансформация. Но за повече от 12 месеца хората на Лукашенко в черно арестуваха десетки хиляди, измъчиха стотици и убиха поне осем. Над 600 политически затворници остават в лагерите.

Самата Тихановская беше уловена в първоначалната репресивна вълна, бягайки от страната през август след неуточнени заплахи за семейството си. Опозиционният лидер казва, че е приела заплахите по номинална стойност. "Споменаването на деца във всеки разговор е сериозно", казва  тя и добавя, че вярва, че остава "ясна мишена" за убийците на Лукашенко.

По-рано този месец белоруски активист в изгнание бе намерен обесен в Украйна при подозрителни обстоятелства, провокирайки основна преоценка на нейните собствени протоколи за сигурност.

"Всички ние сме виновни за подценяването на жестокостта на Лукашенко", казва тя. "Знаем, че трябва да засилим защитата не само за политически фигури като мен, но и за всички, с които работим в Беларус."

Тихановская казва, че поддържа връзка с активисти в Беларус чрез сигурни ежедневни конференции. За критиците това все още е твърде далечна връзка, за да окаже влияние върху ежедневието. Но опозиционният лидер настоява, че допринася по най-ефективния начин. "Аз обединявам хората, обединявам инициативи, обединявам държави", казва тя.

Изкачена на световната сцена, Тихановская се бори със стръмна крива на обучение. Без време да чете политически ръководства, тя казва, че се връща към най-надеждния си ресурс: "зовът на сърцето". Що се отнася до по-официалното политическо образование, това се дължи на нередовните й взаимодействия със световни лидери-от британския премиер Борис Джонсън до американския президент Джо Байдън.

Тя казва, че политиците са реагирали добре на нейната искреност: "Те са свикнали да виждат сиви костюми, но се оказват изправени пред жена, която представлява нейния съпруг в затвора и измъчваната си нация", обяснява тя. "Веднага разбират, че няма трикове при мен."

Други аспекти на международните отношения бяха по-разочароващи. Заради "наивност" Тихановская казва, че вярва, че Европейският съюз може да предприеме ефективна дипломатическа намеса в Минск. Вместо това й беше казано, че инструментите, които белоруската опозиция иска, като налагане на санкции, както и използването на криптовалута за подкрепа на опозицията, "не са налични". Подобно на много от екипа, тя подозира, че лобистите на Лукашенко са си свършили работата.

"В крайна сметка получихме половин мерки твърде късно и това директно доведе до отвличане на пътнически самолет", казва тя.

Инцидентът от 23 май, в който Лукашенко нареди самолет на Ryanair да бъде приземен в Минск, за да арестува Роман Протасевич - опозиционен журналист, летящ с него, спомогна за кристализирането на мисленето срещу беларуския режим. Скоро след това ЕС въведе строги санкции, фокусирани върху авиацията и части от жизненоважната калиева промишленост. В понеделник Великобритания и САЩ обявиха подобен набор от ограничения.

Тихановская казва, че ще отнеме известно време, за да се разбере дали санкциите ще сработят. Нищо в битката срещу Лукашенко няма да се случи за една нощ, казва тя. Важното беше, че нещата сякаш се движат "в правилната посока".

"Както при всичко останало, трябва продължаваш, да пълзиш, пълзиш, но пълзиш напред“, казва тя. "Може още да не виждаме светлината в края на тунела, но също така знаем, че няма връщане назад."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе ашлак, тук става въпрос за Беларус и техния Ким Че Нун
78
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Информирайте се за истинското положение на запад, защото официалната пропаганда ви лъже. Западът е нещо като къща от карти и се крепи на лъжи на политици и медии.
77
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това не са някакви реални опозиционери, а просто раздухване на искри от западната пропаганда с цел да запалят чергата на Беларус, както успяха да направят в Украйна.Иначе те нямат никакви шансове срещу Путин.
76
1
 
5
 
! Отговори
искам да попитам преди 2 години
До СВЕТЛИНА! имат ли право да говорят за"крепостна рус" робите над 500 години?+германско+руско+хамериканско-брюкселско = +още 100 години
75
1
 
4
 
! Отговори
Амнезия преди 2 години
До ОберщурмбанфюрерЧе то така мога да оспоря всички избори във всяка една държава в целият Свят какви са ти доводите?
74
5
 
1
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
До 82 //// А за Путин гласуват повече от 90%, даже 99%. Какво ли остава за Лукашенко... D:
73
4
 
7
 
! Отговори
ЕЛИ преди 2 години
ТАЗИ ОТ СНИМКАТА СПЕЧЕЛИ ПО МАЛКО ОТ 10% А ВИЕ ХРИСТОВА ПИШЕТЕ ЧЕ Е СПЕЧЕЛИЛА " МНОЖЕСТВО " СРАМ ВИ Е ДА НАПИШЕТЕ МНОЗИНСТВО ,ТЪЙ КАТО ЗА ЛУКАШЕНКО ГЛАСУВАХА НАД 80% ПРОЦЕНТА ---*** ДА ДРЪНКАТ
72
3
 
8
 
! Отговори
ПРОПАГАНДА преди 2 години
ТАЯ НОКОИ НЕ Я ОТРАЗЯВА, МАХНЕТЕ Я ОТ НОВИНИТЕ
71
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За психиятър силовик да иде с таз вечно открехната и тъмна цепка под но са й. Боре тия ги нарича ПП и турга по една бъуква от родния град. Но Цевта поне се знае когато си трае да мълчи
70
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като гледам каква дебилност се шири няма нищо чудно, че България е на този хал. Обичаме диктаторите, защитаваме си ги и не ги даваме за нищо на света. Живков си го дундуркахме толкова време. После дойде онова испанско животно кобурготски, след това си имахме месия - метрата слънце и все такива търсим. Какво чудно че брат Лука има толкова застъпници мечтаещи за неговата величайша диктатура.Дано ви узреят тиквите, че диктатурата е вредно за о народа, ама хич не вярвам.
69
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е лесно да ти дадат пари за определена "работа" и ти да не я свършиш! Вижте нашите грантаджии.
68
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, тази на какво се надява с тоя зловещ поглед? Платиха и американците, ама защо заложиха точно на нея? Не намериха по-убава май да се съгласи? Ама изопачавате ситуацията в Беларус. Там далеч не всички са недоволни. Една спокойна и приятна страна. Лични впечатления. Естествено има недоволни. Винаги има, ама не знаят кво ги чака, ако им натрапят тая прозападна шушумига.
67
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те са крадци и платени агенти на запада ,ако видите мъже й-200 кила сигурно има,от "беднотия" ...Ще свърши в затвора тая,като Навални..
66
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ЧЕРВЕН=СAТAНA...изобретени са от англия и сащ през 19 век! там са затваряли деца и хора с умствена изостаналост за да не пречат на здравите!и понеже парите не достигали, са започнали да ги изтребват! по нешънъл джиографик го споменаха!
65
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Смотани руски ***.Работих с един инженер от БелорусияМразят Лукашенко от дъното на душата си.
64
6
 
12
 
! Отговори
джо преди 2 години
Лъжите и поръчковите статии са запазена марка на драскачите. Ако няма финансиране от запада с какво щеше да се занимава тази учителка?
63
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая ли гъска напира да замести Лукашенко? Няма що-революционерка, та дрънка. Ай прибирай парите и се скрий.
62
22
 
2
 
! Отговори
СВЕТЛИНА! преди 2 години
Светлината в тунела ще се появи догодина, когато крепостна рус ще изчезне от картата на света, а човечеството ще си отдъхне.
61
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само вечер ли ви остава време да пишете против Лукашенко. Истината обаче е една, човека запази народа си от ппрожителските капиталистически пипала и такива джендърчета платени, които имат за цел да му бутнат режима няма да ги огрее.
60
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тежка е съдбата на родоотстъпниците и изговореното от тях наподобява бред сивой кобильi.

Спонсорирани публикации