Опасните горещини над Средиземноморието - доказателство от изменението на климата

В Сицилия термометрите показаха 48,8 градуса по Целзий
15 авг 2021 13:41, Петя Славова
29
Опасните горещини над Средиземноморието - доказателство от изменението на климата
Снимка: Bloomberg L.P.

Опасната гореща вълна, която обхваща Средиземноморието, е последната от поредицата скорошни екстремни метеорологични събития, които подчертават реалните последици от изменението на климата, пише Bloomberg.

Италианският остров Сицилия може да е счупил топлинния рекорд на континентална Европа, когато термометрите достигнаха 48,8 градуса по Целзий в сряда. Докато жителите на региона са свикнали с горещото време по това време на годината, властите в Средиземноморието предупреждават населението да вземат предпазни мерки, тъй като температурите се покачват над 37 °C.

Още по темата

Горещините се случват само няколко дни след като водещи световни учени по климата заявиха в забележителен доклад, че последното десетилетие най-вероятно е било по-горещо от всеки един период в последните 125 000 години. В него се казва още, че глобалните температури ще продължат да се покачват, ако драстично не са намалят емисиите на парниковите газове.

Изследователите установиха, че изменението на климата е причината топлинните вълни да са по-чести и интензивни по целия свят, което може да доведе до смъртта на уязвими хора, които нямат достъп до подходяща защита. Топлината може да бъде особено опасна за деца и възрастни хора.

"Това е Средиземноморието, така че лятото е горещо и сухо, но това е необичайно интензивно", каза Боб Стефански, ръководител на приложните климатични служби в Световната метеорологична организация. "Това е само малка част от нещата, които предстоят". Метеорологичната система, която причинява топлината, ще се усети най-силно в Централна и Южна Испания, Южна Италия, Гърция, Балканите и Западна Турция, каза той.

В Тунис температурата в столицата достигна рекордните 48,9 °C във вторник, счупвайки предишния рекорд, установен през 1982 г., според Мехрез Ганучи, синоптик в Тунизийския национален институт по метеорология. В сряда Кайруан, друг град, разположен на юг от столицата, регистрира рекордните 49 ° C.

Съществува риск температурите да влошат пожарите, които бушуват в Гърция през последните дни. "Топлинната вълна ще изостри и ще направи опасността от пожар много по-голяма", каза Стефански.

Следващата седмица се очаква да има известно облекчение, като прогнозите показват понижаване на температурите. И все пак, тъй като изгарянето на изкопаеми горива продължава да играе важна роля в световната енергийна система, учените прогнозират, че подобни топлинни вълни ще стават все по-често срещани в бъдеще.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: Bloombergклиматпожари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зелените талибани само чакат да стане лято и се започва с нелепата им пропаганда, как едва ли не сме на ръба на апокалипсиса. Някакъв температурен рекорд от преди 60 години бил подобрен с 0,3 градуса и това вече е доказателство, че зелената секта е единствената права вяра. последното десетилетие най-вероятно е било по-горещо от всеки един период в последните 125 000 години. - що за глупост е това? Най-вероятно било - долнопробни лъжи и манипулации.
24
0
 
0
 
! Отговори
Iordan Ivanov geolog преди 2 години
Тестове от 2018 - 2019 година United Kingdom Kent UK Доказаха връзка между остри пробиви в биосферната охрана от дигитално холограмни видео пресканиращи оръжия и остър електромагнитен смог и отделяне на огромни количества газове от Атлантическия океан с цел закърпване на увредени обеми по границите със САЩ.Сателитни анализи на пожарите в Амазония,Аляска,Австралия и Сибир дадоха връзка с холограмни оръжия вкл монтирани на цигарени пакети./ANti neozoic era /Декодират и увреждат тежко .
23
0
 
0
 
! Отговори
Iordan Ivanov Geolog преди 2 години
тестове подават че има тежки увреждания от нови нагло престъпни анти земни,анти слънчева система и анти климатични оръжия вкл дигитално холограмни сканиращо пресканиращи.В Момента се засича остър силен проникващ електромагнитен смог над големи региони от Средиземно море.Експерти да огледат на сателитни филми. Има откат от планетата с цел ликвидация на хората заради нагло вредни скенери облъчващи от автомобили тежко биосферната охрана .Нови камиони прогарят с нагло вредна техника биосферата
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно е изменение на климата, съвсем друго изменение на климата причинено главно от човека.
21
0
 
5
 
! Отговори
ПорЦелан преди 2 години
Ако се направи кълбо от месо с масата на всички хора по Земята, сечението му ще бъде равно на Централ парк.
20
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде стига с тоя климат! Климатът не се променя от вчера. Винаги се е променял. Имало е и по-горещи периоди от сегашния. Нелепи изводи правят тези "учени". Съгласен съм, че човешката дейсност оказва влияние, особено върху микроклиматът в градовете, но да ми твърдят, че човек е отговорен за климата като явление е меко казано малоумно. Климатът съществува и се променя откакто съществува планетата.
19
1
 
7
 
! Отговори
вервайте на наукята преди 2 години
Затова за да се спаси климата, ще вземат и последния лев от джоба ни и ще ни накарат да живеем като монаси-аскети, че само така ще "спасим" Майката Земя. А факсините ще имат грижата да пратят много хора за тор в следващите 5 години...
18
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След 2022 в много западни страни еко-фашистите забраняват дизелите от пределен клас. Милиони стари автомобили ще заминат на Изток и в Африка да димят. Да спасим планетата.
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еко-фашистите - Не произвеждайте автомобили с големи CO2 емисии! - Не са ефективни, и ще загубим пари, казва автоиндустрията. - Няма проблем, казва еко-мафията, ще забраним на хората да си карат старите коли и ще ги принудим да купуват нови, и така ще си компенсирате.
16
2
 
5
 
! Отговори
Пепи - програмиста преди 2 години
Садете още дървета . Па да пламне всичко . Там дето преди са растяли храсти и ниски дървета,сега зорлем садят 20 метрови дървета . И като пламнат , няма спиране .
15
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Търговията с въздух (въглеродни емисии) е бизнес за трилиони.
14
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заради екомафията и търговията с въглеродни емисии зимата отоплението за двустаен може да додтигне 1000 лева месечно.
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напротив, доказват, че няма изменение на климата. На юг си остава горещо, на север умерено, по на север - по-студено.
12
0
 
4
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Нищо не е опасно да са охлаждат у морето :)))
11
1
 
5
 
! Отговори
ХХХ преди 2 години
Изсичайте всяко едно дръвче на тоя свят и пожари няма да има ! И нас няма да ни има така че това е решението !
10
3
 
9
 
! Отговори
Аслан Тигъра преди 2 години
Абе вие нормални ли сте ДНЕС.БГ !? Има ГЕОИНЖЕНЕРСТВО от десетки години а вие ми говорите за климатично промени ?! Когато хора манипулират времето и създават катаклизми защо лъжете ,че е ЕСТЕСТВЕНО и ,че природата се била ядосала !?!?! о_0 Мозък имате ли !?
9
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само да допълня - още 1990 четях и че петрола ще е свършил 2010 година. Още пазя детските си енциклопедии с тия простотии. В тях 8баще не пишеше нищо какво е медийна пропаганда в уж демократичните държави
8
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хора, изтрещяхте ли? Света винаги е имал цикли. Сега сме в горещия такъв. Някога дори Антарктида е била с гори и поля. Има го доказано. Приемете, че влизаме в топлия цикъл и дайте да мислим как да сведем щетите до минимум.
7
0
 
6
 
! Отговори
до 3 преди 2 години
Не, колкото и да е топло, рекетът продължава. Спасение има само ако се преместиш в жилище без парно.
6
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Супер, откога го чакам тоя климат да се измени и да спра да плащам 300 лв зимата! От 1990 още откакто се научих да чета ми пълнят главата с глобално затопляне и си мислех че 2000 водата ше ни е заляла и сега ше сме на 20 метра под морското равнище. Пуу язък за лъжите!

Спонсорирани публикации