Западът се провали в Афганистан, НАТО също носи вина

Талибаните вече се чувстват победители и се държат като такива
15 авг 2021 19:00, Елка Василева
107
Западът се провали в Афганистан, НАТО също носи вина
Снимка: архив, БГНЕС

Време е на бял свят да излезе истината за провала в Афганистан. Западните демокрации арогантно игнорираха корените на афганистанския конфликт и се случи най-лошото. А НАТО също носи вина за конфликта, избухнал отново, пише Дойче веле.

Онова, което се случва по афганистанските бойни полета, налага един-единствен извод: най-дългата война на САЩ, в която и НАТО се включи с голям ресурс, окончателно се провали.

Още по темата
През последните дни радикалните талибани-ислямисти успяха почти с един удар да превземат няколко провинциални столици. Сред тях е Кундус, столица на едноименната провинция, където години наред сигурността се гарантираше от германската армия - Бундесвера.

След като стана ясно, че САЩ и партньорите от НАТО се изтеглят безусловно от Афганистан, талибаните вече се чувстват като истински победители. И се държат като такива. Броят на цивилните жертви драматично нараства.

По данни на ООН само в интервала между май и юли почти четвърт милион афганистанци са тръгнали да бягат нанякъде. И броят им непрекъснато расте. Много от тях търсят сигурност в столицата Кабул, други пък са решили на живот и смърт да търсят път към Европа, минавайки през съседните страни Пакистан и Иран.

Конфликтът от десетилетия е в задънена улица

Гражданската война в Афганистан, която вече от четири десетилетия се намира в задънена кървава улица, сега отново избухна с пълна мощ. В сърцевината на конфликта пулсира въпросът дали Афганистан трябва да бъде фундаменталистка мюсюлманска държава или не. Но как изобщо стигнахме дотам?

Западната коалиция, ръководена от САЩ, пропусна да влезе в диалог с талибаните, когато те бяха в най-слаби позиции. Става дума за периода непосредствено след падането им от власт през зимата на 2001 година. Западните демокрации арогантно игнорираха корените на афганистанския конфликт и поставиха своите военни и политически действия в зависимост от национални, вътрешнополитически фактори. В САЩ първоначално ставаше дума най-вече за възмездие заради терористичните атаки от 11 септември 2001 и за преследването на Осама бин Ладен.

По същото време за Германия решаващо беше да прояви пълна солидарност със своя най-важен съюзник и да помогне за възстановяването на Афганистан. Защото само по пътя на възстановяването германските избиратели можеха да бъдат убедени, че тази чуждестранна мисия на Бундесвера е нещо наистина необходимо.

Останалото е история. В онези години талибаните се укриха в граничните области между Афганистан и Пакистан, където успяха да възстановят силите си. Западните съюзници започнаха да сключват съмнителни съюзи с брутални местни военачалници, дадоха своя принос в насърчаването на корупцията и злоупотребата с власт в страната и постепенно внесоха военните действия чак до последното афганистанско село.

Ролята на САЩ

Войната в Ирак внесе объркване и отприщи нова терористична вълна. Годините си минаваха, Западът нямаше никакъв ясен сценарий за оттегляне със срокове и крайни цели, а американските военни през цялото време имаха последната дума на политическата и дипломатическата сцена.

И в един момент се появи президентът Доналд Тръмп, която поради вътрешнополитически причини през лятото на 2018 година започна формални преговори с талибаните - при това без да включва избраното афганистанско правителство и без да се съобразява много-много с партньорите от НАТО. А неговият наследник Джо Байдън циментира безусловното изтегляне от Афганистан с аргумента, че страната вече не поражда опасност от международен тероризъм. Но дали това наистина е така? Бъдещето ще покаже.

Вече няма вариант, в който войските на НАТО да се завърнат на афганистанското бойно поле. САЩ и техните съюзници в момента могат да направят само едно: да упражнят максимален политически и финансов натиск върху талибаните. Защото дори талибаните ще имат нужда от пари и от помощи, ако вземат властта в Кабул. За да заработи тази нова схема, ще се наложи по неволя да се установява сътрудничество и с трудни държави като Пакистан, Иран, Китай и Русия. Защото всекиму трябва да бъде ясно, че без активната подкрепа на Пакистан победоносният ход на талибаните не може да бъде удържан.

Отговорността на Германия

А Германия? Тя носи една морална отговорност: бързо и небюрократично да помогне на онези хора, които през годините добросъвестно сътрудничеха на германските военни и на цивилните помощни организации. Мнозина от тях може изведнъж да попаднат в полезрението на фундаменталистите като потенциални „предатели“. А екзекуциите на такива хора, уви, вече започнаха в Афганистан. Само дето правителството в Берлин все още не смее да прояви необходимата щедрост и смелост и да качи на самолетите за Германия местния афганистански персонал и семействата на тези хора. А това е истински позор!

Позорно е и обстоятелството, че една демократична и правова държава като Германия продължава да връща в регионите на бойни действия кандидати за убежище, чиито молби са били отхвърлени в Германия. В момента повелята на времето гласи точно обратното: спрете репатрирането!

Време е за истината. Жените и мъжете в униформите на Бундесвера близо 20 години изпълняваха в Афганистан едно политическо поръчение. Пред всички тях и пред цивилните жертви в Афганистан германското правителство и парламентът имат едно безусловно задължение: да извадят, обективно и без уговорки, на бял свят цялата истина за най-скъпата и най-кървава задгранична мисия на Германия. За да бъде избегнато повтарянето на същите грешки другаде. Например в рамките на сегашната мисия в Мали.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
3
 
8
 
! Отговори
Спеца преди 2 години
САЩ създаде талибаните за да се бият със СССР!Обучаваха ги в специални лагери , дадоха им най-модерните си оръжия и накрая , с техните камъни , по техните глави!Талибаните ще възстановят и ще разширят полетата от мак за опиум!Ще позабогатеят , народа също и .....няма назад !Позора си остава за САЩ и Западната общност!НАТО бе бит от една мюсюлманска група бойци , която сега ще спечели милиони симпатии в арабския свят !САЩ ще трябва да позабравят за ролята и авторитета си в арабския свят!
78
5
 
6
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Ама нали дрогарете комунисти вечно плачат, че САЩ се месят навсякъде по света и че не им е работа. Ами ето на, тръгнаха си и сега пак виновни :)))
77
0
 
3
 
! Отговори
"Търси жената&q преди 2 години
Търси САЩ ...
76
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой знае дали се е провалил западът, може пък така да им харесва да изглежда. С такива лицемери и двуличници винаги трябва да си нащрек.
75
2
 
5
 
! Отговори
Гладна журналистка преди 2 години
До Хюго Бос 91 - Преговаряли са, обаче с Тръмп пред който тарикатлъци не минават, а не с Байдън. Щяха да са пълни балами ако не използват момента докато сенилния е в БДом. Същото се отнася и до ККП и Иран и Русия... сега им се е паднало.
74
5
 
3
 
! Отговори
Гладна журналистка преди 2 години
"Време е на бял свят да излезе истината за провала в Афганистан."---- А тя е: престъпните избори в САЩ и инсталирането на Байдън. При Тръмп, 4 години всичко бе под контол. Край на ИДИЛ халифата, набиване в петолъчките на Китай, нашокване на *** на Иран, кротване на Путин и затапване на г.зовата тръба на комсомолката му от ГДР, оздравяване на НАТО .....
73
0
 
3
 
! Отговори
Хюго Бос до 86 преди 2 години
Е, как? Нали подписаха споразумение с талибаните, кск да не са преговаряли? Днес самите талибани потвърдиха, че вдичко това е планирано с американците и разполцфнието на силите в града.
72
2
 
11
 
! Отговори
Хюго Нос преди 2 години
СССР се изтеглиха с по- голямо достойнство и с развети знамена, а не като тези страхливци. Да не говорим, че оставиха армия, която се би с муджахидините 3-4 г. Жалка работа. И знамето в посолството си забравиха от бързане да избягат. И каква беше тази разведка- амер. анализатори преди дни обясняваха как Кабул щял да падне след половин година минимум. Да се чуди човек какъв е този уърлд лийдър.
71
0
 
10
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Ала-бала.Едни американски лакеи си отиват,сменят ги други.Доларите от маковите полета са милиарди,някой трябва да надзирава производството.
70
5
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 години
талибаните още се бият с плячкосано руско оръжие. кой къде се е провалил явно зависи от спуснатата опорка. нищо де, "отказалите се да се евакуират" явно им се разправя с нова доза шамил басаевци и салман радуевци.
69
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Запада се провали в Афганистан заради *** розови пеперудки като авторката на статията! САЩ трябвало да преговарят, обаче с кой и за какво не е ясно? Не може да обявиш талибаните за терористи и после да седнеш да преговаряш тях, да не говорим че самите талибани никога не са искали да преговарят, защото са варвари фанатици, които или ще си наложат деградантските си идеи, или ще умрат. Но на запада не му се воюва, той няма топки да отстоява интересите вече, вместо това избяга позорно.
68
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Основната вина е на САЩ, които за 20 години доунищожиха държавността в Афганистан с марионетни крадливи правителства.
67
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой ще ходи да се бие ?- транс войници ? Гейове? Лезбийки ? САЩ имат сега един който незнае кой е и къде се намира . Свърши се ! АФганистан не беше загубен , А ДАДЕН ! НЯМА НУЖДА ОТ ВОЙНИ ВСИЧКО СТАВА С КОДОВЕ И ЧИПОВЕ
66
2
 
2
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
До НеееТи изглежда никога карта не си виждал Но си прав, да за Русия стана много удобно ,цяла Средна Азия, САЩ ѝ я сервира безплатно с гаранции за бъдещи печалби От другата седмица ще започне записването на съответните ръководители за срещи с Путин за уточняване на данък Русия
65
3
 
18
 
! Отговори
SS преди 2 години
Някога САЩ въоръжаваха муджехидините да се бият срещу съветската армия. Сега и те изядоха спарчето.Ще падна от смях ,ако руснаците са дали оръжие на талибаните срещу САЩ и NATO ! Но най ме е яд на нашите ! Е господа шапкари ? Какъв го държахме в Афганистан ?
64
1
 
26
 
! Отговори
SS преди 2 години
Запъдът се провали в Афганистан ,но и ние водейки се по ума им се провалихме ! Сега гузно се мълчи колко струваха мисиите ни в Афганистан . А глуповатите ни генерали,дето са по-д-ло-ги на всяка власт да си посипят главите с пепел.Защото бай ви SS казваше преди години че Афганистан никой никога не го е побеждавал.И ,че срещу партизанска война няма измислена стратегия ! Ама кой да слуша.
63
2
 
24
 
! Отговори
Неее преди 2 години
Много удобно за сащ ислямски терористи да граничат с Русия, случайно ли стана всичко...?
62
0
 
7
 
! Отговори
ТИ ДА ВИДИШ! преди 2 години
До ДОПЪЛНЕНИЕ !АБЕ ЛИБЕРАЛЧО, Руснаците са виновни че още преди 10 години когато *** им искаха помощ те от криворазбрана прозападна солидарност не им помогнаха! Но след Майдана и най вече след Сирия им дадоха оръжие и те за няколко седмици опукаха "великите" кравари и обучената от тях армия! И СЕГА : Л,АЙНА, Л,АЙНА, ГОЛЕМИ АМЕРИКАНСКИ ( не руски) Л,АЙНА!
61
2
 
13
 
! Отговори
До 72 преди 2 години
Естественно е хора под 40 години да нямат спомен и критерий как започна всичко в Афганистан преди доста години!........Равнозначно на Щатите във Виетнам !
60
6
 
7
 
! Отговори
До 65 преди 2 години
Спомни си кога и как се появиха муджахидините и талибаните и кой беше чуждеземният агресор !?....Спомни си как завърши всичко под командванетона генерал Громов !...Естесвено ако не си 30-35 годишен хлапак,или член на някоя ППО !!

Спонсорирани публикации