Студентка, опитала се да хване полет от Кабул: Мислех, че ще умра

Тя остава в Афганистан, но се страхува за бъдещето си
17 авг 2021 19:45, Нели Христова
64
Студентка, опитала се да хване полет от Кабул: Мислех, че ще умра
Снимка: БГНЕС

Подобно на стотици други жители на Кабул Айша Ахмад се втурва към международното летище Хамид Карзи в понеделник, надявайки се да хване полет, който да я изведе извън страната, тъй като стана ясно, че правителството ще падне, а талибаните ще завземат властта.

Още по темата

Ахмад не успява да се справи, затова се обръща към социалните медии. В Twitter тя моли за помощ, която и да е трета страна, а в отговор получава само смъртни заплахи.

22-годишната студентка разказва какво е преживяла пред CNN и обяснява защо се страхува за бъдещето.

Ахмад казва, че е получила обаждане от приятел от  Съединените щати, който й казал, че хората са извеждани от Афганистан чрез военни полети. Отначало тя не вярва, но когато втори  неин приятел се обажда със същата информация, та осъзнава, че двамата може и да са прави.

Улиците са тихи, докато тя бяга към летището, с изключение на звука от случайни изстрели. Хората били спокойни и изглеждали любопитни.

Но на летището Ахмад вижда, че "има хиляди хора, включително много без паспорти и малка охрана". Тя остава блокирана там.

"Тълпите бяха бутани от полицията", разказва тя. "Деца и жени бяха на земята."

Ахмад каза, че го е чувствала като "съдбовен ден".

"В един момент си помислих, че това е краят и ще умра", споделя студентката. Но въпреки че не успява да напусне Кабул, тя все пак се измъква от летището само с ожулвания и синини.

Говорителят и лидерите на талибаните заявиха, че планират да управляват "приобщаващо ислямско правителство" и да позволят на жените и момичетата да ходят на училище. Много афганистанци са дълбоко скептични към тези твърдения, защото това е голямо отклонение от фундаменталистките, тоталитарни тенденции, които бележат времето, когато групировката е била на власт през 90 -те години.

"Някои хора казват, че талибаните са се променили, други казват, че не са", казва Ахмад. "Честно казано сега не вярвам на талибаните."

Лидерите на талибаните заявиха, че хората трябва да продължат да се занимават с ежедневния си живот засега, включително жените, които ходят на училище. Ахмад споделя, че въз основа на това, което вижда по телевизията, смята, че може да се върне на училище, но не е съвсем сигурна.

Страхува се, че няма да може да завърши университетското си образование и се тревожи, че нещата ще започнат да стават по-трудни за жените през следващите дни и седмици

"Определено ще има ограничения за жените, но не знаем какви", казва Ахмад.

"Хората сега са се скрили и не знаят каква ще бъде ежедневната им активност, когато животът се нормализира. Ще принудят ли магазините да се затварят по време на молитва? Ще има ли наказание за онези, които не искат да ходят в джамията, ще принуждават ли хората да отиват? ... Никой не знае", каза тя.


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
0
 
! Отговори
До 53 преди 1 месец
В района на Хиндокуш, ако не се лъжа беше, горе в планините, имат поговорка: "Красив като българин!". Там горе, края на 60те, имаше и един извор с голям сив камък на който пишеше "Тук почива Свети Българ". Изворът е с лековита вода известен на местните. Когато обаче, посланниците на две братски държави научават за този артефакт - камъкът изчезва!! Изворът си е там, но не и камъкът. Вероятно е вдигнат с хеликоптер.
54
2
 
6
 
! Отговори
Експерт преди 1 месец
Най- големият провал на колониалната политика на САЩ през цялата им история на намеси в чужди държави.Талибаните показаха на великата ,световна сила , че не искат да живят по англо саксонските им правила, а там оказваха помощ и всички страни от НАТО.Страшното е , че сега други ще плащат сметката на дядо Байдън и сие , а България е на втора линия след Гърция и Турция.Дали някой ще ни помогне , или милостивите англо саксонци ще разрешат на техните войници от базите у нас да ни пазят границите???
53
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И как точно Байдън е виновен за това? Защо по дяволите трябва ние да ги спасяваме и да им предоставяме убежище при положение, че те не искат да се борят за страната си. Не е като да не се подготвяха за това 20 години. Нека мрат в мизерия и Шериат и да се сърдят само на себе си, че не са вдигнали оръжие да се борят за страната си.
52
1
 
6
 
! Отговори
Св преди 1 месец
Съгласен съм че това е трагично, но за нас, които не можем да им разберем традициите, религията. Но не мога да разбера, след като са приели тази вяра, не трябва ли да си я харесват и следват? Защо бягат от този живот? Познавах двама афганистанци преди, бяха избягали от предишните талибани. Ядяха си свинско, пиеха вино. Нямаха много скрупули. Явно тази религия се пропуква през 21 век. Въпрос на време е прогледналите мюсюлмани новия свят да я заличат. Дори и талибаните ползват интернет и телефони.
51
1
 
4
 
! Отговори
до 1 преди 1 месец
Така де, ама щатите не са длъжни да помагат. Е там Русия и Китай да помагат. Може и бате Кими да се включи.
50
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Афганистанците знаят много добре че преди да населелят днешните си територии,там са били българите преди тях,и те много се гордеят с това.Имат ни като много близки роднини.Между другото българите и афганците се среботват добре,съдейки по бившите им студенти в България които са емигрирали на запад.Та тези екс-афгански студенти от българия,където и да отидат по света,винаги гледат да са по- близо до българите.Лични впечатления просто.
49
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
20-годишният валс с цивилизацията приключи. Предстои скоростно връщане към каменния век.
48
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Че то и от евроатлантическа България хората бягат през глава и нямат доверие във властта...
47
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русия е в бойна готовност по отношение на Афганистан.Много войска и техника са ангажирани по афганският въпрос.Наскоро имаше мащабни учения в пустинята с цел подготовка при евентуален конфликт.За талибаните всичко което не е ,,радикален шириат'' е враг номер едно.
46
0
 
8
 
! Отговори
Handel преди 1 месец
Е, и? Къде е тук новината? Новина щеше да има ако CNN бяха настина публикували някаква новина. Но всички знаят че е невъзможно.
45
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 41.... топки се искат да отстояваш пред талибани, по лесно е да си чешат *** и да искат помощ от Запада нали! Не забравяй че от твоя джоб излиза всичко. Приюти храна и депортация после на обратно.
44
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 45Американците не просто искат, а отдавна клатят ЕС.
43
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нито един мъж от афганистан не трябва да бъде спасяван, всички мъже там са виновни за това, което се случва с тази страна. ЕС е брутална организация от тъпи и безчувствени хора, които се правят на велики моралисти, за нищо не стават. Убежище да се дава само на жени.
42
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Интересно ми е защо първо не изтеглиха чужденците и своите преводачи с помощниците местно население, а пък после да се изтеглят американците! Не разбирам абсурдната логика. Освен ако не е целяно нарочно бежанска вълна за да де разклати ЕС! И аз така, не вярвам вече на никого. Чувствам се излъгана от всички.
41
0
 
19
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 месец
Още когато САЩ обявиха изтегляне от Афганистан беше ясно, че ще има Сайгон 2.Пълна недалновидност да не си вдигнеш чукалата веднага.
40
1
 
8
 
! Отговори
преди 1 месец
До Анонимен 42Те талибаните не били го разбирали правилно исляма разправят от DW.По принцип била миролюбива религия ама талибаните не я били разбирали правилно и били я използвали за да заробват хората. То иначе не било тъй !
39
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ама защо е този страх от исляма!? Та това е една човеколюбива религия,хуманна, най-хуманната дори, излишни страхове... хахахахааааааааЯвно това племе,афганистанците, никога няма да се цивилизоват-англичани, руснаци, сега и американци не успяват да ги вкарат в пътя, 1000% първобитно-общинен строй, загуба на време само
38
9
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много коментирате, но си представете, че вие сте там на това летище и се борите за живота си. И въобще, дали ще ви стиска пред талибаните да отстоявате противоположна позиция, така като тук от дома на спокойствие.
37
2
 
34
 
! Отговори
До 36 преди 1 месец
Армията и полицията хвърлиха оръжия и се присъединиха към талоните. Масово, навсякъде, което говори, че характера на събитията е от порядъка на всенародно въстание. Т.е. пред западния модел (20г, едно поколение), та, тези предпочитат шериата и техните си ценности.
36
1
 
16
 
! Отговори
Додо преди 1 месец
Браво! Айша Ахмад за евродепутат и шефка на поне 2 комисии! Догодина и еврокомисар по разширяването на Евросъюза в Афганистан!

Спонсорирани публикации